Nová dávka pro nezaměstnané: Příspěvek na přestěhování padesát tisíc korun

Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s novou dávkou v rámci podpory „regionální mobility“. Vedle příspěvku na dojíždění – na ten teď nově dosáhnou nezaměstnaní z celé republiky – budou Úřady práce vyplácet také příspěvek na přestěhování. Poradíme, kdo konkrétně o něj může požádat.
Nová dávka pro nezaměstnané: Příspěvek na přestěhování padesát tisíc korun

Kdo se přestěhuje za prací dál jak padesát kilometrů (vzdušnou čarou) od místa trvalého bydliště, může požádat Úřad práce o jednorázový příspěvek na přestěhování ve výši padesát tisíc korun. „Příspěvek bude podporovat motivaci pracovní síly přestěhovat se za prací zejména v meziregionálním měřítku. Za účelem přispět k řešení problému regionální mobility v celostátním měřítku je zahrnuto do pilotáže rozšíření opatření jako celku na území celé České republiky,“ říká o nové dávce náměstek ministryně pro řízení sekce zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek Jiří Vaňásek.

V praxi ale na příspěvek nedosáhne zdaleka každý, kdo se kvůli novému místu přestěhuje. Dávka cílí především na dlouhodobě nezaměstnané. Co konkrétně je potřeba splňovat?

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Příspěvek na přestěhování: Jen pro nezaměstnané

Podmínkou pro přiznání příspěvku na přestěhování je zařazení v evidenci uchazečů o zaměstnání úřadu práce. Konkrétně můžete o příspěvek žádat, pokud jste byli v šesti měsících předcházejících podání žádosti na pracáku a současně jste splňovali aspoň jednu z následujících podmínek:

  • ucházeli jste se o práci déle než pět měsíců
  • před zařazením do evidence úřadu práce jste přišli o místo v důsledku hromadného propouštění
  • bydlíte v místě, kde vám vzhledem k vaší kvalifikaci, dosavadní praxi, věku, péči o dítě nebo zdravotnímu stavu není možné najít vhodné zaměstnání

Ani splnění některé nebo i více z výše uvedených podmínek ale neznamená, že příspěvek na přestěhování dostanete. „Nejedná se o nárokovou dávku. Příspěvek bude poskytnut žadateli až na základě dohody s Úřadem práce a rovněž po splnění zákonných podmínek,“ vysvětluje náměstek ministryně práce Jiří Vaňásek.

Zákonnými podmínkami se v tomto případě myslí například prokázaní bezdlužnosti. Úřad práce se proto bude zajímat, jestli nemáte dluh u některé z veřejných institucí – zdravotní pojišťovny, České správy sociálního zabezpečení, finančního či celního úřadu. Potvrzení o bezdlužnosti nemusíte u příslušných institucí shánět sami – pokud v žádosti o příspěvek (formulář najdete v boxu) dáte Úřadu práce svolení, poptá se na vaše případné nedoplatky sám.

Vedle toho byste si měli nachystat také doklad prokazující změnu bydliště, například kupní nebo nájemní smlouvu k nemovitosti a pracovní smlouvu. Nové místo přitom musíte mít sjednané na neurčito, případně na dobu určitou delší než šest měsíců. O příspěvek je možné žádat od prvního listopadu na Úřadu práce, kde byl zájemce o dávku vedený jako nezaměstnaný. Formulář žádosti příspěvku na přestěhování si můžete stáhnout v boxu vpravo.

Peníze chce Ministerstvo čerpat z rozpočtu aktivní politiky zaměstnanosti. Přesná částka, kterou můžou úřady práce v součtu rozdat, není určená.

Příspěvek na dojíždění: Nově pro všechny

Příspěvek na přestěhování není jediným opatřením, pomocí kterého chce Ministerstvo práce a sociálních věcí motivovat dlouhodobě nezaměstnané k usilovnějšímu hledání pracovního místa. Letos v dubnu začaly Úřady práce v šesti krajích s nejvyšší nezaměstnaností vyplácet příspěvek na dojíždění, který má usnadnit lidem bez práce rozhodování, zda vzít práci za humny. Od spuštění pilotního provozu požádalo o příspěvek 555 zájemců, nově se k nim můžou přidat i nezaměstnaní ze zbývajících krajů – příspěvek na dojíždění se od listopadu rozšiřuje v rámci celé republiky.

Pro přiznání částky v rozmezí od tisícovky do tří a půl tisíc měsíčně – v závislosti na vzdálenosti, kterou budete muset do nové práce urazit – je nicméně potřeba splnit několik kritérií. Podrobně jsme o nich psali před časem.

Nezaměstnaní, kterým v nalezení nového pracovního uplatnění nebrání vzdálenost ale nedostatečná kvalifikace, pak můžou využít také rekvalifikační kurz. Uchazečům zařazeným v evidenci úřadu práce ho hradí stát. Jak o rekvalifikaci požádat jsme vám radili už dřív.

Konec přivýdělku na dohodu o provedení práce?

Kromě výše uvedených příspěvků ale nachystalo Ministerstvo práce pro dlouhodobě nezaměstnané také jedno omezení. Konkrétně jde o změnu týkající se takzvaného nekolidujícího zaměstnání. Dosud platí, že nekolidující zaměstnání může být ošetřené dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti a sjednat si ho můžete i v rámci pracovního poměru, jestliže váš příjem nepřekročí polovinu minimální mzdy.

A právě první jmenovanou možnost – práci na dohodu o provedení práce – chce Ministerstvo zakázat. Připravilo proto novelu zákona o zaměstnanosti, kterou se aktuálně zabývá Poslanecká sněmovna. Výkon nekolidujícího zaměstnání totiž ministerstvo chápe jen jako možnost krátkodobého přivýdělku, v praxi ale řada nezaměstnaných pracuje na dohodu o provedení práce i několik let a trvalé zaměstnání si nehledá. „Výkon neregulovaného nekolidujícího zaměstnání vytváří podmínky pro výkon nelegální práce – část mzdy, která je nad rámec pravidel nekolidujícího zaměstnání může být zaměstnanci vyplácena tzv. „na ruku“ a plně tak nahrazovat standardní pracovní činnost, resp. pracovní poměr,“ píše se v analýze k předkládané novele.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2016 7:53, Sumec123

1. Hodně malé procento lidí bude mít nárok o tento příspěvek požádat. 2. Při současném byrokratickém přístupu úředníků stejně tento příspěvek nikdo z žadatelů nedostane. 3. 50tisícKč je při stěhování a pořizování nového bydlení tak směšná částka, že by stejně problém neřešila. 4. Ve skutečnosti je to jen na oko krásné gesto, které v realitě nic neřeší.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 11. 2016 16:28, Hunter

1) ano
3) ne. Dávka zjevně není mířena na vlastnické bydlení, ale na nájemní bydlení. A tam 50K není "směšná částka". Zcela bežně vám zhruba pokryje stěhování, poplatek realitce a kauci (cože je právě ten důvod, proč se lidé za prací nestěhují ani do nájmu - ono těch 50K musíte na přestěhování nejdřív mít).

2) Dávka nesmí být jednoduše nároková, protože je mi úplně jasné, jak by se ji tisíce lidí snažili oje*bat přes účelové změny trvalého bydliště (to má už dnes mnoho lidí jinde, než skutečně bydlí aby mohli odrbávat různé příspěvky, takhle by akorát za to, že ve skutečnosti dávno bydlí jinde, než mají trvalé bydliště, ještě vyiinkasovali dalších 50K čistá ruka)

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová pravidla pro nezaměstnané: Na dohodu o provedení práce už si nepřivyděláte

25. 8. 2016 | Monika Veselíková | 11 komentářů

Nová pravidla pro nezaměstnané: Na dohodu o provedení práce už si nepřivyděláte

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce dostat dlouhodobě nezaměstnané do práce. Jaké změny konkrétně chystá? Dozvíte se v našem přehledu.

Rekvalifikace 2016: Kolik vám přispěje stát. A jak na to

8. 8. 2016 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Rekvalifikace 2016: Kolik vám přispěje stát. A jak na to

Jestli jste bez práce a nové zaměstnání se nedaří najít, může pomoct rekvalifikační kurz. Kromě nových dovedností a zvýšení šancí na profesní uplatnění má rekvalifikace ještě jednu... celý článek

Příspěvek na dojíždění: Kdo má nárok, kolik dostane a jak žádat

26. 7. 2016 | Monika Veselíková | 4 komentáře

Příspěvek na dojíždění: Kdo má nárok, kolik dostane a jak žádat

Nový příspěvek má motivovat dlouhodobě nezaměstnané k práci za humny. Kdo přesně na něj dosáhne a kolik příspěvek dělá? Poradíme.

Žádáme o podporu v nezaměstnanosti: Krok za krokem

14. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Žádáme o podporu v nezaměstnanosti: Krok za krokem

Přišli jste o práci a jinou nemáte? Poradíme, jak a kde žádat o podporu v nezaměstnanosti. A kdy na úřad práce zamířit, abyste nepřišli o peníze.

Podpora v nezaměstnanosti v roce 2016 roste. A na pracáku si můžete přivydělat víc

5. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 48 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti v roce 2016 roste.  A na pracáku si můžete přivydělat víc

Jste bez práce? Máme pro vás podrobný přehled o pravidlech podpory v nezaměstnanosti v roce 2016. Dozvíte se, kolik dostanete. Víme, jaká jsou pravidla pro expodnikatele, matky a otce... celý článek

Partners Financial Services