Začíná boj o nová pravidla dávek pro osoby se zdravotním postižením

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 12. 10. 2016 | 3 komentáře
Snadnější získání příspěvku na zvláštní pomůcku a vyšší příspěvek na mobilitu. Dvě změny, které řeší chystaná novela zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Co konkrétně by novela mohla přinést? Peníze.cz přinášejí přehled možných změn pro osoby se zdravotním postižením.
Začíná boj o nová pravidla dávek pro osoby se zdravotním postižením

Poslanci za KDU-ČSL Jan Bartošek a Vít Kaňkovský představili novelu zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením (OZP), kterou připravili společně s Národní radou zdravotně postižených (NRZP). Jde přitom už o druhou změnu zákona za krátkou dobu. Zákon o poskytování dávek OZP byl novelizován už letos na jaře, kdy došlo ke změně čerpání příspěvku na zvláštní pomůcku pro rodiče zdravotně postižených dětí mladších 18 let. Ti nově nemusí žádat o povolení soudu, pokud chtějí z příspěvku financovat koupi nákladnějších pomůcek.

Pokud současná podoba novely úspěšně projde legislativní procesem, přinese zmírnění pravidel pro čerpání příspěvku na zvláštní pomůcku a současně rozšíří okruh osob, které můžou o tento příspěvek žádat. Přilepšit by měla také držitelům průkazky ZTP/P.

Podrobnosti o jednotlivých dávkách a průkazech pro OZP najdete v našem starším článku:

Propojeno!

Máte v rodině zdravotně postiženého, nebo někoho, kdo se o sebe nezvládne postarat? Můžete požádat o příspěvek na péči. Poradíme, jak na to i kolik můžete dostat.

Zvláštní pomůcka: Rozšíření o nové diagnózy

Účelem příspěvku na zvláštní pomůcku je pomoct handicapovaným s financováním pomůcek, které jim usnadní postarat se o sebe v těch nejzákladnějších věcech nebo při hledání práce či přípravě na budoucí povolání. Jde například o nejrůznější zdvihací rampy a plošiny, vizuální signalizace pro neslyšící, ale i speciální úpravu počítače nebo třeba digitální lupu pro nevidomé.

Aktuálně můžou o příspěvek žádat osoby, které spadají do jedné ze tří zákonem stanovených kategorií: těžce zrakově postižení, těžce sluchově postižení a osoby trpící těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí. A právě výčet diagnóz chce novela rozšířit. Konkrétně by nově o příspěvek mohly žádat osoby, které trpí:

  • vadami a nemocemi srdce s prokázanou chronickou oběhovou nedostatečností trvající i při zavedené léčbě
  • objektivně prokázanou dechovou nedostatečností těžkého stupně
  • těžkou obliterací cév dolních končetin s výrazným trofickým postižením a s výrazným funkčním postižením hybnosti

Kromě toho se úřad práce, který příspěvek přiznává, zajímá také o příjmy žadatele i příjmy společně posuzovaných osob – typicky rodinných příslušníků nebo osob žijících ve společné domácnosti. Pravidlo se nicméně vztahuje pouze na žádosti o pomůcky, jejichž cena je nižší než 24 tisíc korun. Kdo chce dražší pomůcku, nízké příjmy dokládat nemusí. A právě to se nelíbí zástupcům handicapovaných. „Odmítáme princip, který byl vložen do zákona minulou vládou – že stát pomůže osobám se zdravotním postižením pouze v případě, že jsou chudé. Pokud mluvíme o vyrovnání startovní čáry pro osoby se zdravotním postižením, tak pořízení zvláštní pomůcky je nezbytným předpokladem tohoto vyrovnání,“ komentuje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Národní rada zdravotně postižených proto prosazuje nejen snížení výše uvedeného limitu na osm tisíc korun, zároveň chce také zvýšit hranici příjmu, nad kterou úřad práce příspěvek nepřizná. Konkrétně na 12násobek životního minima ze současného osminásobku – životní minimum pro jednotlivce letos dělá 3410 Kč, hranicí pro přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku je tedy 27 280 korun.

Kolik to stojí

Pokud novela, o které je tu řeč, projde, počítá se, že výdaje státní kasy stoupnou zhruba o 538 milionů korun ročně.

Rok

Výdaje na příspěvek na zvláštní pomůcku

Výdaje na příspěvek na mobilitu

2012

375 500 000 Kč

1 007 000 000 Kč 

2013

787 900 000 Kč

1 116 100 000 Kč

2014

805 400 000 Kč

1 111 300 000 Kč

2015

782 500 000 Kč

1 146 100 000 Kč

Zdroj: MPSV

Do této částky se započítávají jak příjmy žadatele, tak i příjmy společně posuzovaných osob. To by se ale mohlo změnit, pokud novela projde – její součástí je totiž návrh na úplné zrušení povinnosti dokládat příjmy společně posuzovaných osob. „Osoby společně žijící v domácnosti se žadatelem o příspěvek musí dokládat nejen podrobné údaje o sobě, ale i o svých příjmech a svém majetku, přičemž zvláštní pomůcka je určena pouze pro žadatele příspěvku. Je to nesmyslné vyžadování různých informací o lidech, kteří nemají s žádostí v zásadě nic společného,“ myslí si o současné praxi předseda NRZP ČR Václav Krása.

Příspěvek na mobilitu: O polovinu víc

Konečně poslední výraznější změna, kterou může novela přinést, je zvýšení příspěvku na mobilitu – ze současných čtyř stovek na šest set korun měsíčně. Novinka by se ale měla týkat pouze držitelů průkazů ZTP/P. Těch je podle odhadů NRZP zhruba sto tisíc. Podle důvodové zprávy jsou ve skupině ZTP/P především vozíčkáři, pro které je cestování hromadnou dopravou, i přes všechna zlepšení, obtížné a častěji se proto musí spoléhat na vlastní auto.

Vymazat Drábka

Novela chce zmírňovat dopady změn, které v dávkách pro zdravotně postižené udělal někdejší ministr práce a sociálních věcí škrtací Nečasovy vlády Jaromír Drábek. Ten například výrazně snížil sortiment pomůcek, na které mohli handicapování příspěvek čerpat, a zároveň došlo k zavedení desetiprocentní spoluúčasti.

Novelu poslanci Jan Bartošek a Vít Kaňkovský podali v Poslanecké sněmovně, jejich cílem je prosadit ji do konce tohoto volebního období.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+90
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnávání zdravotně postižených: Kolik přispěje stát

17. 8. 2016 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Zaměstnávání zdravotně postižených: Kolik přispěje stát

Když se rozhodnete zaměstnat zdravotně postiženého člověka, podpoří vás stát. Čerpat můžete hned několik příspěvků a výhod.

Přehled dávek pro zdravotně postižené: Na co máte nárok a kde žádat?

19. 4. 2016 | Monika Veselíková | 19 komentářů

Přehled dávek pro zdravotně postižené: Na co máte nárok a kde žádat?

Speciálně upravené auto nebo schodišťová plošina, finančně nákladné pomůcky, které můžou řadě handicapovaných zjednodušit každodenní život. Kde nestačí vlastní rozpočet, pomůže stát.... celý článek

Příspěvek na péči 2016: Kdo může žádat a kolik dostane

12. 4. 2016 | Monika Veselíková | 37 komentářů

Příspěvek na péči 2016: Kdo může žádat a kolik dostane

Vysoký věk, vážná nemoc nebo úraz, který znemožní zvládat dříve samozřejmé činnosti. Právě pro takové případy je tu příspěvek na péči. Kdo má na příspěvek na péči nárok, jaká jsou pravidla... celý článek

Zaměstnávat zdravotně postižené se vyplatí. Kolik vám dá stát?

10. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Zaměstnávat zdravotně postižené se vyplatí. Kolik vám dá stát?

Vedle toho, že můžou lidé s handicapem zastat spoustu užitečné práce, by mohl rozhodování zaměstnavatelů ovlivnit ještě jeden zásadní argument: zaměstnat zdravotně postiženého se jednoduše... celý článek

Partners Financial Services