Příspěvek na dojíždění: Kdo má nárok, kolik dostane a jak žádat

Nový příspěvek má motivovat dlouhodobě nezaměstnané k práci za humny. Kdo přesně na něj dosáhne a kolik příspěvek dělá? Poradíme.
Příspěvek na dojíždění: Kdo má nárok, kolik dostane a jak žádat

Příspěvek na podporu regionální mobility, zjednodušeně příspěvek na dojíždění, vyplácí Úřad práce už od dubna. Podmínky pro jeho získání jsou nově mírnější – dosáhnout by na něj mělo více uchazečů. Příspěvek přitom nemusí nutně použít pouze k pokrytí nákladů na jízdné nebo benzin. Využít ho můžete, i pokud potřebujete kvůli nové práci zajistit hlídání dětí nebo si platit ubytování.

Příspěvkem chce stát podpořit dlouhodobě nezaměstnané – nárok na něj proto mají pouze uchazeči zařazení v evidenci úřadu práce. „Cílem tohoto nástroje aktivní politiky zaměstnanosti je posílení mobility klientů. Právě omezená možnost dojíždění za prací je, kromě neodpovídající kvalifikace klientů, jednou z bariér, která snižuje šance k jejich uplatnění na trhu práce,“ uvádí generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Propojeno!

Když nebrání kilometry

Někomu v nástupu do zaměstnání brání vzdálenost, jiný nemá vzdělání či dovednosti. Je to i váš případ? Stát pomůže i s rekvalifikací. 

Rekvalifikace: Komu a kolik platí stát

Poradíme, kdo konkrétně může o příspěvek žádat, i jaké jsou podmínky jeho výplaty. V boxu níž navíc najdete formulář žádosti o příspěvek na dojíždění a postup, jak o příspěvek požádat.

Pro nezaměstnané v šesti krajích

Jelikož jde o pilotní provoz, můžou příspěvek na dojíždění čerpat lidi bez práce pouze v šesti krajích s nejvyšší nezaměstnaností. Konkrétně v Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském, Karlovarském a Královohradeckém kraji.

Práci si přitom musí najít nejméně deset kilometrů od místa bydliště. S výjimkou Moravskoslezského kraje také platí, že není možné příspěvek čerpat, pokud si nové zaměstnání najdete za hranicemi.

Na příspěvek nedosáhne zdaleka každý

Kdo chce příspěvek na dojíždění, musí vedle geografických podmínek splňovat ještě několik dalších kritérií. První z nich je zařazení v evidenci uchazečů o zaměstnání po dobu delší než pět měsíců. Pokud jste na pracáku kratší dobu, můžete příspěvek dostat v případě, že vám v nástupu do zaměstnání ve vašem městě či obci brání zdravotní stav, nedostatečná praxe nebo je překážkou péče o dítě. Lhůtu pěti měsíců nemusí dodržet ani nezaměstnaní, kteří přišli o práci kvůli hromadnému propouštění.

Vedle toho bude úřad práce zajímat také to, kolik si v nové práci vyděláte, respektive kolik bude dělat vaše hrubá mzda. Jestliže bude 1,5 krát vyšší než průměrná mzda v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího roku, na příspěvek na dojíždění nedosáhnete. Loni dělala průměrná mzda 25 903 korun, v praxi byste tedy museli vydělávat téměř 39 tisíc hrubého měsíčně.

Čistá, hrubá, polohrubá...

Ztrácíte se trochu v tom, kolik je hrubá mzda, když čistá je tolik a tolik? Nebo naopak, kolik dostanete do ruky, když je hrubá mzda taková či maková? Pohrajte si s naší mzdovou kalkulačkou.

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Kdo ho už má

Jednadvacet

Za dobu, kdy je možné o příspěvek žádat, využila tuto možnost jen hrstka prácechtivých – přesně 85 uchazečů. Úřad práce ho pak přiznal pouze 21 lidem, nejčastěji ve výši 1500 korun.

Podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové byl malý počet žadatelů způsobený především přísnými podmínkami, které donedávna pro přiznání příspěvku platily. „Dosavadní praxe ukázala, že zájem o příspěvek je ze strany uchazečů značný. Řada klientů ale nesplňovala podmínky pro jeho přiznání, proto dochází k jejich úpravě,“ vysvětluje Sadílková.

Kromě toho musíte mít v ruce také smlouvu uzavřenou na dobu delší než šest měsíců, ve které je mimo jiné jasně uvedené místo výkonu práce. Zároveň platí, že musíte práci najít u zaměstnavatele, u kterého jste nepracovali ve 24 měsících předcházejících podání žádosti.

Konečně poslední, co budete chtít úřad práce vědět je, jestli nedlužíte sociálce a zdravotní pojišťovně nebo jestli nemáte nedoplatky na daních. Zjistit si to může úřad práce sám, pokud mu k tomu dáte svolení v žádosti o příspěvek. V opačném případě si budete muset u příslušné instituce vyžádat potvrzení a doložit ho spolu se žádostí.

Kolik příspěvek dělá

Kolik na dojíždění dostanete, závisí na počtu kilometrů, které musíte do nové práce urazit. Konkrétně:

  • 1000 Kč pokud dojíždíte méně než 10 kilometrů, ale jen v případě, že není možné využívat pro cestu do práce veřejnou dopravu
  • 1500 Kč pokud dojíždíte 10 až 25 kilometrů
  • 2500 Kč pokud dojíždíte 25 až 50 kilometrů
  • 3500 Kč pokud dojíždíte dál než 50 kilometrů

Jestliže vám úřad práce příspěvek přizná, neznamená to, že ho každý měsíc dostanete automaticky. Na pracáku budete muset pravidelně předkládat svoji výplatnici – úřad práce si tak ověří, jestli máte za daný měsíc na příspěvek nárok, a až pak ho zpětně vyplatí.

Stáhněte si!

Žádost o příspěvek na dojíždění

Neboli o příspěvek na podporu regionální mobility. Uf.

Zajímat se bude i o vaši docházku do práce. Platí, že za dobu absence se příspěvek na dojíždění nevyplácí a úřad ho bude krátit. Pokud vám na pracáku nárok za daný měsíc přiznají, pošlou částku na bankovní účet, který uvedete v žádosti. Příspěvek na dojíždění je možné čerpat maximálně dvanáct měsíců.

Jak na žádost

Vyplněnou žádost – formulář si můžete stáhnout v boxu – je nutné podat ještě před nástupem do práce, tedy v době, kdy jste v evidenci uchazečů o zaměstnání. Kromě data nástupu do práce je potřeba uvést také místo výkonu práce – to následně doložíte pracovní smlouvu. Vyplněnou žádost podejte na kontaktním pracovišti úřadu práce. Pokud úřad vaši žádost schválí, uzavře s vámi písemnou dohodu. Následné vyplácení příspěvku se bude záležet na tom, jestli daný měsíc splníte výše popsané podmínky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dovolená: Na co máte nárok a o čem rozhoduje šéf

11. 7. 2016 | Petra Dlouhá

Dovolená: Na co máte nárok a o čem rozhoduje šéf

Smíte si určit termín dovolené sami? Na jak dlouhý odpočinek máte nárok? Jaká jsou pravidla převádění dovolené do dalšího roku? Co když pracujete na zkrácený úvazek, v nerovnoměrně... celý článek

Hledáte práci? Hledejte dál. Doslova. Od dubna můžete dostat příspěvek na dojíždění

14. 4. 2016 | Gabriel Pleska | 6 komentářů

Hledáte práci? Hledejte dál. Doslova. Od dubna můžete dostat příspěvek na dojíždění

Ministerstvo práce zkouší dostat do práce dlouhodobě nezaměstnané. Motivovat je má příspěvek na dojíždění. Zatím ho nabízejí úřady práce v pěti krajích s největší mírou nezaměstnanosti... celý článek

Z mateřské a rodičovské zpátky do práce: Co můžete od šéfa žádat

11. 4. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Z mateřské a rodičovské zpátky do práce: Co můžete od šéfa žádat

Smíte si určit termín návratu z mateřské a rodičovské, jak chcete? Jak dlouho musí zaměstnavatel držet místo? Máte zaručenou původní židli? Co když chcete nastoupit jen na zkrácený... celý článek

Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

11. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

Hledáte práci a zaměstnavatelé vám zavírají dveře před nosem. Chybí dovednosti nebo vzdělání. Pomoct může rekvalifikační kurz. Nezaměstnaným rekvalifikaci proplácí stát. Za jakých podmínek?... celý článek

Partners Financial Services