Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 15. 3. 2024
Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí, tedy například včetně Ukrajiny.
Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Zdroj: Shutterstock

Řekněme, že mám firmu, která se chystá vyvážet mimo Evropskou unii. Jaké mám možnosti zajistit si financování?

Nejjednodušší je mít od zadavatele zakázky zálohu. Jenže to bohužel vždycky nejde nebo to není záloha dostačující. Typicky ve větší výrobě zálohy nekryjí ani polovinu hodnoty díla, u některých produktů nemusí dokonce pokrýt ani cenu materiálu. Druhá varianta je vzít si bankovní úvěr. Jeho schválení ale většinou trvá a firma se zadluží. Třetí varianta je faktoring, který může pomoci hlavně v případě, pokud zakázku tíží dlouhá splatnost faktur, ne dlouhá výroba. S exportem do států mimo Evropskou unii se ale pojí mnohem větší finanční rizika než s exportem v jejím rámci, proto jsou i u faktoringu podmínky odlišné.

Jaká část vašich klientů jsou exportéři a kolik jich vyváží mimo Unii?

Exportéři tvoří zhruba 14 procent klientů Rogera, mimo Evropskou unii zatím vyváží jen zlomek z nich. Snažíme se ale najít řešení pro každého klienta, který nás osloví. Nedávno jsme například museli najít způsob, jak uchopit poměrně komplikovaný případ exportu do Indie. Jednalo se o společnost Velbates, u které indická firma poptala žáruvzdorné výrobky z křemenného skla. Pro Velbates to byla poměrně zajímavá, byť zatím jednorázová zakázka, které se nechtěli vzdát i přes dvouměsíční splatnost faktury. I na základě předchozí spolupráce na českém trhu se obrátili na nás. Abychom jim dokázali vyjít vstříc, navázali jsme unikátní spolupráci s Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP). A díky této spolupráci se teď otevírají možnosti i pro další exportéry. S financováním exportních zakázek mimo Evropskou unii určitě budeme pokračovat. Teď třeba máme rozjednanou spolupráci na vývozu do Spojených arabských emirátů.

Adam Bursík

Zdroj: Roger

Z pozice head of risk určuje Adam Bursík strategii řízení rizik spojených s prodejem pohledávek na platformě Roger. Další sférou, které se věnuje, je oblast treasury a spolupráce s externími partnery společnosti Roger.

Řešení tedy spočívá v pojištění pohledávky, které je v případě exportu mimo Evropu složitější?

Je to tak. Evropské země mají vesměs standardizovanou obchodní politiku, sjednocený obchodní trh a případná vymahatelnost je jednodušší. Pokud financujeme exportní faktury do zemí Evropy, používáme komerční pojišťovny. V zemích mimo Evropskou unii ale nejdou jejich služby využít automaticky, většinou nabízejí pojištění exportu jen do užšího výběru zemí. Země mimo Evropskou unii pro ně představují zejména větší politické riziko. Nedá se snadno předpovídat, jaké konsekvence s sebou může nést změna v politickém režimu ne zcela stabilní země.

EGAP se na financování vývozu do zemí, které představují větší míru nejistoty a vyšší riziko nezaplacení na straně kupujícího, soustřeďuje. Má státní záruky, a je tak schopný pojišťovat i věci, které komerční subjekty pojistit neumí nebo se zdráhají. Pojišťuje především bankovní úvěry se splatností delší než dva roky, ale i kratší v případě zemí mimo Unii. Ve zmíněném případě společnosti Velbates se jednalo o naši první spolupráci s EGAPem, který tento obchodní případ vnímal jako podporu českého exportu.

Jak se pojištění promítá do ceny faktoringu?

Společnost Velbates si pojištění platila sama. Ale do budoucna bychom chtěli spolupráci s EGAPem zjednodušit. Pojištění bychom platili my, což by se samozřejmě odrazilo v ceně financování, ale klient by měl pouze jednu cenu a nic navíc. Cena za faktoring je individuální pro každého klienta. Odvíjí se zejména od cílové země, kam putuje export, a podle konkrétního subjektu, vůči kterému je faktura vystavena. Dlouhodobě máme průměrnou cenu financování 1,93 procenta z hodnoty faktury. U exportního faktoringu je cena zpravidla mírně vyšší, protože zahrnuje právě pojištění nebo náročnější analýzu odběratelů.

Je v případě exportního faktoringu schvalovací proces delší, než jde-li o české obchodní partnery?

O něco ano, ale řádově se jedná pořád pouze o dny. Pokud tedy firma potřebuje financovat exportní fakturu, je vhodně to řešit s předstihem, protože se to může o několik dní protáhnout. Ale i tak jde v porovnání s bankovním úvěrem pořád o mnohem kratší proces. Peníze pak klient dostane standardně tři dny od vystavení faktury.

Partner článku

Logo Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. Roger funguje na principu P2P financování –⁠ propojuje nezávislé investory s podnikateli bojujícími s dlouhou splatností faktur. Díky tomu není výrazně závislý na zvyšování sazeb ČNB a úroková sazba u něj roste pomalejším tempem. Podnikatelé sami rozhodují o tom, které faktury profinancují, nemusí se zavazovat k profinancování nějakého jejich objemu. Průměrná cena za financování je 1,93 % z hodnoty faktury.

Jakými postupy rizikovost odběratelů vyhodnocujete?

Prověřujeme je na základě standardních ukazatelů finanční analýzy nebo platební morálky. Opíráme se zejména o ratingy firem, které získáváme od poradenské společnosti Dun & Bradstreet. Stejným způsobem nahlížíme i na klienty, kteří by chtěli své faktury směřovat do cizích zemí. Pokud máme relevantní data, jsme schopni si udělat předvýběr, vyhodnotit, jestli jsme ochotni s nimi spolupracovat, a následně se zakázkou oslovit EGAP.

Ne ke každému trhu jsou ale informace, které bychom potřebovali, dostupné. Někdy nejsou veřejné a občas je dokonce problém získat je i za úplatu. A v tomhle má výhodu právě EGAP, který má zkušenosti s větším počtem zemi než Roger, a je schopný sehnat informace snáz.   

A jak je to v případě zemí, kde probíhá konflikt jako třeba na Ukrajině. I v jejím případě můžou exportéři faktoring využít?

EGAP už teď umí zakázky na Ukrajinu pojišťovat a my se rádi k takové možnosti připojíme jako financující subjekt. Zakázka musí být samozřejmě průchozí hlavně pro EGAP, aby byla spolupráce dlouhodobě udržitelná. Předvýběr klientů budeme dělat my, zaměřovat se plánujeme na zakázky, které by měly mít podporu z veřejného sektoru nebo budou se silným partnerem. Věřím, že můžeme financovat například zakázky, které budou navázané na stát, na nemocnice, elektrárny a další klíčovou infrastrukturu. Vždycky bude záležet na konkrétních okolnostech, ale ano, i tato možnost se díky naší nově navázané spolupráci s EGAPem exportérům otevírá.

Peníze BrandInsight: Partnerem článku je Roger

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

9. 2. 2024 | Adam Šoukal | 1 komentář

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

Opožděné platby představují vážné riziko pro hospodářskou stabilitu firem. Navrhovaná opatření Evropské komise na stanovení maximální lhůty splatnosti na 30 dnů ale narazila na odpor... celý článek

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

21. 12. 2023 | Adam Šoukal

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně... celý článek

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

10. 11. 2023 | Gabriel Pleska

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Fingood se stal třetí crowdfundingovou firmou, která má licenci České národní banky k poskytování služeb skupinového financování. Termín, ve kterém ji musel získat, aby mohl dál fungovat... celý článek

Kdy a komu si při podnikání říct o peníze

8. 8. 2023 | Adam Šoukal

Kdy a komu si při podnikání říct o peníze

Podnikatelský úvěr, faktoring, kontokorent. Otázka, kdy má pro mou firmu smysl využít externí financování, nemusí být pro každého snadná. Konkrétní příklady mohou napovědět.

Partners Financial Services