Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 7. 2. 2024
Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem fondu. Poslechněte si jako podcast.

Nákup centra Arkády Pankrác, který na začátku letošního roku dokončil nemovitostní fond Trigea, je největší transakcí uskutečněnou tuzemským fondem tohoto typu v Česku. Její výše přesáhla šest miliard korun.

Velká obchodní centra v Česku jsou na prodej jen zřídka a bývají výlučně vlastněny zahraničními podniky. Za skoro čtvrt století se v tuzemsku uskutečnily jen tři transakce prémiových nákupních center: jednalo se o Palladium, OC Letňany a Olympia Brno.

Jak probíhalo jednání s předchozím majitelem? Kde fond získal tolik peněz? Na čem ještě chce vydělávat – kromě dlouhodobých nájmů? Jak nemovitostním fondům pomáhá inflace? Jaký je rozdíl mezi realitním trhem v Česku a Polsku, kde Trigea také působí? A co se může pokazit? Dozvíte se v rozhovoru s šéfem fondu Tomášem Trčkou.

V investičním bankovnictví se Tomáš Trčka pohybuje skoro třicet let. V roce 2006 stál u zrodu prvního nemovitostního fondu v Česku – Reico investiční společnosti České spořitelny, přes šest let tam pak působil jako generální ředitel a předseda představenstva. Následně pomáhal při vzniku nemovitostního fondu Investika, několik let byl členem představenstva. V roce 2019 založil spolu se skupinou Partners fond Trigea, který aktivně řídí.

Fond Trigea patří do skupiny Partners (stejně jako vydavatel webu Peníze.cz). Investorům loni připsal výnos 7,12 %, letos počítá se zhodnocením 7–8 %.


Martin Vlnas

Autor článku Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od roku 2009 byl editorem... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Arkády Pankrác mění majitele. Obchodní centrum kupují Češi

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Arkády Pankrác mění majitele. Obchodní centrum kupují Češi

Pražské obchodní centrum Arkády Pankrác koupil nemovitostní fond Trigea. Jde o největší transakci uskutečněnou tuzemským fondem tohoto typu v Česku, její výše přesáhla šest miliard... celý článek

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services