UniCredit dostala třímilionovou pokutu od ČNB

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 5. 2021
UniCredit dostala třímilionovou pokutu od ČNB

Zdroj: yingko/Shutterstock

Česká národní banka uložila UniCredit Bank pokutu tři miliony korun za osm přestupků v letech 2013 až 2018. Výsledky kontroly a pravomocné rozhodnutí o sankci zveřejnila centrální banka na svém webu.

UniCredit Bank podle ČNB porušila zákon o podnikání na kapitálovém trhu, zákon o bankách a zákon o směnárenské činnosti.

„Na všechna kontrolní zjištění jsme už reagovali přijetím odpovídajících opatření v úzké spolupráci s Českou národní bankou,“ říká mluvčí UniCredit Petr Plocek.

První skupina nedostatků se týkala investičních služeb. Po dobu pěti let si banka od klientů nezjišťovala v dostatečném rozsahu informace o odborných znalostech a o zkušenostech v oblasti investic prostřednictvím investičního dotazníku. V roce 2017 navíc neplnila povinnost uchovávat veškeré záznamy komunikace se zákazníky a potenciálními investory.

UniCredit podle ČNB nedostatečně plnila povinnost spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení. „Neprováděla průběžnou kontrolu dodržování právních povinností plynoucích z právních předpisů a vnitřních předpisů banky, které jí ukládají odpovědět na žádosti orgánů činných v trestním řízení nejpozději do 30 kalendářních dnů, když z kontrolního vzorku 73 žádostí orgánů činných v trestním řízení na 59 z nich odpověděla ve lhůtě delší než 30 kalendářních dnů,“ zjistila kontrola z centrální banky.

Třetí skupina nedostatků se týkala měnových kurzů a směnárenských služeb. UniCredit v období od 9. října 2017 do 10. ledna 2018 používala u platebních transakcí v cizí měně provedených prostřednictvím kreditních karet odlišný směnný kurz, než na kterém se dohodla s držiteli příslušných kreditních karet ve smluvních podmínkách. Zároveň během několika různých kontrol v různých pobočkách buď neuveřejnila kurzovní lístek, nebo ho zveřejnila nedostatečnou formou.

Banka také nesplnila oznamovací povinnosti vůči ČNB, konkrétně ukončení činnosti některých poboček nebo zahájení směnárenské činnosti na některých místech.

Vyšší pokuty dostaly v uplynulých letech také některé další banky. V roce 2019 nabyla právní moci čtyřmilionová sankce pro Raiffeisenbank za špatně nastavené procesy při prodeji investic. Sankcí tři miliony korun skončila v roce 2018 kontrola ve Fio bance, vedle porušení zákona v oblasti investičních služeb vadil ČNB i nedostatečný řídicí a kontrolní systém.

Loni v červnu dostala pokutu ve výši 2,5 milionu Sberbank za chyby v oblasti investičních služeb a směnárenské činnosti. Dvoumilionovou pokutu dostala v roce 2017 ČSOB za chybějící záznamy telefonátů s nabídkami investic, stejná pokuta dopadla na Komerční banku v roce 2020.

Obří pokutu 20 milionů korun dostala na konci loňského roku Expobank, hrozila jí i ztráta licence. Podle ČNB „nedisponovala řídicím a kontrolním systémem, který by byl účinný, ucelený a přiměřený charakteru, rozsahu a složitosti rizik spojených s modelem podnikání a činností společnosti“. Letos v dubnu ČNB nařídila Bance Creditas vyměnit všechny tři členy dozorčí rady, především kvůli nedostatečnému řízení rizik.

Loni dostala ČSOB pokutu 1,5 milionu za opakovaná pochybení na pobočkových pokladnách. A milion korun musela zaplatit mBank za porušování bankovního tajemství v letech 2015 až 2018.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banka, ČNB, investice, pokuty, UniCredit

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondee dostalo pokutu od ČNB, překračuje licenci

31. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 7 komentářů

Fondee dostalo pokutu od ČNB, překračuje licenci

Investiční platforma Fondee dostala od České národní banky (ČNB) pokutu ve výši 150 tisíc korun. Fondee podle rozhodnutí centrální banky chybovala, když jako investiční zprostředkovatel... celý článek

Expobank dostala obří pokutu, hrozila ztráta licence

1. 12. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Expobank dostala obří pokutu, hrozila ztráta licence

Česká národní banka uložila pokutu 20 milionů korun Expobank, spojované s ruským finančníkem Igorem Kimem, který ji koupil v roce 2014. Jde o jednu z nejvyšších pokut na tuzemském finančním... celý článek

ČSOB dostala pokutu, neměnila poškozené peníze

2. 9. 2020 | Jiří Hovorka | 1 komentář

ČSOB dostala pokutu, neměnila poškozené peníze

ČSOB dostala od České národní banky pokutu ve výši 1,5 milionu korun za opakovaná pochybení na pobočkových pokladnách.

Sberbank dostala pokutu kvůli investicím a směně

8. 6. 2020 | Jiří Hovorka

Sberbank dostala pokutu kvůli investicím a směně

Sberbank dostala od České národní banky pokutu ve výši 2,5 milionu korun za to, že v letech 2017 a 2018 chybovala v oblasti investičních služeb a směnárenské činnosti. Rozhodnutí nabylo... celý článek

Skupina DRFG dostala od ČNB pětimilionovou pokutu

6. 2. 2020 | Jiří Hovorka

Skupina DRFG dostala od ČNB pětimilionovou pokutu

Česká národní banka potrestala tuzemskou finanční skupinu DRFG za pochybení při nabídce dluhopisových emisí na samém počátku byznysového fungování firmy. Pětimilionovou pokutu... celý článek

Partners Financial Services