Expobank dostala obří pokutu, hrozila ztráta licence

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 12. 2020 | 2 komentáře
Expobank dostala obří pokutu, hrozila ztráta licence

Zdroj: yingko/Shutterstock

Česká národní banka uložila pokutu 20 milionů korun Expobank, spojované s ruským finančníkem Igorem Kimem, který ji koupil v roce 2014. Jde o jednu z nejvyšších pokut na tuzemském finančním trhu.

Kontrola před dvěma lety zjistila, že k 14. prosinci 2018 Expobank CZ „nedisponovala řídicím a kontrolním systémem, který by byl účinný, ucelený a přiměřený charakteru, rozsahu a složitosti rizik spojených s modelem podnikání a činností společnosti“.

Zjištěné nedostatky popisuje ČNB ve stostránkovém rozhodnutí, které teď nabylo právní moci poté, co centrální banka zamítla odvolání Expobank – takzvaný rozklad.

Problémy se týkaly například řízení úvěrového a tržního rizika, výpočtu kapitálového požadavku a regulatorního výkaznictví pro tato rizika, dále řízení rizik informačních systémů a technologií, prevence legalizace výnosů z trestné činnosti a dalších oblastí. Centrální bance se nelíbil ani rozsah kompetencí dozorčí rady, který podle ní „vykazoval znaky narušení vyváženosti rozhodovacích kompetencí na úrovni vedoucích orgánů ve prospěch dozorčí rady, potažmo jejího předsedy, a to na úkor rozsahu rozhodovacích kompetencí představenstva“.

„Kontrola odhalila natolik zásadní pochybení účastníka řízení v oblasti řídicích a kontrolního systému, často systémového charakteru, že to vedlo až k výměně některých členů představenstva a dozorčí rady Expobank. Pokud by nepřistoupila k odstraňování zjištěných nedostatků, vystavovala by se tím značnému riziku, že by byly naplněny předpoklady pro odnětí bankovní licence,“ píše ČNB ve svém rozhodnutí.

Expobank, která se mimo jiné bránila zveřejnění rozhodnutí jako „druhému trestu“, teď na svém webu ujišťuje klienty, že dál funguje v běžném režimu. „Vzhledem k solidní výši regulatorního kapitálu 2,8 miliard korun zůstáváme i po uhrazení sankce silně kapitalizovanou bankou, dlouhodobě udržujeme vysokou likviditu a v současnosti se již soustředíme na strategické cíle také v rozšíření nabídky produktů a služeb. První novinky představíme v nejbližších měsících,“ píše.

Expobank zdůrazňuje, že kontrola se týkala se let 2017 a 2018. Zjištěné nedostatky podle ní neměly negativní dopad na klienty či protistrany. „Během dohlídky jsme poskytovali ČNB plnou součinnost, její nálezy jsme přijali s plným respektem a ve vlastní režii již provedli řadu změn, přičemž úspěšné dokončení plánovaných změn bylo od počátku naší naprostou prioritou,“ píše banka na svém webu.

Expobank má v Česku jedinou pobočku v Praze, druhou – v Karlových Varech – loni v květnu zavřela. Pod tímto názvem působí od roku 2014. Banka tehdy převzala tuzemskou síť LBBW, ještě předtím působila pod názvem Bawag (její součástí se stala i česká síť Dresdner Bank). Původně vznikla na začátku 90. let jako společný švýcarsko-maďarský podnik InterBank, později fungovala jako Interbanka.

Novým předsedou představenstva Expobank CZ se od letošního 2. ledna stal Lubomír Lízal, bývalý člen bankovní rady České národní banky. Těsně předtím dostala Expobank získává nové, ryze české představenstvo.

Za většinového akcionáře Expobank byl označován ruský podnikatel Igor Kim. Ani on už v oficiálním vedení banky nefiguruje – od podzimu není ani předsedou, ani členem dozorčí rady.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

banky, Expobank, Expobank CZ

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services