Proč si pořídit předplacenou kartu. Pro děti i dospělé

Předplacených platebních karet jsou v českých peněženkách desítky tisíc. Předpovídá se jim ale větší budoucnost. Karty nejsou propojené s účtem, a ten je díky tomu v bezpečí, když kartu dáte z ruky – dobrovolně, nedobrovolně, nešťastnou shodou okolností. I při platbě na webu je ohrožený nejvýš zůstatek na kartě. Předplacenka může sloužit i jako šikovná forma výplaty kapesného.
Proč si pořídit předplacenou kartu. Pro děti i dospělé

Princip předplacených karet je stejně jednoduchý jako u předplacených telefonních SIM karet. Na kartu si nabijete určitý finanční obnos a platíte. V obchodech, restauracích nebo na internetu. Díky tomu, že nejsou karty vázané na účet v bance, je jejich hlavní výhodou bezpečnost. Beze strachu ze zneužití můžete nakupovat v tuzemských i zahraničních e-shopech a v případě, že kartu ztratíte nebo vám ji ukradnou, nehrozí ani vyluxovaný účet. Přijdete maximálně o částku, kterou máte na kartě nabitou.

Pro někoho může být hlavním lákadlem karty její anonymita – ta je ale do určité míry limitovaná tím, kolik si na ni chcete „nahrát“ peněz, u vyšších částek už většinou poskytovatelé nějakou identifikaci uživatele požadují.

Jednou z prvních předplacených karet byla na podzim roku 2014 Blesk peněženka, ke které postupně přibyly karty MYUNICARD a FreePay. Vedle toho se objevily také karty, které cílí na děti, respektive jejich rodiče. Cool Karta a Biip mají primárně sloužit jako forma kapesného – místo hotovosti rodiče jednoduše nabijí dětem kartu. Pro náctileté je pak určená Napka. Existují také předplacenky pro firmy – šéfové na ně například můžou dávat zaměstnancům peníze na náklady spojené se služebními cestami a podobně, předplacené karty místo stravenek (ty mají ale pochopitelně omezené možnosti využití na síť zapojených stravoven) nebo dárkové karty. Na konci roku 2014, ve kterém se předplacené platební karty v Česku objevily, se jejich počet pohyboval kolem 13 a půl tisíce, na konci letošního března stoupl počet vydaných karet na 51 tisíc. My se zaměříme na ty, které jsou dostupné pro každého a jejichž funkce se pokud možno kryjí s funkcemi klasické debetní karty, tedy jejichž využití například není omezené na síť partnerských obchodů či služeb.

Nápad!

„Předplacené karty“ pro firmy

Karty, na které se nabije určitá částka, nejsou tak docela novinkou posledních dvou let. S dobíjitelnou kartou pro zaměstnance a firmy přišla už před lety firma Expensa. Čtěte na Peníze.cz rozhovor s jejím zakladatelem:

Jak se v Česku staví finanční start-up

Funkce všech takových karet jsou v podstatě stejné. Jako s klasickou debetní kartou s nimi můžete platit (i bezkontaktně) v kamenných obchodech i na internetu, a pokud si navýšíte limit, vyberete si i z bankomatu. Pokud tedy o pořízení předplacené karty přemýšlíte, rozhodne nejspíš cena a další poplatky, případně míra anonymity.

Kde ji sehnat a kolik bude stát

Předplacenou kartu objednáte na internetu nebo prostřednictvím prémiové esemesky. Zaplatíte a během pár dní vám přijde do schránky. Pro Blesk peněženku vedle toho můžete zajít také do trafiky – počet prodejních míst je vysoký, seznam najdete na webových stránkách Blesk peněženky. MYUNICARD zase pořídíte na České poště.

Ceny předplacených karet určených spíš pro dospělé se pohybují v rozmezí od 120 do 169 korun. Kromě pořízení karty pak budete platit i za její nabití nebo za to, že kartu delší dobu nepoužíváte, přestože na ní máte nabité peníze. Doba, za kterou se začne poplatek ze zůstatku strhávat, závisí na konkrétní kartě – někde za rok, jinde po dvou měsících.

Ceny předplacených karet a poplatky

 

Cena

Vedení karty

Nabití karty*

Poplatek za uchování zůstatku na neaktivní kartě

Blesk peněženka

125 Kč, 35 Kč případné poštovné

zdarma

  • 25 Kč na terminálech Sazky
  • 25 Kč bankovní převod
  • 25 Kč jinou Blesk peněženkou nebo prostřednictvím

internetové samoobsluhy BLESK peněženky

39 Kč po 12 měsících nevyužívání karty

FreePay

169 Kč, poštovné zdarma

69 Kč

  • 20 Kč + 1,5 % z nabíjené částky při nabíjení bankovním převodem nebo vkladem hotovosti na účet v bance
  • nabití jinou kartou FreePay zdarma

49 Kč po 6 měsících nevyužívání karty

MYUNICARD

120 Kč, poštovné zdarma

zdarma

  • 25 Kč bankovní převod
  • 1,5 % z nabíjené částky při hotovostním i bezhotovostním nabití v provozovně distributora

30 Kč po 2 měsících nevyužívání karty

*Způsob nabití se u jednotlivých karet liší, přesné informace vždy najdete na webových stránkách jednotlivých poskytovatelů.

Anketa

Na co by se podle vás předplacená karta hodila nejvíc?

Výběry z bankomatu? Jen s vyšším limitem

Před prvním použitím je potřeba kartu aktivovat, nejčastěji na zákaznické lince nebo esemeskou – karta se naváže na telefonní číslo, na které pak také chodí potvrzovací SMS nebo které zadáváte jako variabilní symbol při nabíjení karty bankovním převodem.

Počítejte ale s tím, že aktivace prostřednictvím telefonního čísla umožňuje využívat kartu pouze v režimu nízkého základního limitu. Limity můžou být až trojí – základní, střední a nejvyšší – a kromě částky, kterou je na kartu možné nabít, ovlivní především to, jestli je možné kartu nabíjet opakovaně a kde všude se dá využít. Konkrétní podmínky nastavení vyšších limitů se u jednotlivých karet liší, zpravidla jsou ale podmíněné zmenšením míry anonymity.

Blesk peněženka jako jediná umožňuje doníjet peníze (maximálně do deseti tisíc) už v základním režimu, utrácet je pak lze ale jen přímou platbou v obchodech i na internetu, na hotovost si nesáhnete. Kdo chce vybírat z bankomatu v Česku – výběry ze zahraničních bankomatů Blesk peněženka neumožňuje – musí si zvednout limit, tedy zavolat na zákaznickou linku a nadiktovat své jméno, příjmení, adresu a datum narození.

Pokud si pořídíte MYUNICARD nebo FreePay, počítejte s tím, že kartu, kterou dostanete do ruky, můžete v základním režimu po aktivaci nabít pouze jednou. Další nabití a současně možnost vybírat z tuzemských bankomatů, v případě FreePay i zahraničních, jsou podmíněné aktivováním středního limitu – registrací na webových stránkách, která obnáší uvedení jména, adresy, data narození a e-mailu.

Kdo si vybere MYUNICARD a chtěl by vybírat i z bankomatů mimo Česko, musí si aktivovat nejvyšší limit, což současně znamená plně se identifikovat – prokázat se občankou na České poště.

Poplatky za výběr předplacenou kartou z bankomatu

 

Výběr z bankomatu v ČR

Výběr z bankomatu v zahraničí

Blesk peněženka

25 Kč aktivace služby, 30 Kč výběr

nelze

FreePay

35 Kč

120 Kč + 2 % z vybírané částky

MYUNICARD

29 Kč

10 Kč + 2,5 % z vybírané částky

Prasátko?

Účty pro děti!

Raději než předplacenou kartu byste svým dětem pořídili klasický účet v bance? Můžete u pěti bank:

Velké srovnání účtů pro děti

Pro rodiče, kteří chtějí mít přehled

Na rodiče, kteří nechtějí dávat dětem do ruky hotovost, cílí Biip a Cool karta. Poslední jmenovanou můžou využít pouze klienti ČSOB a Ery (Poštovní spořitelny), karta Biip je volně dostupná pro všechny. Výhodou pro rodiče může být zejména přehled, za co jejich dítě utrácí. Cool karta nabízí možnost zaslat SMS po každé provedené platbě a současně si všechny platby prohlížet ve webové nebo mobilní aplikaci. Podobné funkce nabízí i Biip karta. Navíc, pokud rodiče nechtějí, aby potomek sám utrácel na internetu nebo vybíral z bankomatu, můžou tento typ plateb jednoduše zakázat. 

Pro teenagery je pak primárně určená Napka, která je zároveň propojená s mobilní aplikací, přes kterou si její uživatelé můžou posílat peníze a díky které mají zároveň přehled o svých výdajích.

Karty pro děti v současné době nekoupíte jinde než na webu konkrétního poskytovatele. A i u těchhle karet musíte počítat s dalšími poplatky.

Ceny předplacených karet pro děti a náctileté a poplatky

 

Cena

Vedení karty

Nabití karty

Poplatek za uchování zůstatku na neaktivní kartě

Cool karta

99 Kč, poštovné zdarma

zdarma

  • zdarma bankovní převod
  • zdarma přes platební bránu

Neúčtuje se

Napka

150 Kč (50 Kč se převede jako zůstatek na kartu), poštovné zdarma

zdarma

  • 25 Kč bankovní převod
  • 2 % z nabíjené částky při nabití přes platební bránu

30 Kč po 3 měsících nevyužívání karty

Biip

200 Kč, 67 Kč poštovné

zdarma

  • zdarma bankovní převod
  • 25 Kč terminál Sazky
  • 15 Kč přes platební bránu

39 Kč po 6 měsících nevyužívání karty

Princip limitů předplacených karet pro děti je podobný jako u karet „pro dospělé“. Navíc je ale potřeba počítat s tím, že Napka ani Cool karta nemají žádný anonymní režim. Dokud se neregistrujete, nejen že kartu podruhé nenabijete, ale i peníze s prvního nabití jsou vlastně nanic – nezaplatíte ani v obchodě, ani na internetu; a registrace nebo identifikace jsou potřeba i pro výběry z bankomatů. 

Jiné nastavení má Biip karta, kterou stejně jako Blesk peněženku provozuje společnost Mopet – opakované dobíjení i platba v obchodě či na internetu jsou možné už v základním režimu.

Poplatky za výběr předplacenou kartou pro mládež z bankomatu

 

Výběr z bankomatu v ČR

Výběr z bankomatu v zahraničí

Cool karta

6 Kč z bankomatů ČSOB, 35 Kč ostatní

100 Kč

Napka

20 Kč z bankomatů ČSOB, 30 Kč ostatní

25 Kč + 2,5 % z vybírané částky

Biip

0 Kč v bankomatech České spořitelny, 29 Kč ostatní

nelze

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2016 10:11, Roman

Pro děti ideální, dám jim tam kapesné a nestarám se :-)

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 6. 2016 10:15, Petra

Mí teenageři (děti) si tím zvyšují prestiž v KFC, kdo nemá kartu je OUT...

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services