Velké srovnání bankovních účtů pro děti

Bankovních účtů určených nejmladším není v Česku na trhu mnoho. A dost se od sebe liší. Přinášíme přehled, u kterých bank můžete dítěti sjednat účet a jaké u něj stanovily podmínky a možnosti.
Velké srovnání bankovních účtů pro děti

Tradiční porcelánová prasátka už na poličkách dětských pokojíků často neuvidíte. V době elektronických plateb je pro rodiče pohodlnější posílat ratolestem kapesné přímo na bankovní účet, třeba i trvalým příkazem. A banky jsou rády, každá vazba, kterou s nimi budoucí zákazník už dnes má, se může jednou zúročit.

A končí nejen prasátka, ale i další tradiční formy spoření. „Dřív preferované vkladní knížky nahradila dětská bankovní konta. Osobně jsem motivovala rodiče své vnučky k založení konta pro děti ihned po jejím narození. Celá rodina přispívá na pořízení dražších věcí. Věříme, že jakmile půjde vnučka do školy, bude mít i vlastní platební kartu a postupnými krůčky, pod vedením rodičů, se naučí hospodařit s penězi,“ vysvětluje Dagmar Prajzlerová, manažerka projektu Partners bankovní služby.

Jen u mamutů

Nové banky se dětským kontům vyhýbají

Dětská konta mají ve své nabídce takřka výhradně velké banky. Ty se postupně snaží vychovávat nové klienty, kteří zůstanou věrní bance, kterou mají už od mala. Naopak menší a nové banky se na dětská konta nezaměřují a své síly soustředí na výdělečnější finanční produkty. „Dětské účty v nejbližší době neplánujeme. Dětem od 15 let ale u nás mohou otevřít účet jejich rodiče. Jejich dítě pak může mít vlastní účet s vlastními přístupovými údaji, vlastní platební kartu, může používat mobilní aplikaci a další naše služby,“ říká mluvčí Air Bank Vladimír Komjati. A mluvčí Equa bank Markéta Dvořáčková doplňuje: „Dětské konto prozatím nechystáme. Pokud chce někdo ukládat peníze svým dětem, může k tomu využít náš spořicí účet, kde dobře úročíme i vyšší vklady než několik desítek tisíc korun, jak je běžné v případě účtů pro děti. Alternativu s platební kartou pro děti ale zatím nemáme.“

K čemu účet slouží

Speciální dětské konto můžete na našem trhu sjednat u pěti bank. Několik dalších bank ale nabízí běžný účet pro všechny bez výjimky, takže ho můžete založit i dítěti. „V nabídce dětských kont je řada odlišností, které klient při zběžné poptávce nemusí vůbec zaregistrovat. Rozdíly jsou jednak v transakčních poplatcích a v úrokových sazbách, ale i v možnostech využívání internetového bankovnictví či v nastavování limitů pro různé druhy platebních transakcí,“ upozorňuje Michal Mošnička z analytické společnosti Scott & Rose.

Vybírejte tedy podle toho, co má být hlavní účel bankovního konta vašeho dítěte. Někdo chce na účet posílat peníze, které dítěti od narození dávají prarodiče a další příbuzní, ten by ale měl zvážit alternativy, které můžou vklady také zhodnotit – od spořicích účtů, termínovaných vkladů přes stavební spoření až k rozumně voleným podílovým fondům nebo dnes také doplňkovému penzijnímu spoření.  Další rodiče ale mají s kontem jiné plány: potomci mají účet opravdu používat, dostávají na ně kapesné a peníze na běžný provoz. Takový účet pak také často slouží jako výchovný prostředek, rodiče na něm děti učí s penězi správně nakládat.

Dětské konto je dítěte

Bankovní konto můžete dítěti sjednat už od narození. Platební kartu ale dostane nejdřív v osmi letech. Do té doby účet funguje spíš jen jako elektronické prasátko, kam se dítěti můžou ukládat úspory a dary dalších členů rodiny. Pokud chcete na účtu peníze alespoň trochu zhodnocovat, zjistěte si, jaký úrok banka nabízí. Ve většině případů jde o pásmové úročení, kdy se úspory například do třiceti tisíc korun úročí vyšší sazbou, nad tuto částku se ale už úrok výrazně snižuje. Proto nedává moc velký smysl držet na účtu víc než pár desítek tisíc korun. Pokud chcete dítěti aktivně spořit, zkuste radši stavební spoření. V delším časovém horizontu by se měly vyplatit i podílové fondy, u těch ale vždy hrozí do určité míry riziko ztráty.

Na atraktivitě nabývají dětská konta až v době, kdy už k nim můžete pořídit i platební kartu. V takovém případě je dobré zjistit, jestli je možné kartou platit v obchodech a na internetu – a zároveň správně nastavit limity, protože potomek je v hlavě dost možná ještě nemá. Právě na vlastním účtu se ale dítě může postupně učit zacházet s penězi. V tomto ohledu jde o ideální pomůcku pro zlepšování jeho finanční gramotnosti. Dejte si proto pozor, abyste nevybrali účet, u kterého nejde kartou platit u obchodníků ani na internetu. A při výběru sledujte i to, jestli banka k dětskému účtu nabízí jen pasivní internetové bankovnictví, nebo zda je možné od určitého věku nastavovat platby a limity přímo na internetu.

Stejně jako u jiných finančních produktů myslete na to, že peníze, které se na účtu nacházejí, patří vašemu dítěti, a ne vám – i když jste je třeba všechny naspořili vy. Pokud byste chtěli najednou vybrat větší částku, banka si může vyžádat potvrzení opatrovnického soudu. U toho byste museli doložit, že chcete prostředky využít výhradně ve prospěch dítěte, jemuž účet patří. „Zajímavé je, že některé banky nemají žádné limity pro výběr, převod prostředků na jiný účet, jiné banky tyto převody striktně limitují,“ komentuje to Michal Mošnička ze Scott & Rose.

Slůně
První konto a Osobní účet
Genius
Beruška

ČSOB – Dětské konto Slůně

  • Jaké dokumenty jsou potřeba k založení účtu: Originál rodného listu dítěte, občanský průkaz rodiče. U opatrovníka: občanský průkaz a originál rozhodnutí soudu o určení opatrovnictví.
  • Od kdy jde účet založit a do kolika let ho může dítě využívat: Od narození dítěte do jeho 15 let.
  • Minimální počáteční vklad pro založení konta: 200 Kč
  • Poplatek za výběr z vlastního bankomatu: Měsíčně čtyři výběry z bankomatu ČSOB zdarma, každý další výběr stojí 6 Kč.
  • Poplatek za výběr z cizího bankomatu v ČR: 35 Kč
  • Internetové bankovnictví: Internetové bankovnictví je pro děti i rodiče pouze v pasivní formě. Limity k účtu a platební kartě je možné nastavit na pobočce.
  • Poplatek za odchozí/příchozí platbu: Odchozí platba je možná přes sběrný box za 30 Kč. Příchozí platba je zdarma.
  • Poplatek za vklad hotovosti na pobočce: Zdarma
  • Poplatek za výběr hotovosti na pobočce: 70 Kč
  • Platební karta: Od osmi let je možné dítěti pořídit platební kartu VISA Electron Baby. Měsíční limit na kartě je 100 až 6000 Kč a nastavuje se na pobočce nebo telefonicky. Platí pro výběry z bankomatu a pro platby u obchodníků v kamenných prodejnách. Karta neumožňuje internetové platby. 
  • Možnost platby u obchodníků: Rodiče můžou na kartě povolit platby v obchodech.
  • Zhodnocení prostředků – roční úroková sazba:
  • Do 50 tisíc korun – 1 %, nad 50 tisíc korun je úrok 0,2 %.
Dětské konto
Fresh
Fio osobní

UniCredit Bank – Dětské konto

Účet je možné sjednat přes poradce Partners pod názvem Bublikonto

  • Jaké dokumenty jsou potřeba k založení účtu: Doklad, na základě kterého banka zjistí zákonného zástupce dítěte, a doklad totožnosti zákonného zástupce, který podepisuje smlouvu. Přítomnost dítěte na pobočce není potřeba.
  • Od kdy jde účet založit a do kolika let ho může dítě využívat: Od narození dítěte do jeho patnácti let.
  • Minimální počáteční vklad pro založení konta: není požadován
  • Poplatek za výběr z vlastního bankomatu: Všechny výběry z bankomatů UniCredit Bank v Česku i v zahraničí jsou zdarma.
  • Poplatek za výběr z cizího bankomatu v ČR: Z Dětského konta nelze vybírat hotovost mimo bankomaty v síti UniCredit.
  • Internetové bankovnictví: Dítě může přes internet a mobil pouze nahlížet na stav účtu a historii transakcí. Plný přístup na konto mají zákonní zástupci dítěte.
  • Poplatek za odchozí/příchozí platbu: Bez poplatku.
  • Poplatek za vklad hotovosti na pobočce: Dítě a rodiče bez poplatku. Kdokoliv další chce vkládat na účet dítěte, musí být na seznamu autorizovaných osob a mít podpisový vzor. Poté je vklad také zdarma. V opačném případě se platí 70 Kč.
  • Poplatek za výběr hotovosti na pobočce: Jednou měsíčně zdarma. Za každý další výběr 55 Kč.
  • Platební karta: Od osmi let dítěte je k dispozici embosovaná platební karta Debit MasterCard. Denní limity závisí na rozhodnutí zákonných zástupců, kteří ho můžou nastavit na 200, 400 nebo 500 Kč.
  • Možnost platby u obchodníků: Ano.
  • Zhodnocení prostředků – roční úroková sazba: Do 30 tisíc – 1%, nad tuto částku – 0,1 %

Odkláníme ze stavebka

Někteří rodiče se snaží za pomoci dětských kont vyhnout opatrovnickému soudu, jehož souhlas je nyní nutný pro ukončení smlouvy o stavebním spoření nezletilého klienta. Peníze se v takovém případě převádějí na jiný účet založený na jméno dítěte. I když by i pro něj měla teoreticky platit stejná pravidla, rodiče ve skutečnosti můžou s majetkem dítěte na dětském kontu nakládat mnohem snáz. Pokud by si tak vybrali dětský účet, který umožňuje vysoké limity pro měsíční výběry, můžou poměrně snadno dětské konto „vytunelovat“.

„Z našeho průzkumu vyplývá, že někteří rodiče komplikace kolem stavebního spoření pro děti opravdu řeší prostřednictvím dětských účtů. Ostatně, potvrdili nám to i někteří bankéři. Procento těchto převodů ale nebude příliš vysoké,“ vysvětluje Michal Mošnička. Ne vždy je ale tento přístup možný. Stanislava Kopřivová ze Stavební spořitelny České spořitelny upozorňuje, že rodiče můžou narazit už i při snaze převést peníze na dětské konto: „Přístup stavebních spořitelen se v tomto případě liší. Některé vyžadují vždy při výpovědi smlouvy o stavebním spoření rozhodnutí opatrovnického soudu, tedy i v případě převodu peněz na dětské konto.“

Více o aktuální situaci kolem stavebního spoření pro děti se můžete dočíst v článku:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2016 12:04, Jiří Peří

Jenom jim to zakládejte, jen houšť a větší kapky, až se potom budete vymáhat zrušení účtu tak jako já se stavebkem pro dítě, tak uvidíte zač je toho loket. Dosáhli jsem cílové částky, ale soudkyně to nepovolila vybrat, takže nesmíme přidat ani korunu, ale pořád nám strhávají 300,- roučně, takže stát vlastně okrádá moje dítě a okrádat ho bude až do 18 let.

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novela: Rodiče sáhnou dětem na stavební spoření bez souhlasu soudu

9. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 58 komentářů

Novela: Rodiče sáhnou dětem na stavební spoření bez souhlasu soudu

K penězům ze stavebního spoření uzavřeného dítěti se dnes rodiče dostanou jen se souhlasem opatrovnického soudu. Novela zákona o stavebním spoření by jim přístup k nim usnadnila.

Očima expertů: Kapesné, známky, úspěchy… Jak učit děti žít s penězi?

12. 9. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Kapesné, známky, úspěchy… Jak učit děti žít s penězi?

Měli jste jako malí prasátko? A dokázali jste čuníka vykrmit, nebo křičíval hlady? A co si myslí lidé, jejichž odborností jsou buď peníze, nebo vychovávání dětí? Je vhodné odměňovat... celý článek

Srovnání: hledáme nejlepší dětské konto

14. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Srovnání: hledáme nejlepší dětské konto

Přibývá rodičů, pro které je prasátko nemoderní a vyplácení kapesného v hotovosti nepohodlné. Přibývá lidí, kteří říkají, že je dobré učit se chodit ve světě finančních produktů už... celý článek

Levné účty (nejen) pro studenty a mladé

10. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Levné účty (nejen) pro studenty a mladé

Minulý týden jsme srovnali studentské bankovní účty. Ovšem student, který by se při výběru účtu omezil jen na ty, které jsou opatřeny visačkou „pro studenty“ nebo „pro mladé“, by u... celý článek

Srovnání bankovních účtů pro studenty a mladé

3. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Srovnání bankovních účtů pro studenty a mladé

Jsme konzervativní. Většina mladých zůstane věrná své bance i po skončení studia. Bankovní domy proto při lovu mladých klientů klidně sázejí na nákladné reklamní kampaně. Jsou ale účty... celý článek

Partners Financial Services