Móda, káva, tetování. Projděte si nové značky, které zamířily do Česka

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 3. 12. 2022
Do Česka letos zamířilo dvacet nových značek obchodů a služeb. U některých se budete divit, jak tu mohly tak dlouho chybět, třeba jako Chanel, jiné možná znají z výjezdů do ciziny jen šopaholici a šopaholičky.
Móda, káva, tetování. Projděte si nové značky, které zamířily do Česka

Zdroj: Shutterstock

Český trh je pro mezinárodní značky pořád přitažlivý. „Česko je často prvním místem v regionu střední a východní Evropy, na kterém testují svůj úspěch,“ říká Jan Kotrbáček ze společnosti Cushman & Wakefield, která pronajímá obchodní prostory po celém světě. 

Z módních značek, které cílí na obyčejnější lidi, letos přišly do Česka například značky Jott, American Vintage nebo dětská móda Jacadi Paris. A pak je tu Pařížská. „V segmentu luxusní módy je jednoznačně největší událostí červnové otevření obchodů značek Chanel a Balenciaga,“ zmiňuje Jan Janáček z realitně-poradenské společnosti CBRE. Druhou pobočku v České republice, konkrétně v Brně, otevřel také oblíbený řetězec s módou Primark.

Mimo Prahu se letos objevily jen dvě nové značky – německá módní linie QS by s. Oliver v kolínském obchodním centru OC Futurum a rakouská lyžařská značka iFlow v outletovém centru Freeport Hatě u hranic s Rakouskem.

Víc než polovina nových značek podniká mimo módu. První pobočku v Česku otevřelo například Lego, rumunské klenotnictví Teilor, polský prodejce vybavení a doplňků pro domácnost Home&You nebo slovenský prodejce postelí a matrací Materasso. Novinkou jsou také tři kavárny nebo turecké tetovací a piercingové studio Cleopatra Ink.

Podívejte se na ně!

Nejvíc značek letos přišlo z Francie – celkem čtyři. Dvě jsou ze Slovenska, další země jsou zastoupeny jednou novou značkou. Většinou mířily do Prahy a prodejnu otevíraly buď na hlavních nákupních třídách v centru nebo v obchodních centrech.

Trendem je otvírání prodejen v administrativních budovách. Tuto variantu rády volí značky zaměřené na technologie a design, které u zaměstnanců z těchto budov nacházejí svou cílovou skupinu. A taky je tu dostupnější nájemné. 

Al Bundy v akci
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Kolikery jste si letos koupili boty?

Z českého trhu značky také odcházely. Během posledních dvou let opustily Česko módní značky Promod, Camaieu nebo Pietro Filipi. O své prodejny v Česku bojovala i značka Celio, která nakonec našla nového partnera pro český a slovenský trh: Tyhle řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo. Letošek byl ale příznivější.

„K žádným zásadním odchodům letos nedošlo, český trh opouštěli spíš menší retaileři, kteří zde měli třeba jen jednu pobočku, říká Jan Kotrbáček z Cushman & Wakefield a vyjmenovává: „Například TGI Fridays, American Eagle, MOA, Leopark nebo Cozy Home…“ Mezi nimi jsou i ti, kteří se do Česka pokoušeli vstoupit loni – a nechytili se.

Otázka ovšem je, kdo vydrží. Inflace je pořád vysoká a nejvíc pořád zdražují ty položky, které jsou pro obchodníky zásadní. Energie. „Pronajímatelé přenášení vyšší ceny za energie a ostatní provozní náklady na nájemce formou navýšení servisních poplatků. Začátkem příštího roku nás budou čekat intenzivní jednání mezi nájemci a pronajímateli ohledně navýšení nájemného o inflaci,“ říká Tomáš Beránek z firmy CZ Retail Advisors, která zprostředkovává pronájem obchodních prostor v centru Prahy i v obchodních centrech.

Že se ceny automaticky zvyšují o inflaci, na to jsou provozovatelé obchodů zvyklí, je to standardní součást jejich smluv s pronajímateli prostor v obchodních centrech i jinde. Jenže byli zvyklí na jinou inflaci. „V letech, kdy byla inflace jedno procento nebo dvě, to nebyl takový problém, příští navýšení by ale mělo být o 15 procent – a to je zásadní,“ říká Beránek.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+155
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Partners Financial Services