Vláda zavírá obchody i restaurace. Jídlo a léky ale nakoupíte

Od dneška na deset dnů se uzavírají všechny obchody kromě potravin, lékáren a drogerií. Nakoupíte taky benzin a naftu, krmení pro domácí zvířectvo a dokonce elektroniku.
Vláda zavírá obchody i restaurace. Jídlo a léky ale nakoupíte

Česká vláda v noci z pátku na sobotu vyhlásila další mimořádná opatření, která mají zamezit šíření koronaviru nebo ho zpomalit.

Zakázala prodej v obchodech i restauracích. Neplatí to pro potravinářské prodejny, lékárny, čerpací stanice a některé další obchody.

Konkrétně mají výjimku následující prodejny:

  • potravin,
  • výpočetní a telekomunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti,
  • pohonných hmot,
  • paliv,
  • hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží,
  • lékárny a výdejny zdravotnických prostředků,
  • malých domácích zvířat,
  • krmiva a dalších potřeb pro zvířata,
  • brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží,
  • novin a časopisů,
  • tabákových výrobků,
  • služeb prádelen a čistíren,
  • prodej přes internet a dalšími vzdálenými prostředky, přičemž uvedené zboží a služby se převážně prodávají nebo nabízejí v dané provozovně.

Pokud jde například o prodej stavebnin, chce vláda přes víkend připravit přesnější řešení. Pobočky bank zatím mohou zůstat otevřené.

Ještě ve čtvrtek v poledne označoval premiér Andrej Babiš zprávy o chystaném zavření obchodů za fámu.

Vláda současně zakázala přítomnost veřejnosti ve všech provozovnách stravovacích služeb. Provozovny, které veřejnosti neslouží, se nepočítají – dál tedy můžou fungovat zaměstnanecké jídelny, jídelny v nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních nebo v zařízeních sociálních služeb nebo ve věznicích.

Dál můžou fungovat prodejny občerstvení a hotových jídel, kde se nevstupuje do provozovny – tedy například občerstvovny s výdejovým okénkem.

Ve čtvrtek vláda původně rozhodla zavřít restaurace jen v době od osmé hodiny večerní do šesté ranní. Bez časového omezení musely zavřít provozovny stravovacích služeb umístěných v nákupních centrech s prodejní plochou přesahující 5000 metrů čtverečních.

Vláda od dnešního rána současně zakázala provoz heren a kasin. Už ve čtvrtek rozhodla o uzavření bazénů a koupališť, sportovišť včetně posiloven, zábavních zařízení, wellness center, knihoven či galerií. Od středy jsou zavřené školy.

Od pátečního rána jsou zakázané akce s účastí přesahující ve stejný čas 30 lidí. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní či náboženské akce, ale i výstavy, trhy a podobně, včetně soukromých akcí. Zákaz shromažďování více než 30 osob se nevztahuje na pracoviště, hromadnou dopravu, soudy, zasedání ústavních orgánů nebo pohřby.

Od pondělí budou prakticky uzavřené hranice s výjimkou pro řidiče nákladní dopravy, záchranáře nebo lidi dojíždějící za prací do 100 kilometrů od hranic.

Anketa

Budete ven nosit roušku?

Cílem opatření je omezit shromažďování lidí ve velkých obchodních centrech a v restauracích. „V žádném případě však nechceme omezit prodej potravin, léků, drogerie nebo pohonných hmot a dalších nejnutnějších potřeb,“ ujišťuje premiér Andrej Babiš. „Občané se nemusí obávat, zásobování potravin totiž zůstává bez omezení, skutečně není nutné vykupovat obchody.“

Kompletní znění usnesení vlády najdete na stránkách Úřadu vlády ČR.

„Již během rána opět pozorujeme zvýšené nákupy, které mohou vést k tomu, že některé zboží nebude krátkodobě na pultech. Potravin i dalšího zboží je ve skladech obchodů dostatek,“ zdůrazňuje Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu sdružujícího hlavně velké řetězce. 

„Vyzýváme vládu, aby po třech týdnech jednání konečně dodala respirátory a roušky také pracovníkům obchodů, kteří jsou ve styku se zákazníky, nebo nám alespoň umožnila zajistit si je vlastními zdroji,“ zdůrazňuje Prouza.

Obchodníci prosí zákazníky o klid a trpělivost – prodavačky a prodavači dělají vše, co je v jejich silách, řada z nich je ale doma s malými dětmi a tyto kapacity prostě chybí. „Vyzýváme vládu, aby nám obratem umožnila přijímat brigádníky, kteří se nám hlásí, a jejichž nástup brzdí byrokratické požadavky na vstupní dokumentaci,“ dodává šéf Svazu obchodu.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality i praktické rady! 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 3. 2020 19:33, deprese

Nechápeš jednu věc, ikdyby byly teď roušky, tak u nás nejsou lidi tak zodpovědní, aby je třeba všichni nosili. Už teď jsou zakázány restaurace a pivo se čepuje z okýnka, kde je 30 lidí. Prostě se to obchází a češi jsou kokoti. Nedodržují se karantény apod. Na jednu stranu kritizuješ vládu a na druhou stranu tisíce lidí jely do Itálie na lyže, které byly úplně zbytečné. Teď budou umírat úplně nevinní lidi. Pochybuju, že pochopíš tu podstatu.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 3. 2020 19:22

lidi jako ty byli nejdal v nejblizsim okresnim meste, pak uz se v tom svete ztraceji

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty.

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Partners Financial Services