Ekonomika v karanténě: Solidním výsledkem bude letos stagnace

David Marek | rubrika: Komentář | 10. 3. 2020 | 3 komentáře
Vláda rozhodla, že zavře školy a zakáže akce, kde by na jednom místě bylo sto a více lidí. Jak tato ochranná opatření a strach z šíření koronaviru ovlivní českou ekonomiku?
Ekonomika v karanténě: Solidním výsledkem bude letos stagnace

David Marek je hlavní ekonom společnosti Deloitte.

Českou společnost a ekonomiku zasáhla tvrdá opatření zavedená k zamezení šíření viru Covid-19. Na prvním místě je samozřejmě bezpečí a zdraví obyvatelstva, ekonomické dopady budou ovšem citelné.

V první linii jsou odvětví přímo zasažená zastavením činnosti nebo výrazným poklesem poptávky. Jde například o vzdělávání, kulturní a sportovní akce, stravování a ubytování, činnost cestovních kanceláří, leteckou dopravu nebo knihovny a galerie. Celkem se tato odvětví podílí na tvorbě přidané hodnoty 8,5 procenty. Pokud by se v této části ekonomiky zastavila činnost na měsíc, činil by dopad na roční HDP Česka zhruba 0,7 procenta.

Řežeme náklady!

Neplatíte za energie zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Zastavení činnosti škol a karanténa pro osoby vracející se ze zahraničí představuje nucené volno pro nemalou část pracovních sil. V Česku je zhruba 1,1 milionu dětí ve věku 6 až 15 let, s nimiž někdo z rodičů nejspíše zůstane doma. V některých oblastech je nutné zajistit fungování za všech okolností, proto nejsou dopady přímo úměrné. Dopady může zmírnit využívání práce z domova a hlídání babiček a dědů. HDP by kvůli tomuto faktoru mohl klesnout zhruba o 0,2 procenta.

Další negativní dopady může přinést panika a strach ochromující spotřebu domácností i firemní investice. Zvýšená nejistota nikdy nesvědčila výdajům za zbytné zboží a investice. Kvantifikovat dopady v této oblasti je dosti obtížné, ilustrací však může být recese z let 2012 a 2013 způsobená podobnými důvody.

V prognóze připravené na konci minulého roku pro rok 2020 vycházela střední hodnota odhadu růstu HDP na dvě procenta. Průběžné doplňování publikovaných dat a pozvolné zhoršování odhadů pro hlavní obchodní partnery Česka vedlo ke snížení odhadu růstu českého HDP na 1,3 procenta. Při zvážení možných dopadů viru Covid-19 a preventivních opatření může být solidním výsledkem v letošním roce stagnace české ekonomiky.


Čtěte více:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

ekonomika, hdp, koronavir, koronavirus

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

12. 3. 2021 | Jana Králová | 10 komentářů

Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

České hlavní město bylo v roce 2019 třetím nejbohatším regionem v Evropské unii. Ukazují to čerstvá data Eurostatu, která vycházejí čistě z výkonu ekonomiky, tedy hrubého domácího produktu... celý článek

Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

24. 2. 2021 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

„Naše ekonomika je na tom mnohem lépe, než by se mohlo z médií zdát,“ říká v rozhovoru Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

22. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 9 komentářů

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

Zatímco Němci tahají připravené projekty z šuplíku, my máme seznam přání. Třeba sjezdovku na třicetimetrovém kopci. Tak se z krize neproinvestujeme, říká ekonom David Navrátil. A o... celý článek

Česká ekonomika rekordně propadla. Mohlo být i hůř

2. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Česká ekonomika rekordně propadla. Mohlo být i hůř

Výkon české ekonomiky v roce 2020 klesl meziročně o 5,6 %, ukazuje předběžný odhad Českého statistického úřadu. Jde o nejhlubší propad hrubého domácího produktu (HDP) za dobu samostatného... celý článek

Ekonomika rekordně propadla. Žádná katastrofa, hlásí analytici

31. 7. 2020 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Ekonomika rekordně propadla. Žádná katastrofa, hlásí analytici

Koronavirová karanténa srazila českou ekonomiku o desetinu dolů. Ukazuje to první odhad vývoje hrubého domácího produktu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services