Rakušané chtějí to, co mají Češi. Nedělní nákupy

Rakušané chtějí to, co mají Češi. Nedělní nákupy
Rakouští obchodníci chtějí dosáhnout toho, co je v Česku běžné – chtějí totiž prosadit, aby jejich obchody byly otevřené i v neděli.

A ve svém boji, který má především ve Vídni přispět k tomu, aby turisté v zemi utráceli ještě více, a zároveň pomoci zaměstnat tisíc lidí, už získávají také podporu vládních politiků.

Budou mít ale těžké soupeře, proti nedělnímu prodeji se staví vlivná katolická církev a odbory. Ty dokonce společně s Němci zahájily celoevropské tažení proti nedělnímu prodeji.

Církev a odbory proti

A zablokovaly plány jednoho z nejznámějších rakouských podnikatelů Richarda Lugnera. Vlastník nákupního centra Lugner City se totiž snažil přesvědčit úřady i odbory, aby souhlasily s otevřením centra i v neděli.

Anketa

Katolická církev

To ale odbory odmítly. „Práce v neděli má být výjimkou, a nikoli stát pravidlem. Bojujeme,“ řekl předseda odborů Wolfgang Katz. Majitel centra Lugner, který se proslavil jako hostitel slavných celebrit při vídeňském Plesu v opeře, se společně s dalšími obchodníky obrátil na ústavní soud.

Požaduje, aby byl zákaz nedělních prodejů zrušen, podle něj škodí podnikání. A v narážce na odpor církve říká, že nedělnímu prodeji nebrání ani papež. „V Římě, kde papež žije, jsou v neděli určitě otevřené obchody,“ uvedl Lugner, který už získal podporu rakouského ministra hospodářství Reinholda Mitterlehnera.

Podle Lugnera i dalších obchodníků vyhání zavřené obchody v neděli turisty z Vídně, lidé jezdí na nákupy do Bratislavy nebo do Česka.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 7. 2011 10:59, jezevec

možná pro vás bude překvapením, že na světě není jen lidl ten u vás za rohem, s deseti pokladnama. ve skutečnosti je 90% obchodů malých, kde mají jen jednu kasu. a téměř polovinu z nich si obsluhuje majitel sám. zajímalo by mne, proč nesmí pracovat, má-li na to čas, chuť, a zájem zákazníků. takže opakuji otázku, která se týká několika set tisíc živnostníků, obsluhujících vlastní obchod - PROČ nesmí otevřít? hint pro blbý - zákaz se netýká zaměstnanců v pracovním poměru, zákaz se týká otevírací doby obchodů.
mimochodem - proč smí pracovat pumpař na benzínové pumpě, ale hokynář nesmí? proč smí vysílat rádio a televize, proč smí v pondělí vycházet noviny - jsou snad zaměstnanci médií nějak sociálně méněcenní, že na ně se ochrana neděle nevztahuje? oč je tankování benzínu katolicky vznešenější, než právo na čerstvý chleba?

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 7. 2011 7:36, miki

No už vidím ten obrovský obchod s deseti pokladnami, narvaný lidma,a jeden člověk, který to vše zvládá! Nevím,kde žijete,ale vy si vážně myslíte,že prodavačky se hrnou v neděli do práce dobrovolně? Zkuste se některé zeptat.Většinou mají povinné 2-3 víkendy a to ještě bez příplatků,myslím,že většina by fakt byla raději doma.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

30. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

Němci hodlají do roku 2022 uzavřít jaderné elektrárny a spolu s Rakušany naléhají na Českou republiku, aby udělala totéž. Ta zatím od svého jaderného programu a výstavby dalších bloků... celý článek

Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

13. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 171 komentářů

Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

Od 1. května se otevřel pracovní trh v Německu a Rakousku občanům osmi států, které v roce 2004 vstoupily do Evropské unie. Exodus českých pracovníků za lepšími podmínkami se však čekat... celý článek

Německo a Rakousko otevřely pracovní trh. Češi zůstanou za pecí

2. 5. 2011 | Luboš Palata | 14 komentářů

Německo a Rakousko otevřely pracovní trh. Češi zůstanou za pecí

Skoro by se chtělo napsat: Díky za sedm dlouhých let. Německá a rakouská stopka zaměstnávání lidí z nových členských zemí totiž udržela kvalitní pracovní sílu v Česku. A dnes, když... celý článek

Rakouské důchody: spoření od mládí nese ovoce

14. 4. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Rakouské důchody: spoření od mládí nese ovoce

Rakušané preferují konzervativní investice na penzi. Jejich důchod přesto podle OECD činí 80 procent platu. Stát je totiž štědrý, Rakušané si navíc na penzi šetří od mládí a víc než... celý článek

Partners Financial Services