Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

Němci hodlají do roku 2022 uzavřít jaderné elektrárny a spolu s Rakušany naléhají na Českou republiku, aby udělala totéž. Ta zatím od svého jaderného programu a výstavby dalších bloků Temelína odstoupit nehodlá. Odolá ale Česko sílícímu tlaku ze zahraničí?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 6. 2011 11:56, j. fišer, třebíč

Nevím proč si všichni vybrali pro emoce jadernou energetiku
Vždyť existuje dlouhá řada stejně, nebo dokonce vděčnějších technologií
No, co. Takhle to je. Asi někomu stojí zato investovat do určitých emocí.
Není nad to nahradit JE energií větru a slunce. To znamená vydláždit všechny hřebeny hor větrníky a úrodné roviny slunečními panely. A ještě to nebude stačit, budeme muset energii dovážet.
Rabování veškerých surovinových, energetických, lidských, a jiných zdrojů dosahuje saturace. Dokud bude rozvoj lidské společnosti řízen extenzivně, neexistuje reálná alternativa.
Možná, že předpokládaná katastrofální světová krize učiní lidské nezodpovědnosti konec. Vliv ekologistických hnutí je kontraproduktivní.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 6. 2011 22:43, Cert

Atomová elektřina je hazardní a nebezpečná. Je třeba se jí zbavit co nejdříve, než to tu vybuchne jako v Černobylu.

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

8. 10. 2012 17:42 | Jarkan

energetická budoucnost česka je geotermální. Vyhaslé sopky za Lovosicema jsou špunty nad kotlem plnýho horka. Myslím ,že sem přišel i praotec Čech právě proto že se tu tenkrát v zimě neudržel sníh a bylo teplíčko od spodu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2012 19:10 | Jaroslav

Domnívám se, že to chce racionální energetický mix jaderné, tepelné, plynové, solární a vodní elektrárny + rozumná podpora zateplení budov. Bohužel se to u nás zatím moc nedaří - příkladem byl ohromný protekcionismus solárních investic. Zatím máme 6 reaktorů a měli bychom se zamyslet nikoli kvůli našim sousedům, ale především kvůli sobě, zda další výstavba reaktorů není pro naši malou zemičku příliš.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2011 19:10 | zdeneknovy

Navrhuji, aby se veřejné diskuse na Peníze.cz mohl účastnit jen ten, kdo se předem seznámí se skutečnostmi a místo blábolů a nadávek bude používat fakta. Děkuji
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2011 18:56 | zdeneknovy

Reakce na "benzin": Typicky česky vyc.caný názor. Ano to jsme My Češi!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2011 22:43 | Cert

Atomová elektřina je hazardní a nebezpečná. Je třeba se jí zbavit co nejdříve, než to tu vybuchne jako v Černobylu.
-19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2011 21:44 | Luboš

Je smutné, že do zdejších diskuzí píší lidé, kteří o výrobě , rozvodu a užití el.energie se nenaučili za celý život nic. Laické keci jsou k ničemu, oblečte si červené šaty a běžte fandit diletantské Merkelové.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2011 17:59 | benzin

Elektrina z JE je podle vseho ekologictejsi nez z uhli a je i ekonomicka. Nicmene je nejaky duvod mit tu elektrarnu u sebe? Proc ji taky nevytlacit z naseho uzemi? Stejne zni nijak extra vyhodne zisky nesjou. Kdyz ji CEZ postavi treba v madarsku, budou mit ekologickou zatez tam a pritom Ceska Republika bude z profitovat na dividendach uplne stejne. No a pro ceskeho kmana se cena elektriny nezmeni, pac ta je urcovana podle energeticke burzi.
Takze proc to neudelat jako nemci? Vypnout elektrarny, ktere nam coudi pod nos a nekupovat elektrarnu odkudkoli jinud, kdyz ty lidi tam preplatime, budou to oni kdo nebude mit dost elektriky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2011 11:56 | j. fišer, třebíč

Nevím proč si všichni vybrali pro emoce jadernou energetiku Vždyť existuje dlouhá řada stejně, nebo dokonce vděčnějších technologií No, co. Takhle to je. Asi někomu stojí zato investovat do určitých emocí. Není nad to nahradit JE energií větru a slunce. To znamená vydláždit všechny hřebeny hor větrníky a úrodné roviny slunečními panely. A ještě to nebude stačit, budeme muset energii dovážet. Rabování veškerých surovinových, energetických, lidských, a jiných zdrojů dosahuje saturace. Dokud bude rozvoj lidské společnosti řízen extenzivně, neexistuje reálná alternativa. Možná, že předpokládaná katastrofální světová krize učiní lidské nezodpovědnosti konec. Vliv ekologistických hnutí je kontraproduktivní.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2011 11:40 | Vladimír Javora

Elektřina je fenomén, bez kterého se již lidstvo neobejde. Ani dnes a ani v budoucnu. Navíc je to univerzální nosič energie. V současné době je k disposici ještě relativní dostatek zdrojů, zejména fosilních paliv, ze kterých je možné elektřinu vyrábět. Takový dostatek, že tyto zdroje lze používat také jako nosičů energie do míst individuální spotřeby, kde slouží pro výrobu méně ušlechtilé energie, ponejvíc tepla. Jak bude těchto zdrojů ubývat, budou tato paliva vyčleňována jednak do strategických zásob, jednak budou jejich kapacity ve zvýšené míře orientovány právě na výrobu elektřiny. Hovoří-li se dnes, v souvislosti se zásobami těchto zdrojů, řádově o stovkách let, může se zdát, že je to vše ještě hodně daleko. Nikdo však nemůže dnes tušit jak dlouho dopředu budou vytvářeny strategické zásoby a jak dlouho dopředu se začne omezovat individuální spotřeba energetických fosilních zdrojů právě ve prospěch výroby elektřiny. Je pravda, že ekonomicky silné Německo si dnes může dovolit nákup zemního plynu i za vyšší ceny, rozhodne-li se takto. Znamená to ovšem také výstavbu nových elektráren s plynovými turbinami a patrně také s utilizací výstupního tepla, což není levná záležitost. Je to jen jejich věc a oni to dokážou. Ale znamená to také, že ekonomicky silné Německo bude potřebovat toho zemního plynu pro substituci jaderných zdrojů hodně. O alternativních zdrojích energie se totiž nejlépe mluví tehdy, když je spotřeba energie v zemi zajištěna něčím skutečně spolehlivým. V souvislosti s prudce narůstajícími spotřebami takových černých děr, jakými jsou ekonomiky Číny a Indie, může znamenat odchod od jaderných zdrojů v Německu ve svém důsledku urychlení popsaného procesu změny využití zemního plynu (a nejen zemního plynu) ve prospěch elektřiny, tím jeho zevzácnění a tudíž i zdražení. Co se týče elektřiny samotné, ta tu bude muset být vždycky a dříve nebo později se na její výrobu začne používat vše co bude mít ruce a nohy. Nakonec to budou i t.zv. obnovitelné zdroje, tak jak je nazíráme dnes, odhaduji tak do jedné pětiny. Zbytek, těch 80 % potřeby, bude bezpochyby pokrývat jaderná energetika. A nikdo již dnes nemůže říci, že je to ještě daleko.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2011 9:10 | Michal Kára

Kterým konkrétním úsporným technologiím vláda brání, aby byly používány? Ano, velké vodní dílo se u nás už dlouho nepostavilo. Hlavním důvodem je to, že na místech vhodných pro velká vodní díla už tato stojí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2011 8:39 | Výrobní jednotky, nucení odběratelé

Ještě jsem chtěl poznamenat, že například, za roční "dotace" které EU dává pro úsporu energie by šly nakoupit palivové články do všech Českých domásností. To byste teprve potom viděli tu úsporu energií. Další věc která je nám značně zamlčována, že plyn lze distribuovat i v tekutém stavu což se podle mne již stalo výhodnějším než budování plynovodů. V budoucnu by to podle mne měl být běžný standard vzhledem ke zdrojům plynu. Tím neříkám že jsem pro těžbu z břidlice na území Česka, naopak.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2011 4:43 | Martin Linhart

Podle mě výroba elektřiny za velmi přísných kontrolních podmínek je nejlevnější a bez potřebí těřit už tak suroviny, které stejně jednou dojdou. Německo a ani tedy Rakousko si neuvědomují, že plácat na výrobu elektrické energie plyn a uhlí je velmi nedomyšlené. Spíš být nimi bych jaderné elektrárna nechal v provozu, zkontroloval jejich bezpečnost, popřípadě jej zmoderniroval a až se vymyslí čístší a bezpečnější výroba eletřiny.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2011 8:26 | Výrobní jednotky, nucení odběratelé

Jeden člověk, s nímž souhlasím, shrnul nedávno problém Fukušimy, německých změn a svítících očiček Českých politiků následovně. Budeme jen rádi pokud naši energii zbytek evropy odmítne. ** Jednak se neúměrně vyšroubuje cena energie, cizina je bohatší. Jednak dojde k nadprodukci. Nejprve z jiných, neatomových, zdrojů energie (pravděpodobně potřebujících uhlí), což nás zatíží jinak a ne málo (pravděpodobně značně ekologicky a sociálně). V okamžiku výroby elektřiny pomocí štěpení budete ještě hůře. Veškerou výstavbu, likvidaci po 200 letch pokud se s ní vůbec počítá (jinak než jako s prostou položkou pro papírové navýšení nákladů), údržbu a provoz bude platit lid této země. Pokud by se nenašel odběratel bude lid platit i nadprodukci, která by pravděpodobně nebyla tlumena. ** Prostě a jasně. Stát i tento monopol (majetkové vztahy mi nejsou příliš jasné) chtějí podnikat a češi budou jak dělníci, tak ručitelé a případní nucení odběratelé veškerého výkonu i o který nestojí a nepotřebují ho. Zneužíváno je přitom lidských i přírodních zdrojů této země (vemte v úvahu i každý sloup a drát který vám hyzdí okolí a omezuje vás), bez adekvátní náhrady. Riziko není bráno v úvahu vůbec, přestože je nezanedbatelné, a případné následky budou mnohagenerační. V případě úniku radiace nelze ani odhadnout kolik generací (mluvíme odesetiletích, možná i stoletích) by bylo postiženo a jakým způsobem. To že lidé umí nějaké fizikální veličiny změřit, navíc neznamená že znají dostatečně případná rizika. ** Většina z vás nevěří politikum ani důchodovou reformu kde se jedná o pár procent vašich peněz. Proč jim dovolíte podobné megalomanské projekty. Ane se vás nezeptali na váš názor...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2011 7:42 | balu

A to jenom papouškujete co jste někde slyšel nebo můžete své tvrzení podepřít argumenty?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2011 7:33 | Xagi

Tym ze date za vetu vykricnik sa nezmysel na pravdu nezmeni :D takze by som doporucil prestat revat do vzduchu nepodlozene hluposti a obratit sa na fakty :)
jadrova eneriga sa samozrejem predava najlacnejsie preto lebo ma najdrahsiu vyrobu to mi je logika :)
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2011 7:20

všechny ostatní výroby energie mimo jádra jsou ve své podstatě "čistčí" než výroba JE! Atomová energie je paradoxně nejdražší z výroby, protože konzervuje cenu elektriky proti tržnímu poklesu a při započítání celého procesu od těžby uranu až po úložiště a rizika , se jedná o totální ekonomický nesmysl
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2011 7:02 | ivostanislav

Kdyby nebyla ubohost od vládnoucích nezodpovědných politických pletichářů, kteří panáčkují jak si kormidelníci ČEZu zapískají, dávno by pustili úsporné technologie energie do novostaveb a rekonstrukcí starších objektů. Dále za dvacet nepostavili jediné vodní dílo a fotoaltaika s vrtulema je sice hodně v kurzu, ale nejde tyto nízkokapacitní zdroje stavět do nekonečna na naší malé zemi. Tak že výsledek je celkem jasný, naši politický řiťolezci budou raději elektřinu dovážet, než aby udělali chlapské rozhodnutí v tom, abychom byli v elektřině soběstační byť i s jadernou energií. Samozřejmě že v rámci honu za penězi na všech úrovních je provoz a bezpečnost jaderné elektrárny více ohrožen absencí dostatku opravdových profesionálů. Tato skutečnost je dnes dobře vidět i na elektrárnách tepelných, kde se v provozech pohybují individua, které by dříve neprošli ani vrátnicí. Ale hold systém, kolik peněz si ušetříme, tolik si můžeme vzít, neohrožuje kvalitu jenom v energetice.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2011 6:29 | dada

Nevím proč bychom se měli vzdávat jaderných elektráren. Stálo to spoustu peněz, tak ať na sebe vydělají. Nepotřebujeme aby nám někdo dával nějaké rozkazy. To by nám za chvíli mohli okolní státy nařídit daně z toho, že dýcháme. Jsme plnohodnotný stát jako Rakousko a Německo. Energii od nás chtějí brát a docela levně.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiřina Hajduková

podnikatelka, Komas

Roman Sviták

podnikatel, nakladatelství Grada

Jiřina Hajduková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Sviták
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services