Malé peníze: Jak prodat nemovitost, ve které mám většinový podíl?

Jan Müller | rubrika: Jak na to | 30. 5. 2012 | 3 komentáře
Každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na dotazy našich čtenářů. Jak se zachovat v konkrétních situacích souvisejících s penězi či finančními produkty se můžete ptát i vy.
Malé peníze: Jak prodat nemovitost, ve které mám většinový podíl?

Čtenářský dotaz: Mám sedmidesetinový podíl na nemovitosti a chci ji prodat, další spoluvlastníci jsou ale proti a dělají problémy. Poraďte mi prosím, jak postupovat, abych nemovitost mohl prodat bez nich a pak se s nimi jen finančně vyrovnat.

„Mít podíl na nemovitosti“ je v zásadě možné na dvojí způsob. Z formulace dotazu si nemůžeme být stoprocentně jistí, o který případ tu jde, ačkoli jedna možnost je mnohem pravděpodobnější. Pro jistotu ale stručně probereme obě.

Je ovšem na místě hned na začátku se svěřit s obavou, že tazateli moc nepomůžeme, jednoduchá cesta z této zapeklité situace pro něj asi neexistuje.

Spoluvlastnický podíl

Domníváme se, že s nejvyšší pravděpodobností má tazatel spoluvlastnický (tzv. ideální) podíl na konkrétní nemovitosti společně s dalšími vlastníky. Může jít typicky o pozemek nebo o dům. V takovém případě můžete prodej vlastního podílu uskutečnit jen za splnění zákonem stanovených podmínek: spoluvlastnický podíl je třeba nejprve nabídnout ostatním vlastníkům.

Podrobněji se k tomu vyjádřila advokátka Alena Němcová: Převádí-li se úplatně spoluvlastnický podíl, tedy chcete-li svůj podíl prodat, mají spoluvlastníci předkupní právo (pokud nejde o převod osobě blízké; za blízkou osobu se považuje především příbuzný v přímé řadě, sourozenec a manžel či manželka). Pokud se nejsou spolumajitelé o využití předkupního práva s to dohodnout jinak, mají právo vykoupit váš podíl poměrně podle velikosti svých podílů.

V praxi to tedy znamená, že prodat svůj ideální podíl na nemovitosti může tazatel až poté, co je učiněna nabídka všem spoluvlastníkům. Nabídka se jim musí učinit písemně a musí se v ní stanovit všechny podmínky koupě. Na její využití (pokud se ve smlouvě s vámi nedohodli jinak) mají dva měsíce.

V případě, že nabídku na vykoupení podílu spoluvlastníkům neuděláte, je převod nemovitosti učiněn v rozporu se zákonem a prodávající vystavuje rizikům soudních sporů nejen sebe, ale zejména kupujícího, neboť kupujícímu jako nabyvateli spoluvlastnického podílu vzniká na základě výzvy oprávněného spoluvlastníka povinnost nabídnout mu podíl ke koupi za podmínek, za kterých sám tento spoluvlastnický podíl získal.

Prodat celou nemovitost proti vůli spoluvlastníků a zpětně je vyplácet není možné. Bez ohledu na to, jak veliký váš podíl je.

Podíl ve společnosti vlastnící nemovitost

Pro úplnost ještě doplňujeme další možnost, jež se v praxi objevuje, nicméně pravděpodobně nepůjde o situaci, v níž se tazatel nachází.

Jde o alternativu, kdy je daná nemovitost vložena do majetku samostatné obchodní společnosti (např. s. r. o.). Jedinou činností této společnosti je právě držení této nemovitosti. Proč postupovat takto krkolomně? Vedly k tomu zejména dva důvody:

Anketa

Mít sedm desetin nemovitosti je...

  • Cizinci si tímto způsobem u nás kupovali nemovitosti v době, kdy je jako fyzické osoby koupit nesměly: tedy cizinec se stal společníkem v obchodní společnosti a ta pak koupila konkrétní nemovitost.
  • Prodej obchodního podílu ve společnosti nepodléhá žádné převodové dani, tak se majitelé nemovitostí vyhýbali placení daně z převodu nemovitostí, kterou by při přímém prodeji nemovitosti museli uhradit.

Pokud jde o prodej obchodního podílu ve společnosti s ručením omezeným, z obchodního zákoníku vyplývá, že se souhlasem valné hromady může společník smlouvou převést svůj obchodní podíl na jiného společníka, nestanoví-li společenská smlouva jinak. Pokud jde o převod obchodního podílu na jinou osobu, je to možné, jen pokud to výslovně připouští společenská smlouva.

Pochopitelně opět platí, že prodat jen tak celou společnost bez vědomí, nebo dokonce proti vůli ostatních společníků nelze.

Autor vlastní a provozuje portál Malé peníze; dotazy posílejte na redakční mail

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zase ty realitky! Mexx Reality zadržuje peníze klientů. A nebojí se ani exekutora!

8. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 52 komentářů

Zase ty realitky! Mexx Reality zadržuje peníze klientů. A nebojí se ani exekutora!

Investice do bydlení bývá tou největší v životě. A tak vybíráme důkladně. Snad ještě důkladněji než vysněné hnízdečko byste ale měli vybírat realitní kancelář, která vám jeho koupi... celý článek

Reality show: Nefunkční společenství vlastníků zruinuje vaši investici

15. 11. 2011 | Daniel Kotula | 9 komentářů

Reality show: Nefunkční společenství vlastníků zruinuje vaši investici

Kupujete byt. Sám o sobě je skvělý. Cena je báječná, okolí půvabné okolí a dostupné jsou i všecky služby, které byste mohli vy nebo váš nájemník chtít využít. Pořád tu ale může být... celý článek

Kupujete nový byt? Dejte si pozor na „souseda“ developera!

20. 9. 2011 | Světlana Rysková | 4 komentáře

Kupujete nový byt? Dejte si pozor na „souseda“ developera!

Koupili jste byt? Dávejte pozor, s kým jste ve společenství vlastníků bytových jednotek. Developeři zůstávají dlouho vlastníky neprodaných bytů, někdy však „zapomínají“ platit jejich... celý článek

Džungle v oceňování nemovitostí: jen cenová mapa nepomůže

23. 5. 2011 | Daniel Kotula | 4 komentáře

Džungle v oceňování nemovitostí: jen cenová mapa nepomůže

Je tomu více než měsíc, kdy Asociace realitních kanceláří ve spolupráci s firmou Gekon a serverem reality.cz připravila web www.cenovamapa.eu. Cenová mapa by měla říkat, jaká je reálná... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

9. 3. 2011 | Daniel Kotula | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

Nemovitost nekupujete každý den. Už proto, že je to vždycky pořádná investice. A čím víc peněz je ve hře, tím víc můžete prohrát, když si nedáte pozor. Nepodceňte žádný z klíčových... celý článek

Partners Financial Services