Pověry o důchodové reformě

Pověry o důchodové reformě
Důchody jsou stejně drahé, ať jsou hrazeny systémem průběžným, nebo fondovým. Přechod na povinné spoření nejsme schopni zaplatit, nejschůdnější je pro nás reforma na systém fiktivních účtů. Toto si myslí Jiří Hofman, náměstek ministra práce a sociálních věcí.

Neexistuje zázračné opatření, které by samo zajistilo, že se i při stárnutí obyvatelstva v budoucnosti budou vyplácet všem důchodcům vysoké důchody. Přesto článek Lenky Zlámalové (Chystaná reforma penzí? Nestačí, HN 26. března) podle mého názoru takový pocit mohl u čtenářů vyvolat. Důchody jsou stejně drahé, ať jsou hrazeny systémem průběžným, nebo fondovým. A vyžadují při stejných parametrech stejný objem prostředků.

Je třeba srovnávat náklady ve vztahu k HDP

Skutečnost, že v některých zemích jsou důchody hrazeny výlučně z pojistného a v jiných též z jiných zdrojů (výnosy z daní), rovněž výši celkových nákladů nijak neovlivňuje. Porovnávat je třeba celkové náklady na důchod ve vztahu k určité relevantní veličině. Za tu se obecně považuje hrubý domácí produkt. Srovnáme-li prostředky vynakládané v evropských zemích podle jejich poměru k HDP, zjistíme, že pozice České republiky, která vynakládá na důchody ročně necelých 9 % HDP, není nijak výjimečná. Průměr zemí Evropské unie je 10,4 %.
Náklady na důchody lze ovlivnit zvyšováním věku stanoveného pro odchod do starobního důchodu. Pokud je ale v zemi větší nezaměstnanost, pak se to míjí účinkem, protože lidé jsou více nuceni využívat předčasného důchodu.

Stejně obecně známou pravdou je, že lze provádět i jiné parametrické změny průběžně financovaného důchodového systému. Například omezovat počet náhradních dob, které se do důchodu započítávají, aniž by za ně bylo zaplaceno pojistné, avšak účinek změn je týž - vyplácený důchod bude nižší. Tvrzení, že když státní penze klesne, důchodové problémy se vyřeší, na které se autorka článku odvolává, je obdobného druhu. Sice se sníží náklady státu na výplatu penze, ale pokud nemá dojít k poklesu výše důchodů, musí být tytéž náklady vynaloženy v jiném systému, například soukromém. Ale ani v něm nejsou důchody hrazeny jinak než z pojistného hrazeného účastníky (zaměstnanci a zaměstnavateli), popřípadě z výnosů získaných investováním příspěvků. Ty jsou z dlouhodobého pohledu obdobou růstu pojistného kopírujícího v průběžném systému růst mezd.

Oč tu vlastně běží?

Čas od času je navrhováno převést ze současného průběžného systému 5 % pojistného (což představuje 13 až 15 miliard korun ročně) na povinné spoření - prý tím budou problémy rovněž vyřešeny. To by však stát musel současně buď dnes vyplácené důchody v uvedeném rozsahu snížit, nebo je financovat z jiných zdrojů. Nové prostředky tak nezíská a samo toto opatření důchody ani do budoucna nijak obecně nezlepší.
To, oč tu běží, je jen jiné nastavení poměrů pro skupiny budoucích důchodců a otevření mnohem většího prostoru pro podnikání v důchodové oblasti. Soukromý příspěvkově definovaný důchodový systém podstatně snižuje solidaritu mezi důchodci. Vede k tomu, že bohatší budou mít - ve srovnání se současným stavem - důchody vyšší a chudší občané nižší.
Vláda si je toho všeho velmi dobře vědoma. Z hlediska našich ekonomických možností je nejschůdnější reforma na systém pomyslných důchodových účtů. Je to založeno právě na poznání zákonitostí, kdy lze směřovat více k ekvivalenci a současně v maximální míře šetřit veřejné zdroje.

Na povinné spoření nejsou peníze

Země nemá k dispozici dostatečné prostředky, které by umožnily přechod na povinné spoření, kdy je třeba po dlouhou dobu financovat souběžně dva důchodové systémy. A společnost není připravena na drastické škrty v současném důchodovém systému - jejich financování na dluh by pozici českých veřejných financí dále zkomplikovalo.
Často se rovněž hovoří o tom, že je nutné zvýšit motivaci občanů k doplňkovému spoření, k němuž bylo v roce 1994 vytvořeno penzijní připojištění se státním příspěvkem. Jistě je o tom možné uvažovat, ale nelze opomenout, že občané nevyužívají plně ani současné pobídky. Průměrný příspěvek účastníka nedosahuje 500 korun měsíčně, za které je poskytován nejvyšší státní příspěvek - 150 korun. Jen málo účastníků využívá možnost odvádět ročně dalších 12 000 Kč, na které náleží daňové odpočty. Schopnost a vůle občanů si takto na důchody spořit má své meze. Navíc naprostá většina prostředků, které byly v penzijním připojištění se státním příspěvkem účastníkům dosud vyplaceny, nesloužila k důchodovým účelům, tedy na starobní penze, ale k okamžité spotřebě - byla vyplacena ve formě jednorázového vyrovnání a odbytného.

Autor je náměstkem ministra práce a sociálních věcí.

Otištěno s laskavým svolením autora a Hospodářských novin.

Zítra si na stránkách Peníze.CZ budete moci přečíst reakci senátora za ODS Miroslava Škalouda na tento text náměstka Hofmana.

Co si o argumentech náměstka ministra práce a sociálních věcí Jiřího Hofmana myslíte vy? Skutečně je z hlediska ekonomických možností České republiky nejschůdnější reforma na systém pomyslných důchodových účtů, tedy NDC? Také si myslíte, že by se u nás nenašly peníze, které by umožnily přechod na povinné spoření?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Těšíte se do důchodu?

9. 4. 2004 | Vendula Hilkovičová | 13 komentářů

Těšíte se do důchodu?

Řada z nás odpoví na tuto otázku kladně. Ale víte, kdy ten den skutečně přijde, jestli si můžete přivydělávat, nebo co se stane, když už pobíráte jiný důchod? Na tyto a další otázky... celý článek

Jaká bude cena důchodu

4. 3. 2004 | Josef Lukášek, Kateřina Havlíčková

Jaká bude cena důchodu

Vláda chystá důchodovou reformu. Ale než rozhodneme, který systém zvolit, měli bychom porovnat efektivitu každého z nich. Kolik tedy "zaplatíme" za důchod?

Český důchodce ve švédské penzi

17. 12. 2003 | Martin Zika

Český důchodce ve švédské penzi

Vláda České republiky se rozhodla zreformovat náš penzijní systém podle švédského příkladu. Při podrobnějším zkoumání se ukazuje, že Švédové na to šli vlastně trochu jinak, než zřejmě... celý článek

Stárneme. Budeme mít na důchody?

8. 12. 2003 | Martin Zika

Stárneme. Budeme mít na důchody?

Pokud se naplní prognóza populačního vývoje naší země, zveřejněná před několika dny, Česká republika se dostane do obtížné situace. Například počet obyvatel ve věku 85 let a více, tedy... celý článek

Cesty důchodové reformy

23. 7. 2003 | Petr Žaluda

Cesty důchodové reformy

O nutnosti penzijní reformy v České republice asi nikdo nepochybuje. Ministr práce a sociálních věcí Škromach již předložil určité představy, těch ovšem existuje víc. Svůj návrh reformy... celý článek

Partners Financial Services