Libor Kochrda: Zlato má smysl, jen když ho držíte sami

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 17. 4. 2013 | 13 komentářů
V prvním dílu rozhovoru s ředitelem společnosti IBIS InGold Liborem Kochrdou jsme se bavili o tom, proč investovat do zlata a jak zlato nakupovat, pokud máte volné finanční prostředky. V dnešním pokračování bude řeč mimo jiné o alternativních formách investování.
Libor Kochrda: Zlato má smysl, jen když ho držíte sami

Kromě jednorázového nákupu zlata mají dnes klienti k dispozici také nákup v kombinaci s různými dlouhodobými formami spoření...

Naše společnost nabízí tři varianty dlouhodobého investování. První je Pravidelný nákup. Pokud si klient zvolí tuto variantu, volí si kromě gramáže slitků a částky, kterou chce pravidelně investovat, také frekvenci pravidelné investice – tedy jak často plánuje do zlata investovat. Nejkratší rozmezí je jeden týden, nejdelší pak jeden rok. Dle toho pak klientům automaticky zasíláme pro forma objednávku. Na klientovi pak je, aby se rozhodl, zda objednávku přijme. Pokud ano, dojde k nákupu slitku a doručení zlata klientovi.

Libor Kochrda

Předseda představenstva a ředitel společnosti IBIS InGold, renomovaného obchodníka s cennými kovy. Od roku 1993 řídil společnost Monte, specializující se na ekonomické, finanční a investiční poradenství. Od roku 1998 pak působil ve funkci místopředsedy představenstva a obchodního ředitele společnosti IBIS information systems, v níž měl na starosti oblast vývoje a implementace informačních systémů. Ve volném čase se zajímá o moderní architekturu a nové technologie.

IBIS InGold

Respektovaný obchodník se zlatem a stříbrem umožnil i drobným střadatelům investovat do zlata. Jeho produkt iiplan umožňuje všem postupné spoření se všemi výhodami, které zlato nabízí – klíčový cenný kov je po staletí nejlepším uchovatelem hodnoty, není zatížen daní z přidané hodnoty a při jeho odprodeji se neplatí daň z příjmů.

IBIS InGold těží ze své úspěšné minulosti technologické společnosti. Sídlo má v Burzovním paláci v Praze, centrálu v Moravských Budějovicích.

V tomto případě si tedy klient vždy kupuje celý slitek. Jedna unce zlata, o které jsme se minule bavili jako o nejvhodnější gramáži pro investování do zlata, ale stojí přibližně 35 tisíc korun. A to je poměrně hodně…

Ano. Tento způsob investování vyžaduje vysokou solventnost klientů, což není zcela typické. Většina našich klientů tolik volných peněz nemá, a chtějí kupovat vyšší gramáže, protože pak se nakupuje jeden gram zlata za výhodnější cenu než u malých slitků. Právě takovým zákazníkům je určeno Spoření na nákup – klient si vybere jeden konkrétní slitek, na jehož nákup si chce naspořit, a začne posílat své peníze. Jakmile se výše naspořených prostředků potká s aktuální tržní cenou slitku, dojde k zafixování ceny a expedici slitku. Rozdíl mezi zafixovanou cenou slitku a naspořenou částkou se pak převede na další spoření.

Výhodou tohoto produktu je, že klient kromě standardní obchodní marže neplatí žádné další poplatky. Cena slitků je stejná jako u jednorázového nákupu. Na druhou stranu ale peníze, které u nás mají klienti naspořené, neúročíme.

Co se stane v případě, když se rozhodnu spořit po relativně malých částkách a cena zlata kontinuálně poroste? Teoreticky bych tak nikdy nemusel na slitek dosáhnout…

Ano. Teoreticky to možné je. Ono ale nemusí jít pouze o takový extrémní případ. Nákup se může klientovi poměrně prodražit, i když cena zlata poroste pomaleji. Rozdíl mezi cenou slitku v momentě, kdy se pro investici rozhodne, a okamžikem, kdy naspoří požadovanou částku, může být například u jedné unce i několik tisíc korun. Samozřejmě ale nutno uvést, že oběma směry. Proto klientům doporučujeme, aby k naspoření požadované hodnoty slitku došlo maximálně jednou ročně, optimálně rychleji.

Musí klient spořit stále stejnou částku? Nebo může reagovat na výkyvy v ceně? Mohu například v situaci, kdy zlato prudce oslabí, využít okolností a jednorázově zainvestovat částku zbývající k nákupu slitku?

Částku pravidelného spoření, kterou klient uvádí při sjednání objednávky, je možné v průběhu spoření měnit – bez poplatku. Ke spoření lze samozřejmě libovolně posílat mimořádné platby a urychlit si tak „dospoření“ na cenu požadovaného slitku. Ani zde nemáme žádné poplatky. Víme, že život přináší mnohá překvapení, proto i naše produkty jsou maximálně flexibilní, aby se životní situaci našich zákazníků dokázaly přizpůsobit, a ne aby je svazovaly.

Co je doma, to se počítá

Poslední variantou je něco, čemu říkáte iiplan. O co jde?

Já osobně považuji iiplan za naši vlajkovou loď. Jde o alternativu ke Spoření na nákup, kdy klient průběžně spoří na nákup vybraného slitku. Inteligentní investiční plán - iiplan však řeší způsob spoření jinak. Každá platba nad sto korun je automaticky zhmotněna ve fyzické zlato. Pokud se tedy rozhodnete investovat do desetigramového slitku, který bude stát deset tisíc korun, a pošlete tisícikorunu, zafixujeme vám v rámci iiplanu jeden gram zlata za aktuální cenu. Jestliže další měsíc cena zlata poklesne, nakoupíte za tisíc korun zlata víc. Pokud naopak cena zlata stoupne, nakoupíte za zmíněnou tisícikorunu zlata méně. Co je však důležité – objem nakoupený za připsané platby je už neměnný. Jednoduše řečeno, nakupujete vždy za aktuální cenu zlata. Princip je tedy stejný, jako když investujete třeba do fondů životního cyklu.

Zdroj: peníze.cz

Vývoj ceny zlata v posledních letech
Grafy a analýzy nejen zlata, ale i dalších komodit hledejte na Peníze.cz v sekci Komodity a futures

Co když ale klient nenaspoří cílovou částku? Skončí například po dvou tisícikorunách, a patří mu tedy jen plus minus dva gramy z desetigramové cihličky?

Nic strašného. Všechny dospořené slitky v souladu se sjednanou smlouvou klientovi obratem fyzicky předáváme už v průběhu spoření. Ty jsou v jeho výhradním vlastnictví. Pokud klient žádá ukončení iiplanu v okamžiku, kdy má ještě nějaký slitek zafixovaný částečně (pouze určitou část hmotnosti slitku například dva gramy z desetigramového slitku), pak mu vydáme slitky v nižší gramáži, které odpovídají naspořené částce. Nejlehčí je slitek vážící jeden gram, takže v tomto případě by klient dostal ten. Rozdíl mezi cenou jednogramového slitku a naspořenou částkou, za níž už u nás žádné zlato koupit nelze, pošleme klientovi zpět na účet. Klientům se to ale nevyplatí, protože jednogramové slitky jsou při přepočtu na cenu za gram výrazně dražší.

V případě iiplanu se už platí vstupní poplatky. Proč a jak jsou vysoké?

Princip vstupního poplatku je nastavený podobně jako u stavebního spoření. Platí se na začátku a je počítán buďto procentem z cílové částky, které se snižuje s množstvím slitku a gramáží, nebo fixním poplatkem za každý jeden slitek. Poplatek slouží na krytí režijních nákladů spojených s distribucí a fixací po malých částkách.

Čerstvé zlato na Peníze.cz!

Populární již po celé věky, v posledních letech opět hodně v kurzu – investice do zlata. 

Zlaté menu

Vývoj cen zlata

Nejnovější články se zlatem v hlavní roli:

Jak vlastně probíhá doručování zlata ke klientům?

Veškeré objednávky distribuujeme prostřednictvím České pošty cenným psaním přímo k rukám klienta.

Už se někdy takové psaní ztratilo?

Neztratilo, zatím máme s Českou poštou velmi pozitivní zkušenost. A i pokud by ke ztrátě došlo, všechno je pojištěné a my okamžitě expedujeme slitek nový.

Mohu opravdu poštou poslat i kilovou zlatou cihlu?

Můžete, pojištění je možné sjednat do dvou milionů korun. Pokud klient kupuje víc, vždycky se dohodneme individuálně.

Musí si od vás klienti zlato vždy fyzicky odebrat, nebo pokud chci, si mohu zlato nechat uložené u vás?

Já se domnívám, že fyzické zlato má jako investice smysl pouze tehdy, když ho má klient ve svém držení. Nemyslím si, že je rozumné investovat do zlata tak, že spořím do sejfu obchodníka a jednou za rok dostanu potvrzení, že tam moje zlato opravdu je. Pokud ale někdo požaduje uložení v našich sejfech, můžeme mu vyhovět v případě, že využívá variantu investování, kterému říkáme iiplan (kde poskytujeme tento depozit zdarma).

A kde máte sejfy?

Tak to vám z bezpečnostních důvodů nepovím… V našich trezorech stejně žádné návštěvní hodiny nevedeme. (smích)

Velkou výhodou investic do zlata na rozdíl od jiných drahých kovů je jeho osvobození od DPH. Proč tomu tak je právě u zlata?

Myslím, že jde z velké míry o zásluhu centrálních bank, které zlato mají v devizových rezervách.

Anketa

Máte doma zlato?

Jak zlato prodat

Principy nákupu už jsou jasné. Jak ale probíhá prodej zlata?

Prodejní ceny se aktualizují naprosto stejně jako ceny nákupní. Pokud se změní jedna, změní se i druhá. Marže se pohybuje v průměru okolo deseti procent. Jestliže chcete zlato prodat u nás, stačí na našem webu vyplnit formulář, a pak zlato opět pomocí cenného psaní společně s formulářem doručit na naši adresu. My zkontrolujeme, zda vše souhlasí a zda se slitky nebylo nijak manipulováno, a do 48 hodin od doručení už putují peníze na konto klienta.

Co se stane, pokud je slitek opravdu nějakým způsobem znehodnocený? Třeba kus slitku chybí.

V tom případě se z investičního zlata stává zlato zlomkové, jehož výkupní cena je mnohem nižší. Jeden gram investičního zlata v tuto chvíli vykupujeme za 1216 korun. Jeden gram 24karátového zlomkového zlata se vykupuje odhadem mezi osmi sty a devíti sty korunami. Poškozením slitku tak přijdete o víc než dvacet procent ceny. Samozřejmě záleží, komu budete zlato prodávat. Uvedené sumy odpovídají nabídkám seriozních obchodníků se zlomkovým zlatem. Pokud vběhnete do prvního bazaru nebo zastavárny, bude nabídka opravdu podstatně nižší.

Vykupujete zlomkové zlato?

Ne, doporučujeme našim zákazníkům výkup zlomkového zlata realizovat u našeho partnera, společnosti Safina.

Problematiku investování do komodit, včetně případných rizik, Peníze.cz rády popularizují i prostřednictvím jednoduchých názorných ilustrací. Ty dvě, které jsme zařadili sem, můžete zvětšit kliknutím. A další najdete zde:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 4. 2013 17:10, Fousek

Jak se tomu říká v dnešním přemoudřeným světě a oborech, které jde študovat na BIVŠ třeba v KV, to fakt nevím. Mám dost starou školu... ale zato dokážu odhádnout pád nebo vzestup na trhu komodit mnohem dříve než někteří odborníci ČNB.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 4. 2013 18:13, Jiri

Ja si myslím, ze jakékoliv budovani rezerv je blbost. At už v penězích, kovech, diamantech, potravinách .... To co si mužeš užít dnes neodkládej na zítřek:-)...

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Libor Kochrda: Jak investovat do zlata?

3. 4. 2013 | Martin Vlnas | 29 komentářů

Libor Kochrda: Jak investovat do zlata?

„Cenné kovy by měly tvořit zhruba pět až patnáct procent portfolia. Velmi konzervativním investorům, kteří nevěří akciovým trhům a chtějí mít své úspory fyzicky pod kontrolou, pak doporučuji... celý článek

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

10. 9. 2012 | Jaroslav Šura, Gabriela Kukalová | 31 komentářů

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

Dluhová krize se teprv rozjíždí a bude zesilovat. Akcie jsou v takové době spíš pro otrlé investory, lépe řečeno spekulanty. Státní dluhopisy jsou bezpečnější jen zdánlivě. Alternativou... celý článek

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

9. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

Přečtěte si, jak se na současnou zlatou investiční horečku dívají členové NERVu Jan Procházka a Jiří Weigl, ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, podnikatel... celý článek

Zlatá horečka stoupá: čas na aspirin a studený obklad

23. 8. 2011 | Tomáš Prouza | 16 komentářů

Zlatá horečka stoupá: čas na aspirin a studený obklad

Kdo nemá doma cihličku zlata, jako by vůbec nebyl. Aspoň takový dojem vytváří většina českých médií – a pomáhají tak vytvářet horečku, na které vydělají jen překupníci.

Zlato je pořád „in“

19. 8. 2011 | Michal Valentík | 12 komentářů

Zlato je pořád „in“

Dnešní centrální bankéři obecně nepovažují zlato za měnu. Důkazem může být nedávná odpověď šéfa Fedu Bernankeho na otázku kongresmana Rona Paula, jestli zlato můžeme považovat za peníze.... celý článek

Partners Financial Services