Analýza: Jsou akcie drahé?

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 18. 4. 2013 | 1 komentář
Index S&P 500 je na historickém maximu. Znamená to, že jsou akcie drahé?
Analýza: Jsou akcie drahé?

Poslední dobou se ve finančních kruzích často diskutuje o tom, že akcie jsou drahé a zda se opět blíží nějaký velký pokles.

Jedno je jisté, americké akciové indexy Dow Jones i Standard & Poor’s 500 překonaly historické maximum a pohybují se kolem hodnot z let 2000 a 2007, let těsně před velkými propady na Wall Street. Strach z dalšího vývoje cen akcií je tedy rozhodně oprávněný.

Historický vývoj cen akcií v USA

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI; zvětšíte kliknutím

Akcie v USA na maximu

My v tomto článku budeme pro lepší porovnatelnost používat indexy kalkulované společností MSCI, tak aby u všech indexů byla použita stejná metodologie. Jak můžeme vidět na obrázku (zvětšíte ho kliknutím), také hodnota indexu MSCI USA je na rekordní úrovni. Mimo to americké akcie patří ve světě k těm dražším, porovnáme-li základní fundamentální ukazatele. Poměrem ceny akcií k ziskům (P/E) firem se americké akcie v průměru obchodují za šestnáctinásobek ročních zisků. Také v poměru k účetní hodnotě firem se americké akcie zdají být drahé (P/B = 2,39). Dividendy nesou dodatečný výnos kolem dvou procent ročně. To není k zahození, ale ve srovnání s Evropou jde o nízké číslo.

Historický vývoj cen akcií v Británii

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI; zvětšíte kliknutím

Velmi podobná je situace v Londýně. Akcie britských firem jsou dle indexu MSCI United Kingdom také z historického pohledu už relativně blízko maximálních hodnot z let 2000 a 2007. Z fundamentálního pohledu jsou na tom ale lépe než akcie v USA. Akcie britských firem se mohou chlubit nižším oceněním v poměru k ročním ziskům firem (P/E = 12,89) i účetní hodnotě (P/B = 1,8). Oproti americkým akciím mají také vyšší dividendový výnos 3,65 %.

Akcie v eurozóně mají k maximu na míle daleko

Velmi odlišná je situace v eurozóně. I zde sice ceny akcií v posledních měsících rostly, ale stále jsou z historického i fundamentálního pohledu relativně levné. Index MSCI EMU stoupl ode dna z roku 2009 zhruba o 50 procent, k maximálním hodnotám z let 2000 a 2007 mu však stále chybí skoro 70 procent. Evropské akcie táhne zejména Německo, nicméně i v Německu jsou ceny akcií stále zhruba 30 procent pod úrovní z roku 2007.

Historický vývoj cen akcií v eurozóně

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI; zvětšíte kliknutím

Zatímco v USA většina firem reportuje stabilní nebo lehce rostoucí tržby, v Evropě se naprostá většina firem potýká již pět roků s poklesem tržeb. Mnoho evropských společností se v roce 2009 dostalo do ztráty. Díky úsporám v nákladech se postupně vracejí do zisku, ten je ale zatím výrazně nižší než před „krizí“. Tomu také odpovídají nižší ceny akcií těchto firem. Poměrem k ziskům se tedy ceny akcií v eurozóně mohu jevit poměrně drahé (P/E = 14,94), ale když se podíváme na ukazatel P/B nebo na dividendový výnos, jsou evropské akcie výrazně levnější než americké.

Historický vývoj cen akcií v Rusku

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI; zvětšíte kliknutím

Akcie BRIC jsou levné

Také o akciích na rozvíjejících se trzích nelze říct, že by byly drahé, a to ani z historického, ani z fundamentálního hlediska. Podle poměrových ukazatelů se suverénně nejlevnější zdají být akcie firem v Rusku, které se obchodují za pouhý pětinásobek ročních zisků a zhruba o 20 procent pod svou účetní hodnotou. Z hlavní čtveřice BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) jsou nejdražší akcie v Indii (P/E = 15,23 a P/B = 2,59). Nejvyšší dividendový výnos nabízí akcie v Brazílii 4,11 procenta. Ovšem už i v Číně mnohé firmy začínají vyplácet zajímavé dividendy. S dividendovým výnosem 3,14 procenta a ukazatelem P/E na hodnotě 10,68 jsou čínské akcie výrazně levnější než akcie amerických firem.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

V Česku a Polsku zajímavé dividendy

Na závěr bychom se měli podívat také na domácí burzu a její větší sestru ve Varšavě. Zatímco ve světě (zejména v USA a Japonsku) v posledních měsících ceny akcií rostou, my jsme byli svědky silného poklesu akcií ČEZ a Telefóniky. Přidaly se i akcie dalších firem. Index PX od začátku roky ztratil už deset procent. České akcie jsou na tom velmi podobně jako akcie v eurozóně. Firmy bojují s poklesem tržeb a nižší ziskovou marží. Ceny akcií logicky klesají. Index MSCI Czech Republic se pomalu blíží dnu z roku 2009, je tedy zhruba na poloviční hodnotě oproti konci roku 2007.

Historický vývoj cen akcií v ČR

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI

V Polsku je situace o poznání lepší, ale i zde jsou akcie zhruba o 35 procent levnější než v roce 2007. Akcie na varšavské burze jsou levné i z fundamentálního pohledu. Polské akcie se obchodují přibližně za desetinásobek ročních zisků firem a s krásným dividendovým výnosem 5,59 procenta. I na pražské burze najdeme levné akcie s vysokým dividendovým výnosem, za všechny může mluvit ČEZ s P/E 7,6 a hrubým dividendovým výnosem 7,6 procenta (tj. po zdanění patnáctiprocentní srážkovou daní 6,5 procenta čistý výnos z dividendy).

Fundamentální ukazatele vybraných akciových indexů

Index

P/E

P/B

Výnos dividendy

MSCI USA

16,26

2,39

2,10 %

MSCI EMU

14,94

1,27

3,83 %

MSCI United Kingdom

12,89

1,80

3,65 %

MSCI Japan

20,96

1,26

1,85 %

MSCI Germany

11,27

1,49

3,25 %

MSCI China

10,68

1,61

3,14 %

MSCI India

15,23

2,59

1,36 %

MSCI Russia

5,11

0,79

3,81 %

MSCI Brazil

13,77

1,44

4,11 %

MSCI Poland

10,02

1,23

5,59 %

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI, data k 31. 3. 2013

Levno? Draho? Jak kde

Jsou tedy akcie levné, nebo drahé? Odpověď zní: Jak kde. Ve Spojených státech amerických jsou akciové trhy skutečně zralé na silnější korekci. Žádného propadu à la roky 2001 a 2008 bych se ale nebál, protože tak daleko by Bernanke situaci nenechal dojít. Nicméně americký trh není levný z historického ani fundamentálního pohledu, takže není rozumné zde nyní investovat (kromě vybraných konkrétních růstových akcií – např. různé biotechnologické firmy apod.)

Anketa

Chtěli byste na Peníze.cz víc článků o investování?

Naproti tomu v Evropě má většina společností to nejhorší snad už za sebou. Žádný velký růst zde na investory nečeká, ale z dlouhodobého pohledu nabízí celá řada evropských akcií (včetně českých a polských) zajímavý dividendový výnos a potenciál růstu zhruba na úrovni inflace. Mnoho lidí se prozatím oprávněně bojí v Evropě investovat, protože problémy zadlužení veřejného sektoru zdaleka nejsou vyřešeny a budoucnost eura je stále nejistá. Soukromý sektor již ale zdárně bojuje s recesí a začíná se vracet do zisků. Akcie evropských firem v žádném případě nejsou vhodné jako krátkodobá spekulace, ale jako dlouhodobá investice dávají smysl.

Také o rozvíjejících se trzích, zejména v Číně, Brazílii a Rusku nemůžeme říct, že by akcie byly drahé. Pokud máte dostatečně dlouhý investiční horizont, můžete brazilské, čínské a ruské akcie v klidu dál nakupovat, nejlépe na pravidelné měsíční bázi prostřednictvím podílových fondů.

Pražská burza...

... očima Klubu investorů

Pravidelně přinášíme profily firem obchodovaných na Burze cenných papírů Praha.

Dosud uveřejněné:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zajištěné investice: velký finanční nesmysl

9. 4. 2013 | David Vondrák | 6 komentářů

Zajištěné investice: velký finanční nesmysl

Produktové listy.cz spočítaly, kolik vydělávají zajištěné investiční produkty. Výsledek? To už je lepší nechat peníze na spořicím účtu. Opatrnost v investování se Čechům vymstila. Stejně... celý článek

Warren Buffett a záchrana Goldman Sachs: Další skvělý počin nejznámějšího investora

2. 4. 2013 | Jan Traxler | 10 komentářů

Warren Buffett a záchrana Goldman Sachs: Další skvělý počin nejznámějšího investora

Warrenu Buffettovi se podařila další fenomenální investice. Bez utracení jediného centu se zařadí mezi největší akcionáře investiční banky Goldman Sachs.

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Telefónica Czech Republic

22. 3. 2013 | Juraj Urbančík | 4 komentáře

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Telefónica Czech Republic

Akcie Telefóniky jsou nejníž za několik posledních let, aktuálně na úrovni z roku 2004. Každoroční výplata vysoké dividendy přinesla svou daň. Společnost vyplácí každoročně dividendu... celý článek

Analýza: Proč se nyní nevyplatí investovat do těžařských akcií

18. 3. 2013 | Jan Traxler | 15 komentářů

Analýza: Proč se nyní nevyplatí investovat do těžařských akcií

Těžebním firmám sice rostou tržby, jejich akcie ale klesají. Čím to je způsobeno? Vyplatí se nyní investovat do akcií těžařů?

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

4. 2. 2013 | Peter Garnry | 2 komentáře

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

V dohledné době by se akcie měly vracet k průměru. Ty, které rostly nejvíc, by měly klesnout, ty co zaostávaly, by měly svoje ztráty umazat. Tak to aspoň říká akciový stratég Saxo Bank... celý článek

Partners Financial Services