Investice na rok 2014

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 30. 12. 2013 | 7 komentářů
Rok 2013 byl nakloněn investicím do akcií v USA, Německu a Japonsku. Do čeho investovat v roce 2014?
Investice na rok 2014

Kdo v uplynulém roce investoval do akcií ve světě, může si spokojeností mnout ruce. Hodnota globálního akciového indexu MSCI World v roce 2013 stoupla o necelých 25 procent, hodnota amerického akciového indexu S&P 500 stoupla o 30 procent a japonský akciový index Nikkei 225 se může za rok 2013 chlubit růstem o 56 procent.

Avšak ne každý investor má důvod k radosti. Kdo například investoval do akcií na pražské burze, bude dnes pravděpodobně v minusu. Hodnota indexu pražské burzy PX poklesla v roce 2013 o pět procent, přičemž například cena akcií společnosti ČEZ klesla téměř o 25 procent. A pokud jste náhodou před rokem koupili akcie společnosti New World Resources, klesla hodnota vaší investice o děsivých 80 procent.

Nedařilo se ani akciím na rozvíjejících se trzích. Hodnota indexu MSCI Emerging Markets poklesla v roce 2013 o pět procent. Největší ztráty zaznamenaly akcie v Latinské Americe, Turecku, Indonésii a Thajsku.

Kdo před rokem vsadil na růst ceny zlata, prodělal také skoro třicet procent. Obecně ceny většiny burzovně obchodovaných komodit v roce 2013 klesaly. Hodnota indexu DJ-UBS Commodity za uplynulý rok poklesla o osm procent. 

Vývoj hodnoty komoditního indexu DJ-UBS Commodity

Zdroj: FINEZ Investment Management 

Také dluhopisové investice ve většině případů investorům moc radosti nepřinesly. Dařilo se pouze korporátním dluhopisům, a to zejména v Evropě. Nejvyšších výnosů (kolem osmi procent) bylo možné dosáhnout u evropských high yield dluhopisů. Avšak u státních dluhopisů se situace změnila. Úrokové výnosy od května mírně stouply, a tržní cena státních dluhopisů tudíž klesá. Tento trend se nejvíce projevil u amerických dluhopisů. Ještě horší výsledky přinesly mnohdy investice do dluhopisů na rozvíjejících se trzích, ale tam je to dáno především prudkým oslabením brazilského realu, indické rupie a dalších měn těchto trhů.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Chmurné ekonomické vyhlídky

Ačkoliv v médiích slýcháme poslední dobou spíše pozitivní ekonomické prognózy, já osobně nevidím budoucnost v příštím roce až příštích třech letech nijak růžově. Obávám se, že v roce 2014 můžeme být svědky druhé vlny „evropské krize“. Problém zadlužení veřejného, soukromého i finančního sektoru se neustále prohlubuje. Růst korporátních zisků byl v uplynulých letech v mnoha případech tažen pouze úsporami nákladů a rozprodejem majetku, nikoliv investicemi nebo růstem spotřeby. A je naivní očekávat růst spotřeby, pokud domácnostem neroste reálný příjem.

Eurokrize je nevyhnutelná, akorát se ji neustále snažíme oddálit. Nevím, jestli bomba vybuchne v roce 2014 nebo později, ale rozhodně tiká stále hlasitěji. Nutno však podotknout, že krize je vítaný ozdravný proces. Sice krátkodobě bolestivý, ale z dlouhodobého pohledu ho Evropa potřebuje, protože z Evropské unie se stal konkurence neschopný byrokratický moloch. Namísto původní myšlenky volného pohybu lidí, práce a kapitálu jsme se dostali do područí nesmyslných nařízení, vysokých daní a narůstající administrativy. Evropa potřebuje změnu, jinak bude hospodářsky i společensky strádat.

Kromě Evropy mám obavy také z ekonomického vývoje v USA, Číně a Japonsku. Dost možná budeme brzy znovu svědky globální ekonomické recese. Přinejmenším nevěřím růstovým prognózám – u kterých můžeme sledovat stále stejný trend postupného snižování odhadů. Pokud na konci roku 2014 uvidíme kladný přírůstek HDP, bude to úspěch.

Investice pro rok 2014

Konec růstu cen akcií

Odhaduji, že se blíží konec růstu na akciových trzích, zejména v USA a v Německu. Prostřednictvím inverzních burzovně obchodovaných fondů je možné jednoduchým způsobem spekulovat na pokles hodnoty akciových indexů. Určitou méně rizikovou alternativou mohou být také reverse bonus certifikáty, kde k úspěchu stačí, aby ceny akcií dále nerostly.

Standard & Poor’s 500

Zdroj: peníze.cz
Zdroj: Peníze.cz

Těžba uranu

Osobně hodně věřím na střednědobém horizontu jaderné energii. Jsem přesvědčený o tom, že se Japonci na rozdíl od Němců začnou chovat ekonomicky a obnoví provoz v jaderných elektrárnách. Cena uranu posléze začne růst. Na očekávaném růstu ceny uranu lze snadno vydělat nákupem akcií těžařů.

Zlato a těžba zlata

S cenou zlata silně manipulují velké banky, takže těžko lze odhadnout její krátkodobý vývoj. Ale věřím, že na střednědobém a dlouhodobém horizontu bude cena zlata opět růst. K investici i zde preferuji akcie těžařů, protože to je s trochou nadsázky investice do zlata s úrokem.

Vývoj výnosu do splatnosti třicetiletých amerických dluhopisů

Zdroj: FINEZ Investment Management

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Dolar a americké dluhopisy

Očekávám problémy eura a posílení amerického dolaru. V roce 2014 by se paradoxně mohlo dařit také státním dluhopisům v USA. Úrokové sazby těžko porostou, a pokud na akciových trzích zavládne panika a americká ekonomika bude bojovat s deflací, investoři se vrátí k „bezpečnějším“ dluhopisům.

Obloukem bych se ale vyhýbal high-yield dluhopisům. Jejich riziková prémie je z historického pohledu velmi nízká. V případě ekonomické recese bude riziková prémie rychle růst a cena high-yield dluhopisů prudce poklesne.

Káva

Na střednědobém horizontu očekávám růst ceny kávy. Ta v uplynulém roce klesla na nejnižší úroveň za posledních pět let díky rekordní úrodě v Brazílii a Kolumbii. V případě méně příznivého počasí začne cena kávy růst. Nikde ale není psáno, že to bude zrovna v roce 2014. Co je však značně pravděpodobné, že cena kávy již nebude dál klesat.

Vývoj ceny kávy (arabika)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 12. 2013 16:01, Slon

Krize v Evropě se nevzdaluje, ale blíží.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 12. 2013 3:08, Vokůrka

Zas sem dal pán Nokia Traxler plno nesmyslů. Předevšim krize v Evropě se neblíží, ale vzdaluje. Hospodářství 2014 bude posilovat několik procent v Německu, Bitánii i Španělsku a akcie taky tak. Jestli pán Nokia Traxler chce spekulovat na pokles akciováho indexu TRAX, tak tim ztratí peníze on sám. Nikdo jiný se k tomu zlákat nenechá. Americké dluhopisy díky měnovému riziku nejsou dobré pro žádné cizince. A Američani vydělají několikrát víc za rok 2014 s akciemi než s dluhopisy, třeba s pouhými dividendami 3%.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Bitcoin. Skvělá investice, nebo nafouknutá bublina?

6. 12. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Bitcoin. Skvělá investice, nebo nafouknutá bublina?

Jak se na bitcoinové šílenství dívají ekonomové Aleš Michl a Lukáš Kovanda, zakladatel České pirátské strany Jiří Kadeřávek, majitel sítě směnáren Mikuláš Šveda a další oslovení odborníci? celý článek

Mám pro vás životní příležitost!

27. 11. 2013 | Martin Tománek | 8 komentářů

Mám pro vás životní příležitost!

Je pět hodin odpoledne, sedíte u kávy a najednou zazvoní telefon. Muž s britským přízvukem se představí jako James Madison.

Michal Špaňár z Partners: Dávat si 600 korun na penzi? Malé roztomilé kničemu

16. 11. 2013 | Martin Vlnas | 43 komentářů

Michal Špaňár z Partners: Dávat si 600 korun na penzi? Malé roztomilé kničemu

„Ano, jsou tu lidé, kteří se opravdu na stáří sami zajistit nemůžou, ale je tu mnohem víc lidí, kteří na to mají, a neřeší to. Těm musíme otevřít oči,“ říká výkonný ředitel finančněporadenské... celý článek

Očima expertů: Akciová bublina na prasknutí?

25. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Akciová bublina na prasknutí?

Akciové indexy lámou rekordy. Jenže žádný index neroste do nebe, řekne si skeptik. A někteří už se začínají ptát, kdy to praskne. Občas už se objeví poplašná zpráva. Ačkoli – je to... celý článek

Partners Financial Services