Invalidní důchod 2017: Přehled pravidel a kalkulačka

Invalidní důchod slouží k zabezpečení příjmu, pokud člověk není kvůli nemoci či úrazu schopný pracovat jako dřív. S jak vysokým invalidním důchodem byste mohli v takovém případě počítat, propočte naše kalkulačka aktualizovaná pro rok 2017.
Invalidní důchod 2017: Přehled pravidel a kalkulačka

Když vám dlouhodobě špatný zdravotní stav znemožňuje vykonávat původní profesi nebo dokonce pracovat úplně, pomůže invalidní důchod. Pro přiznání invalidního důchodu je nicméně potřeba splňovat několik podmínek – být uznaný invalidním, mít na kontě dostatek odpracovaných roků a být mladší pětašedesáti let (případně nedosahovat penzijního věku, je-li vyšší než 65 let).

Výjimka platí pro toho, kdo se stane invalidním následkem nemoci z povolání či pracovního úrazu. Nárok na invalidní důchod mu totiž vznikne i bez potřebných dob pojištění.

Tři stupně invalidity

Zda a jaký stupeň invalidity vám sociálka, respektive posudkový lékař přizná, závisí na poklesu vaší pracovní schopnosti. Pokud vás mají uznat invalidním alespoň v prvním stupni, musí vaše schopnost pracovat klesnout nejméně o pětatřicet procent. Konkrétní hranice pak vypadají následovně:

  • při poklesu práceschopnosti o 35 až 49 % jde o invaliditu I. stupně
  • při poklesu práceschopnosti o 50 až 69 % jde o invaliditu I. stupně
  • při poklesu práceschopnosti o 70 % a víc jde o invaliditu III. stupně

Propojeno!

Pokud vám nemoc nebo úraz vedle vykonávání původního zaměstnání brání i ve zvládání každodenních úkonů, můžete mít nárok na příspěvek na péči. Přečtěte si, co je potřeba splnit a kolik příspěvek dělá.

Příspěvek na péči 2017: Jak podat žádost a na co se připravit

Potřebná doba pojištění

Další podmínkou pro přiznání invalidního důchodu je, podobně jako u ostatních penzí, získání potřebné doby účasti na důchodovém pojištění. Důchodové pojištění odvádí za zaměstnance v rámci sociálního pojištění zaměstnavatel, osoby samostatně výdělečně činné si ho platí sami. Přiznání invalidního důchodu, proto závisí na počtu let strávených v pracovním procesu. Započítat se ale můžou i takzvaní náhradní doby pojištění. Období, kdy jste sice neměli zaměstnání, a sociální pojištění tudíž neodváděli, přesto se na ně nahlíží jako na odpracované. Jde například o péči o dítě do čtyř let věku nebo evidenci na úřadu práce jako uchazeče o zaměstnání po dobu, po kterou vám náležela podpora v nezaměstnanosti.

Potřebné doby pojištění se pak liší v závislosti na věku. Konkrétně:

  • člověku nad 20 let stačí méně než 1 rok
  • člověk nad 20 do 22 let potřebuje 1 rok
  • člověk nad 22 do 24 let potřebuje 2 roky
  • člověk nad 24 let do 26 let potřebuje 3 roky
  • člověk nad 26 let do 28 let potřebuje 4 roky
  • člověk nad 28 let potřebuje 5 let

Pokud spadáte do poslední skupiny – je vám víc než 28 let – bude sociálka posuzovat, zda jste potřebnou dobu pojištění získali během posledních deset let před vznikem invalidity. Komu je víc než 38 let, splní podmínku i v případě, že potřebnou dobu pojištění získal v období posledních dvaceti let před vznikem invalidity. Stačit už ale nebude pět let účasti na důchodovém pojištění, nýbrž deset.

Požadovanou dobu pojištění je možné splnit také v kterémkoliv období deseti roků dokončeném po vzniku invalidity. Člověk mladší čtyřiadvaceti let přitom musí být pojištěný aspoň dva roky.

Hrajte na jistotu

Příjem nahrazený zaměstnavatelem – fajn, invalidní důchod – je hezké, že máme nějaké jistoty. Ale co si budeme povídat, člověk by měl hrát na jistotu, zvlášť pokud na něm závisí někdo další. Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Invalidní důchod: Kolik bude dělat v roce 2017

Při výpočtu výše důchodu se vedle počtu odpracovaných let zohledňuje i takzvaná dopočtená doba – období od vzniku invalidity do doby dosažení důchodového věku. Při stanovení dopočtené doby se ovšem nevychází z vašeho důchodového věku – počítá se s penzijním věkem platným pro bezdětné ženy stejného data narození. Dopočtená doba má nicméně vliv pouze na výpočet důchodu, při posuzování získání potřebné doby pojištění se s ní nepočítá.

Invalidní důchod se, stejně jako starobní penze, skládá ze základní a procentní výměry. Zatímco základní výměra je pro všechny stejná – letos dosahuje částky 2550 korun měsíčně – procentní výměra závisí kromě počtu odpracovaných let a průměru hrubých výdělků za rozhodné období také na přiznaném stupni invalidity. Konkrétně:

  • 0,5 % výpočtového základu pro invaliditu I. stupně
  • 0,75 % výpočtového základu pro invaliditu II. stupně
  • 1,5 % výpočtového základu pro invaliditu III. stupně

Výpočet invalidního důchodu je poměrně složitý, proto ho radši nechte na naší kalkulačce. Stačí zadat současný hrubý příjem.

Spočítejte si výši invalidního důchodu 2017

let

Další kalkulačky

Přivýdělek k invalidnímu důchodu

K invalidnímu důchodu si můžete přilepšit bez ohledu na stupeň invalidity, nijak omezená není ani výše výdělku. Rozsah pracovní aktivity by měl ale odpovídat snížené pracovní schopnosti – v praxi byste tedy měli pracovat na zkrácené úvazky. Přivydělávat si k invalidnímu důchodu je navíc žádoucí především pro člověka invalidního v I. či II. stupni. Doba, po kterou invalidní důchod berete, se vám totiž nezapočítává do doby pojištění potřebné pro nárok na starobní důchod.

S hledáním zaměstnání může pomoct úřad práce. Zařazení v evidenci uchazečů o zaměstnání se navíc započítává (v zákonem omezeném rozsahu) jako náhradní doba pojištění. Pokud pracovat nechcete, raději si dobře spočítejte, jestli vám nebude potřebná doba pojištění chybět. Později byste totiž taky nemuseli mít nárok na starobní penzi. Důchodové pojištění si nicméně můžete platit sami.

Jakmile dosáhnete pětašedesáti let (nebo důchodového věku, je-li vyšší), nárok na invalidní důchod zanikne. Pokud ale splníte vše potřebné, můžete začít čerpat starobní důchod. Platí přitom, že pokud vám bude starobní penze vycházet nižší, navýší se na úroveň dosavadního invalidního důchodu.

Kde žádat

Žádost o invalidní důchod s vámi sepíší na okresní správě sociálního zabezpečení. Nezapomeňte si s sebou přinést následující:

  • občanský průkaz,
  • doklady o studiu,
  • doklady prokazující doby zaměstnání, popřípadě doby vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání; nejsou-li k dispozici žádné doklady, uvedou se údaje o dobách zaměstnání,
  • doklady o výkonu vojenské služby (civilní služby),
  • rodné listy dětí (pokud požadujete zápočet péče o děti).

Zdroj: ČSSZ

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 7. 2017 6:05, Trnečková

Mám invalidní důchod 1.stupně. Pracuji a sociální pojištění mi je tedy z platu strháváno. Je tato doba započítána do doby potřebné pro nárok na starobní důchod? A starobní důchod se bude vypočítávat z vyměřovacího základů podle výdělků nebo výdělků + důchodu? Děkuji za odpověď

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 1. 2018 12:58, vera bradova

kolik jsi mohu privydelat k invalidnym duchodu mam praci na hlavni a druhou brigadu na dohodu o provedeni prace aby se me nekratil duchod

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Invalidní důchod. Kdo má letos nárok a kolik dostane

4. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Invalidní důchod. Kdo má letos nárok a kolik dostane

Jaké jsou podmínky pro přiznání invalidní penze? Projděte si aktuální přehled. Máme i kalkulačku.

Změny v důchodech. Co všechno je v novém roce jinak

2. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Změny v důchodech. Co všechno je v novém roce jinak

Vedle pravidelné valorizace přináší rok 2024 i další novinky týkající se důchodů. Tady je přehled.

Zvýšení důchodů se blíží. Dopis o valorizaci ale nepřijde všem

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Zvýšení důchodů se blíží. Dopis o valorizaci ale nepřijde všem

Pravidelná valorizace zvýší od 1. ledna 2024 důchody přiznané před tímto dnem o 360 korun. Změnu provede Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) automaticky, není potřeba o ni žádat.  Zvýšení... celý článek

O důchody nově požádáte online. Pozor na doby pojištění

5. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

O důchody nově požádáte online. Pozor na doby pojištění

Internetová žádost o starobní, invalidní i pozůstalostní důchody ušetří čas a cestu na sociální správu. Potřebujete k tomu identitu občana nebo datovou schránku. Zásadní je zkontrolovat... celý článek

Minimální důchod výrazně stoupne. Převratná věc, říká Jurečka

4. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální důchod výrazně stoupne. Převratná věc, říká Jurečka

Lidé, kteří pracovali, ale měli velmi nízké příjmy nebo dlouho pečovali o příbuzného, si o dost polepší. V současné době mají minimální důchod jen 4810 korun – nižší než životní minimum.... celý článek

Partners Financial Services