Jak v Česku probíhá exekuční řízení

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 21. 10. 2009 | 21 komentářů
Jak v Česku probíhá exekuční řízení
Přinášíme pohledy do zákulisí exekučního řízení včetně některých novinek. Exekuční dražby jsou nyní transparentnější, nově začal například fungovat veřejný Portál dražeb. Při výběru exekutora by si měl věřitel zjistit, jak je ve vymáhání dluhů úspěšný.

Řada zadlužených lidí má zkreslený pohled na to, jak pracují exekutoři. Ti za dlužníkem nemohou přijít nikdy o své vůli. O vymožení dluhu je vždy musí požádat samotní věřitelé. Ve spolupráci s přerovským soudním exekutorem Tomášem Vránou přinášíme sedm fází exekuce.

1) Od listopadu jděte s návrhem na exekuci přímo k exekutorovi

Zatímco až dosud platilo, že věřitelé mohli podat návrh na nařízení exekuce buď na soud, nebo na konkrétního exekutora, od 1. listopadu se budou obracet výlučně na exekutora. Exekuční řízení se nadále zahajuje vždy na návrh věřitele, o kterém stejně jako dosud musí rozhodnout soud. Návrh sepíše věřitel buď sám, nebo o sepsání požádá exekutora. Nejprve však musí věřitel mít v ruce takzvaný exekuční titul, který má většinou podobu soudního pravomocného a vykonatelného platebního rozkazu. Může být však i ve formě rozhodčího nálezu, notářského či exekutorského zápisu nebo například v podobě platebního výměru zdravotní pojišťovny.


2) Vyberte si nejvhodnějšího exekutora s dobrými výsledky

Na exekuci dlužníkova majetku si lze najmout jakéhokoliv exekutora či exekutorský úřad. Těch působí v Česku více než 120 a mají celorepublikovou působnost. To znamená, že na exekuci dlužníkova majetku v Praze si lze najmou třeba exekutorský úřad v Ostravě, Hradci Králové či třeba v Přerově. Při výběru exekutora je dobré si o něm zjistit co nejvíce informací, třeba z webových stránek nebo zprostředkovaně na základě doporučení. Užitečné je porovnat počet řešených případů, jeho úspěšnost a zaměření, jakým způsobem provádí exekuci.

3) Složte vratnou zálohu nebo s exekutorem uzavřete smlouvu

Vybranému exekutorovi složí věřitel zálohu na náklady exekuce. Její výše se odvíjí od výše vymáhané pohledávky a nepřesahuje zhruba 4 až 5 procent z vymáhané částky. Jde o vratnou zálohu, po vymožení pohledávky dostane věřitel peníze zpět, náklady na celou exekuci zaplatí dlužník. S exekutorem lze rovněž uzavřít smlouvu o provedení exekuce. V takovém případě může exekutor požadovat smluvní odměnu, která by se měla pohybovat nejvýše do 10 procent z vymožené částky.

4) Exekuci nařizuje soud, provádí ji pověřený exekutor

Vypracovaný návrh na nařízení exekuce spolu s přiloženým exekučním titulem putuje k soudu. Je-li návrh bez chyby, stanoví zákon soudu 15denní lhůtu na rozhodnutí. „Jestliže soud shledá, že je návrh věřitele na nařízení exekuce oprávněný, exekuci nařídí a pověří jejím provedením soudního exekutora, který je uvedený v návrhu,“ přibližuje Vrána. Soudní exekutor pak doručí dlužníkovi usnesení o nařízené exekuci společně s exekučními příkazy, které postihují jeho majetek. Zároveň ho vyrozumí, jakým způsobem bude postupovat v případě, že dluh v přiměřené době neuhradí. „Pokud se dlužník o exekuci dozví, doporučujeme, aby co nejdřív kontaktoval pověřený exekutorský úřad a svůj dluh zaplatil. Ušetří tím část nákladů za výkony směřující k samotnému provedení exekuce,“ poznamenává soudní exekutor.

Anketa

Přiláká Portál dražeb na dražby více zájemců a zvedne se tím výtěžnost?

5) Způsob exekuce volí exekutor

Samotnou exekuci lze podle exekutorského řádu provést několika způsoby. „Nejčastěji postupujeme od inkasování peněz z účtu dlužníka a srážek ze mzdy. Jestliže dlužník nemá žádný finanční majetek nebo jeho finance nestačí na pokrytí dluhu, provádí se mobiliární exekuce, tedy zajištění věcí dlužníka, které se pak vydraží,“ popisuje Vrána. U nemovitostí se nechává nejprve označit vlastnický list v katastru nemovitostí takzvanou plombou, aby tato poznámka znemožnila dlužníkovi s nemovitostí jakkoliv nakládat a mohla být případně vydražena.

6) Dražby jsou nově transparentnější

Případnou dražbu nemovitosti nesmí exekutor před veřejností zatajovat. Nově ji může oznámit i na internetovém Portále dražeb, který od října spustila Exekutorská komora. Zájemci zde najdou popis objektu, informaci o místě a termínu aukce i vyvolávací cenu. Od listopadu by měli exekutoři dobrovolně zveřejňovat na Portále dražeb i seznam dražených movitých věcí. Od zveřejňování dražeb si Exekutorská komora slibuje větší transparentnost, vyšší počty zájemců o dražby a tím i vyšší výtěžky. Zvýší se tak pravděpodobnost, že dlužník vypořádá všechny dluhy nebo jejich větší část a věřitelé nepřijdou zkrátka.

7) O dražby je velký zájem, vydražit lze za dobrou cenu

O konání dražeb mají exekutorské úřady povinnost informovat na úřední desce úřadu. Některé úřady informují o dražbách rovněž na svých webových stránkách nebo formou inzerce v médiích. „Movité věci se prodávají v dražbě v průměru za 1/3 odhadní ceny, nemovitosti pak na 2/3 odhadní ceny. Náš úřad například realizoval vloni více než 22 tisíc exekucí, provádíme dražby movitých věcí jednou měsíčně a draží se vždy okolo 500 věcí. Nemovitosti se draží průběžně každý týden a měsíčně je v průměru nařizováno 50 dražeb,“ přibližuje přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána, jehož úřad patří k největším dražitelům. Jak dodává, o dražby bývá velký zájem. U dražených věcí je největší zájem o elektroniku a nářadí. U nemovitostí se zájem odvíjí podle lokality, kde se dražená nemovitost nachází, a dále od toho, zda se draží celá nemovitost nebo jen podíl k nemovitosti.

Byli jste někdy na dražbě? Znáte ve svém okolí někoho, koho postihla exekuce? Podělte se o názor s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2010 23:07, toska

Pokud je možné, aby syn ukázal exekutorovi 12 roků starý rozsudek o výživném, zalhal, že ůmu výživné neplatím, přestože mě o ně opakovaně upomínal" a na základě toho nějaká soudní úřednice schválí (vůbec se nezajímá, že ten 12 let starý rozsudek mohl být dávno změněn, natož aby si položila otázku, proč jsem údajně přestal platit výživné po 12 letech bezproblémového placení...) tomu exekutorovi rozjet exekuci, pak je něco hodně špatně.
Aby to bylo ještě lepší, synovi jsem při tom výživné zaplatil na rok dopředu, přestože on odmítá jakoukoli komunikaci se mnou, takže mě ani nikdy nijak v ničem nejenom neoslovil, ale ani neodpovídá na moje dopisy...
A aby to bylo ještě lepší, o exekuci jsem se dověděl čirou náhodou, při nahlédnutí do katastru nemovitostí, jsem zjistil, že mám zablokované nemovitosti, jejichž cena o řád až dva přesahuje i ten vymyšlený dluh... Na můj návrh na zastavení exekuce, doložený dokumenty o předplaceném výživném, pan exekutor nejenom že nereauguje, ale nově mi obstavil i účet u banky...

Takže svoloč naprosto nezodpovědná...

A to nehovořím o kriminálních bandách (je to organizovaný zločin...), které se tváří jako soudní exekutoři a pomocí odporných zastrašovacích a vydíracích technik zkoušejí, pokud možno na starých lidech, zíkat peníze. A protože oficiální místa dělají, že nic nevidí, docela se jim to daří... Inu právní stát jak vyšitý...

+40
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

exekuce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

12. 5. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

Pokud dostanete výpověď a máte dluhy, jděte nejdříve do banky, radí odborníci na dluhové poradenství. Dá se tím předejít situaci, kdy nezaměstnanému dojdou peníze a nebude moci splácet... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Exekutoři by mohli být ještě mocnější než dnes

18. 3. 2008 | Táňa Chadrabová | 15 komentářů

Exekutoři by mohli být ještě mocnější než dnes

Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu exekutorského řádu, která počítá s většími pravomocemi soudních vymahačů dluhů. Ti by podle návrhu mohli například rozhodovat o zahájení... celý článek

Partners Financial Services