Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 12. 5. 2009 | 6 komentářů
Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy
Pokud dostanete výpověď a máte dluhy, jděte nejdříve do banky, radí odborníci na dluhové poradenství. Dá se tím předejít situaci, kdy nezaměstnanému dojdou peníze a nebude moci splácet úvěry.

Poradna při finanční tísni v Praze a Ostravě hlásí dramatický nárůst lidí, kteří si nevědí rady, jak řešit finanční problémy. „Ztráta zaměstnání je nyní nejčastější příčinou, která dostává rodiny do finančních potíží a dluhové pasti. Letos se na nás obrátilo již přes 4100 klientů. To je více, než za celý loňský rok. Pokud má rodina půjčku, při ztrátě zaměstnání není možné strkat hlavu do písku. Situaci je potřeba řešit a začít co nejdříve komunikovat s věřiteli,“ doporučuje David Šmejkal, ředitel Poradny. Zvýšený zájem o bezplatné dluhové poradenství ohlásila letos i síť občanských poraden sdružených v Asociaci občanských poraden.

Zkušenosti expertů poraden potvrzují, že lidé, kteří přijdou o práci, neřeší pokles rodinných příjmů včas a na poradny se obracejí až v okamžiku, kdy jim dluhy začínají přerůstat přes hlavu. „Jestliže rodina nemá rezervu alespoň na tři měsíční splátky, může snadno spadnout do dluhové pasti,“ upozorňuje Šmejkal. Jednáním s bankou i nebankovními poskytovateli úvěrů lze podle Šmejkala často dosáhnout odklad plátek nebo prodloužení splatnosti úvěru. „Banky jsou ochotné přistoupit na změnu splátkového kalendáře,“ potvrzuje Josef Tauber, výkonný ředitel České bankovní asociace.

Průměrná výše úvěrů, které mají dlužníci v nouzi, činí zhruba 300 tisíc korun. „Jde především o spotřebitelské úvěry na pořízení nejrůznějšího zboží a vybavení bytů, ale jsou to i hypotéky,“ přibližuje Šmejkal. Do dluhové pasti se dostávají nejčastěji lidé se základním a středoškolským vzděláním a lidé vyučení s měsíčním příjmem od 10 do 20 tisíc korun. Kromě ztráty zaměstnání, která je nyní kvůli krizi nejčastější příčinou finančních potíží, lidé stále přeceňují i své síly, dluh často řeší další půjčkou, a spadnou tak snadno do dluhové pasti.

Již více než rok mohou dlužníci využít i nový insolvenční zákon a požádat soud, aby jim povolil vyhlásit osobní bankrot. V 1. čtvrtletí letošního roku využilo tuto možnost již téměř 2200 dlužníků. „Osobní bankrot je jedno z možných řešení, soud ale oddlužení nemusí vždy povolit. V prvním čtvrtletí jsme pomáhali žadatelům bezplatně zpracovat asi 10 procent žádostí o oddlužení,“ přibližuje ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Jak se nezadlužit

Asociace občanských poraden spolu se Sdružením obrany spotřebitelů lidem radí, aby si před podpisem úvěrové smlouvy, položili následující otázky:

1) Chcete si opravdu půjčit?
Důkladně si rozmyslete, zda si půjčku můžete dovolit. Sedněte si s rodinou a sestavte hrubý nástin nynějších i budoucích příjmů a výdajů. Po odečtení splátek vám vždy na účtu musí zbýt dostatečná rezerva pro případ nenadálých událostí, které mohou nastat v práci, v rodině i ve vašem zdravotním stavu.

2) Je předmět půjčky vhodnou investicí?
Úvěr omezuje vaši spotřebu po celou dobu jeho splácení. Proto by vám to, na co si půjčujete, mělo přinášet užitek po dostatečně dlouhou dobu a sloužit i po zaplacení poslední splátky. Vyhněte se placení půjčky půjčkou.

3) Kdo vám půjčí?
Úvěr si můžete opatřit od banky, zavedené nebankovní instituce nebo jinou formou, například od známých či na inzerát od neznámého poskytovatele úvěrů. U banky musíte počítat s delším a důkladnějším ověřovacím procesem. Splátkové firmy poskytují mnohdy půjčky rychlejší a flexibilnější, ale zpravidla bývají dražší. Další poskytovatelé úvěrů mohou být velice drazí a mohou vás tak přivést do potíží.

4) Kolik úvěr bude stát?
Vždy se ptejte, kolik zaplatíte. Roční úroková sazba (úrok p.a.) není odpovídajícím vyjádřením ceny půjčky. Do hry vstupují další poplatky třeba za správu úvěru, za uzavření smlouvy a další. Přesnějším ukazatelem, co stojí úvěr, je proto RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů na úvěr. Ta vedle úroku zohledňuje i další náklady. Poskytovatelé úvěru jsou ze zákona povinni sazbu RPSN sdělit.

5) Jak vám půjčí?
Udělejte si přehled o aktuální nabídce úvěrů na trhu od několika poskytovatelů. Půjčky jsou poskytovány v různé podobě – formou spotřebitelského úvěru, kreditní karty, kontokorentu, hypotéky, leasingu. Neberte automaticky první nabídku, zvolte tu nejvýhodnější. Poskytovatel si vás prověří v úvěrových registrech, proto dbejte o svou platební minulost.

6) Kde se dozvíte potřebné informace?
Reklama, letáky či informace na internetu mohou být užitečným vodítkem, jak získat základní informace o půjčce. Právní závaznost má ale jedině smlouva, proto všechny podrobnosti hledejte v ní. Před podpisem několikrát smlouvu pozorně pročtěte, nikdy se nerozhodujte rychle a pod přímým tlakem. Jestliže s některou pasáží nesouhlasíte nebo něčemu nerozumíte, dokument nepodepisujte a poraďte se s nezávislým odborníkem.

7) Jaké náležitosti má mít smlouva?
Vždy musí být uzavřená písemně. Jedno vyhotovení vám vždy musí zůstat v rukou. Kromě označení smluvních stran musí smlouva obsahovat stanovení roční procentní sazby nákladů (RPSN) na spotřebitelský úvěr, podmínky změny smlouvy, maximální výši úvěru, výši jednotlivých splátek, jejich přesný počet a rozvržení a také ustanovení o právu na předčasné splacení úvěru.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 5. 2009 12:27, Luboš

Banky jsou zloději, kteří okradou každého a to i toho, kdo u nich uloží peníze. A zadlužit se u bank znamená, že člověk je vydán na pospas jejich lichvě.

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

finanční tíseň

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

3. 4. 2009 | Eva Sovová

O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

Kvůli krizi začíná mít finanční potíže už i řada českých domácností. Bezplatné poradny hlásí zvýšený počet případů, kdy lidé již nedokážou sami řešit tíživou finanční situaci. Někteří... celý článek

Zájem o dluhové poradenství roste

8. 8. 2008 | Eva Sovová

Zájem o dluhové poradenství roste

O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden... celý článek

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

30. 5. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

Soudy přijímají jen bezchybné návrhy na oddlužení. Lidé bez právního vzdělání mají s vyplněním žádosti potíže. Aby soud žádost nezamítnul pro formální nedostatky, je užitečné obrátit... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

13. 3. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

Mít mnoho půjček se může prodražit. Klient platí poplatky za úvěrové účty, u jednotlivých půjček i různě vysoké úroky. Banky nabízejí možnost takové půjčky sloučit do jedné a ušetřit.... celý článek

Partners Financial Services