Půjčit příbuzným? Jedině s písemnou smlouvou.

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 30. 9. 2009 | 1 komentář
Půjčit příbuzným? Jedině s písemnou smlouvou.
Zkušenosti exekutorů potvrzují, že lidská důvěřivost a naivita bývá při půjčování peněz zneužívána nejčastěji v rodinách a mezi blízkými lidmi. Přinášíme pět rad jak si půjčky v rodině ohlídat.

Odmítnout půjčit peníze příbuzným a dlouholetým přátelům je mnohdy těžké. Zvlášť když se blízký člověk dostane do tíživé situace podle svého tvrzení nezaviněně. „S obdobnými případy se setkáváme dnes a denně. Probíhají zpravidla tak, že dlužník po vyinkasování peněz přestane s příbuzným komunikovat nebo dokonce změní bydliště. Věřiteli pak nezbude nic jiného, než se obrátit na soud a na exekutora, aby dlužnou částku vymohl,“ říká soudní exekutor Tomáš Vrána z exekutorského úřadu v Přerově.

Podle Tomáše Vrány by měli být lidé při půjčování peněz obezřetní i v příbuzenských vztazích. Přinášíme pět kroků, jak půjčovat blízkým osobám s rozvahou a o své peníze nepřijít.

Anketa

Požádal vás někdy blízký člověk o půjčku?

1. rada: Ani nejbližším příbuzným nepůjčujte na dobré slovo

Spoléhat se na ústní dohodu, že dlužník peníze vrátí do konkrétního data, se nevyplácí. Přesto se tak při půjčování peněz mezi příbuznými stále děje. „Lidé jsou velmi často idealisté a neradi si připouštějí, že by jim blízký člověk nemusel dluh splatit,“ říká soudní exekutor Vrána.
Rozvážný člověk půjčuje jen tehdy, pokud s příbuzným uzavře písemnou smlouvu. Smlouva by měla obsahovat označení smluvních stran, tedy jméno dlužníka a věřitele včetně adres. Dále je v ní třeba uvést výši poskytnuté částky a údaj, zda se jedná o půjčku úročenou nebo bezúročnou. Nesmí chybět rovněž splatnost půjčky. Tedy údaj, zda bude dluh vyrovnaný do určitého data najednou, nebo ho bude dlužník splácet postupně v několika splátkách.

2. rada: Smlouvu o půjčce sepište nejlépe formou notářského nebo exekutorského zápisu

Písemnou smlouvu o půjčce lze uzavřít i formou notářského nebo exekutorského zápisu. Za odborně sepsanou smlouvu se sice platí, má to ale své výhody. Jestliže příbuzný přestane dluh splácet a nemíní s věřitelem komunikovat, není nutné žalovat ho u soudu a rovnou lze podat návrh na nařízení exekuce. Věřitel nemusí v takovém případě dokazovat, že mu příbuzný půjčku nesplácí, nicméně dlužník se může proti takto nařízené exekuci odvolat.

3. rada: Pohledávku po splatnosti řešte rychle, věřit slibům dlužníka se nevyplácí

Jestliže nastanou potíže a dlužník zaplatí splátku opožděně, vyplatí se obratem zjistit, co se stalo. „Důležité je rozpoznat, že není něco v pořádku. Naše zkušenost je taková, že pokud dlužník nejeví snahu závazky plnit hned od začátku, svůj postoj k placení nezmění ani v průběhu několika měsíců nebo let,“ upozorňuje Vrána. Jak dodává, s postupujícím časem klesá pravděpodobnost, že se podaří získat zpět alespoň část peněz. V případě, že dlužník přestává komunikovat, nechává se zapírat nebo poněkolikáté ujišťuje, že určitě zaplatí příští týden, je potřeba začít hájit svá práva věřitele a obrátit se na soud.

4. rada: Zajistěte si tzv. exekuční titul, teprve s ním lze na dlužníka poslat exekutora

Aby mohl na dlužníka zazvonit exekutor, je potřeba mít nejprve v ruce tzv. exekuční titul. Bez tohoto dokumentu nelze exekuční řízení zahájit. Jde o pravomocné a vykonatelné rozhodnutí soudu, nebo rozhodnutí rozhodčího soudu, případně má podobu notářského či exekutorského zápisu. Jakmile budete mít exekuční titul v ruce, můžete oslovit soudního exekutora, aby na váš návrh zahájit exekuční řízení. „Exekuční řízení se zahajuje vždy na návrh věřitele. Návrh si zpravidla sepisují klienti sami, je to vcelku jednoduchý úkon,“ přibližuje Vrána. Sepsání návrhu lze rovněž svěřit i samotnému exekutorovi. „K návrhu se připojuje originál nebo úředně ověřená kopie exekučního titulu s doložkou vykonatelnosti,“ poznamenává Vrána.

5. rada: Poskytněte exekutorovi co nejvíce informací o dlužníkovi

Věřitel musí počítat s tím, že u exekutora složí zálohu na exekuční řízení. Výše zálohy odpovídá maximálně pěti procentům z dlužné částky. „Jde o vratnou zálohu, peníze dostane věřitel zpět. Ve finále platí veškeré náklady exekuce dlužník,“ vysvětluje Vrána. Věřitel by měl zároveň exekutorovi poskytnout co nejvíce informací o dlužníkovi. Užitečné je například poskytnout telefonní kontakt na dlužníka, informace o jeho majetkových poměrech nebo adresu jeho posledního pobytu. „I zdánlivě banální a nepodstatná fakta, která věřitel o dlužníkovi zná, mohou být pro exekutora důležité, aby celé řízení proběhlo bez zbytečných časových průtahů,“ doporučuje soudní exekutor Tomáš Vrána.

Jaké máte zkušenosti s půjčováním peněz v rodině? Stalo se vám někdy, že vám příbuzní nebo blízcí lidé půjčené peníze nevrátili? Podělte se o zkušenost s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

exekuce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

3. 4. 2009 | Eva Sovová

O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

Kvůli krizi začíná mít finanční potíže už i řada českých domácností. Bezplatné poradny hlásí zvýšený počet případů, kdy lidé již nedokážou sami řešit tíživou finanční situaci. Někteří... celý článek

Zájem o dluhové poradenství roste

8. 8. 2008 | Eva Sovová

Zájem o dluhové poradenství roste

O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Partners Financial Services