Exekutoři by mohli být ještě mocnější než dnes

Exekutoři by mohli být ještě mocnější než dnes
Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu exekutorského řádu, která počítá s většími pravomocemi soudních vymahačů dluhů. Ti by podle návrhu mohli například rozhodovat o zahájení exekuce, o kterém dnes rozhoduje soudce.

Možné změny v postavení exekutorů

Dlužník nebude moci podat odvolání proti nařízení exekuce.
Dosud se dlužník mohl odvolat.

O návrhu na odložení exekuce (například pro přechodnou sociální tíseň dlužníka a jeho rodiny) má rozhodovat sám exekutor. Přitom nemůže nařídit ústní jednání, a pokud návrh povinného není z formálního hlediska v pořádku, exekutor se nemá snažit pomoci tyto vady odstranit, ale návrh okamžitě odmítne.
Dosud o návrhu rozhodoval soud, mohl nařídit ústní jednání, byl povinen účastníkům vysvětlovat jejich procesní práva a pomáhat jim odstraňovat formální nedostatky jejich návrhů.

Pokud je exekuce prováděna neoprávněně nebo nesprávně, dlužník se může bránit, to znamená navrhnout její zastavení pouze do osmi dnů od okamžiku, kdy se o ní dozví. O návrhu má rozhodovat sám exekutor, přitom nemusí exekuci zastavit, dokud mu povinný nezaplatí náklady exekuce. Exekutor přitom nemůže nařídit ústní jednání a rozhoduje jen na základě listin.
Dosud mohl povinný navrhnout zastavení exekuce kdykoli, o návrhu rozhodoval soud, který mohl nařídit ústní jednání. Zastavení exekuce nebylo podmíněno zaplacením nákladů exekuce.

Exekutor bude moci zabavit i peníze na účtu manžela dlužníka.
Dosud mohl zabavit pouze peníze na účtu dlužníka samotného.

Soudní exekutoři budou mít imunitu vůči trestnímu stíhání, nebude je možné obvinit z trestného činu, dokud s tím nevysloví souhlas ministr spravedlnosti.
Dosud je policie mohla vyšetřovat i bez souhlasu ministra.

Konečná podoba novely exekučního řádu, která by měla posílit pravomoci exekutorů, by měla být hotova do konce června. Pak ji dostane na stůl vláda. Návrh je v připomínkovém řízení, a ministerstvo spravedlnosti ho ještě neschválilo. „Zatím se o něm baví experti - soudci, advokáti a exekutoři. Diskuse je však bouřlivá, zaznívají různé názory, tudíž nelze předjímat konečný výsledek,“ prohlásil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Proti sobě stojí zejména zástupci Nejvyššího správního soudu a České exekutorské komory. Pravomoce exekutorů jsou ožehavým tématem a připravovaná novela plná novinek ho opět otevírá. „Novela přináší na jedné straně zvýšení kompetencí exekutora, ale zejména v těch nesporných věcech tak, aby soudy mohly svoji pravomoc zaměřit na sporné věci,“ obhajuje návrh novely poradkyně ministra spravedlnosti a předsedkyně soudu pro Prahu-východ Martina Kasíková. S rozšířením pravomocí exekutorů souhlasí i Soudcovská unie. Její prezident Jaromír Jirsa říká: „Soud nebude muset ve statisících případů nařizovat exekuce. Bude se moci věnovat tomu, čemu má. To znamená rozhodovací činnosti a ne razítkování žádostí od exekutorů.“

Novela například počítá s tím, že pokud exekutor zabaví majetek, který na první pohled nepatří dlužníkovi, nebude si poškozený stěžovat soudu, ale přímo exekutorovi. Stížností na postup při exekucích přitom není málo. V roce 2006 jich soudy vyřizovaly 517 a řízení bylo značně zdlouhavé.

Zásadní nesouhlas s novelizací vyjádřil v připomínkovém řízení předseda Nejvyššího správního soudu (NSP) Josef Baxa: „Není možné, aby o stížnostech na nesprávný postup exekutora rozhodoval sám exekutor. Soudní exekutoři nemohou být považováni za nezávislý a nestranný soud, dokud budou moci přijímat úplatu od věřitele nad rámec zákonem stanovené odměny, a dokud nebude dostatečně zajištěna kárná odpovědnost exekutorů v případě jejich vážných pochybení. Navrhované změny jsou proto v rozporu s ústavně zaručeným právem na spravedlivý proces a dále i s evropským právem.“ To vše podle Baxy může mít negativní důsledky pro statisíce lidí, a proto by měla před přijetím zákona předcházet veřejná diskuse.

Anketa

Měli by mít exekutoři více pravomocí?

Kontroverzní je i návrh, aby soudní exekutoři měli podle novely imunitu vůči trestnímu stíhání. To znamená, že je nebude možné obvinit z trestného činu, dokud s tím nevysloví souhlas ministr spravedlnosti.

Ke kritice navrhovaných změn se v připomínkovém řízení připojil i Nejvyšší soud (NS). Podle mluvčího soudu Petra Knötiga, by zákon v nyní projednávané podobě svěřil exekutorům neveřejné rozhodování v otázkách, které má řešit soud v klasických soukromoprávních sporech. Soud má i další dílčí výhrady. „Jako celek by norma provádění exekucí ještě více vychýlila od obecných právních pravidel a od zásad spravedlivého procesu. Exekuce by tak mohly sloužit spíše podnikatelským zájmům exekutorů,“ dodává. Představitelům obou soudů, NSP i NS se dále nelíbí nová pravomoc exekutorů zabavit i peníze na účtu manžela nebo manželky dlužníka. Dosud mohli sáhnout jen na účet samotného dlužníka. „Návrh zákona postihuje majetková práva manželů a je neslučitelný s platnou právní úpravou,“ upozorňují soudci NS.

Dostali jste se někdy do spárů exekutora? Jaká je vaše zkušenost?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2008 11:04, Emil

Na chování nebo protiprávní jednání exekutora si nebudu moci stěžovat? takže mi můžou zabavit všechno, manželce taky a já budu psát ministrovi spravedlnosti, který se na mě vykašle. Je mi jasné, proč má spravedlnost zavázané oči, aby takovýhle zákon neviděla.

+114
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 3. 2008 9:31, jindra

Čím více pravomocí exekutoři dostanou,tím lépe.Náš právní řád má stále přehnané obavy o práva dlužníků na úkor věřitelů.Např. mi připadá absurdní,když dlužník převede finanční prostředky na manžela/manželku a je za vodou.Při rozvodu se také musí dělit.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

21. 1. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

Zbavit se čestně dluhů není v Česku stále jednoduché. Insolvenční zákon, který by měl dlužníkům pomáhat, na ně připravil past. Dlužník musí podat bezchybný návrh, jinak jej soud vrátí.... celý článek

Rychlejší než soudy

23. 8. 2007 | Matěj Šuster

Rychlejší než soudy

Rozhodčí řízení je rychlejší než spor řešený před soudem. Jeho výhod lze však využít většinou jen tehdy, když se soudí dvě podobně silné strany. V případě pří úvěrových společností... celý článek

SPECIÁL: Jak se chránit před manželem, který zadlužuje domácnost

18. 5. 2007 | Matěj Šuster | 3 komentáře

SPECIÁL: Jak se chránit před manželem, který zadlužuje domácnost

V souvislosti s rychle rostoucí mírou zadluženosti českého obyvatelstva přibývá případů, kdy si jeden z manželů bez souhlasu a často i bez vědomí druhého manžela bere úvěry. Tím bezprostředně... celý článek

Zaplatili jste místo dlužníka? Exekutor vám peníze nevrátí.

26. 4. 2007 | Matěj Šuster | 3 komentáře

Zaplatili jste místo dlužníka? Exekutor vám peníze nevrátí.

Možná se někdy rozhodnete zaplatit "cizí" dluh, a odvrátit tak zabavení věcí, které by předmětem exekuce být neměly. Nepočítejte ale s tím, že vám tyto peníze vrátí exekutor nebo věřitel.... celý článek

Exekuce majetku: co exekutor nesmí zabavit podnikateli

10. 8. 2006 | Matěj Šuster | 13 komentářů

Exekuce majetku: co exekutor nesmí zabavit podnikateli

Dlužníky čelícími exekuci jsou často i podnikatelé. Obecně jim exekutor nesmí zabavit to, co potřebují ke své práci. Z čeho vycházejí soudy při rozhodování o tom, co jim vzít a co ponechat?... celý článek

Partners Financial Services