Tomáš Prouza: Dluhy jen na vlastní nebezpečí!

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 16. 10. 2012 | 12 komentářů
Nedávný novinový rozhovor s guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem byl velmi zvláštní. Týkal se především českého hospodářství a guvernér se v něm snažil čtenáře přesvědčit, že špatně už bylo. Optimismus ale pro většinu lidí na místě rozhodně není.
Tomáš Prouza: Dluhy jen na vlastní nebezpečí!

Zvláštní byl obsah rozhovoru (o tom za chvíli), ale stejně zvláštní bylo i jeho načasování. Významnou část viny za dnešní špatnou ekonomickou náladu totiž nese neustálá negativní komunikace vlády i její kroky, které potlačují růst českého hospodářství. Vláda samozřejmě nemůže ze dne na den otočit a začít říkat, že je situace lepší, než se zdálo (zvlášť když chce protlačit další zvyšování daní a ekonomiku ještě trošku přidusit). Takže prohlášení autority (mimochodem, v očích naprosté většiny národa mnohem důvěryhodnější než je vláda), že situace není tak špatná, se určitě vládě hodila. Respektive vládním stranám, protože toto neobvykle důrazné vyjádření guvernéra centrální banky přišlo pouhý jeden den před volbami. Nemyslím sice, že by jeden rozhovor mohl voliče nějak zásadně ovlivnit – ostatně vládní strany utrpěly porážku, zejména kvůli špatné ekonomické náladě, již svojí politikou vyvolaly – ale přece jen, konzervativní centrální bankéř by s podobným rozhovorem počkal až po volbách.

Trochu se rozšoupni, národe!

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Drábek pomalu končí a Nečas zazdívá jeho tunely à la sKarta. Nebo jen přesměrovává? A dovolí mu to koaliční partner?
  • Fraška výběru šéfa České exportní banky Exportní garanční a pojišťovací společnosti pod taktovkou ministerstva financí pokračuje: přihlášky se zasílají do 19. 10., pak bude zasedat komise – a nástup k 1. 12.?
  • Měl by se stydět, místo toho se snaží vykešovat, co se dá. Drábek: Druhý pilíř zavedeme i bez schválení zákona.
  • Šišku musel Drábek nechat jít, ale jeho pomahači úřadují vesele dál s Drábkovým plným vědomím. 

Pojďme ale k obsahu rozhovoru. Singerovo poselství by se dalo shrnout zhruba takto: začněte víc utrácet a přestaňte šetřit, stejně se vám to nevyplatí. Ano, českou ekonomiku vzhledem k podivné hospodářské politice vlády táhne ke dnu především obava lidí z budoucnosti, odkládají spotřebu a šetří výrazně víc, než bývalo zvykem. Ale opravdu větší utrácení nastartuje další drobné snížení úrokových sazeb (které se sice okamžitě promítne do nižších úroků z vkladů, zatímco do úroků z úvěrů se promítá jen pomalu a jen tam, kde existuje skutečná konkurence)? A opravdu je pro dlouhodobou stabilitu české ekonomiky dobře, aby se lidé opět začali rychle zadlužovat?

Obávám se, že tlak na větší zadlužování přinese sice pár krátkodobých zisků v podobě vyššího výběru daní ze spotřeby, ale dlouhodobě bude výsledek záporný. Výhled české ekonomiky totiž rozhodně není pozitivní a vzhledem k tomu, jak vláda stále dusí ekonomiku (a zároveň stříhá čím dál větší oka do sociální záchranné sítě), jsou obavy lidí z nezaměstnanosti a nejisté budoucnosti více než oprávněné. Guvernérovo doporučení „zavřít oči a utrácet“ by tak možná mělo smysl v situaci, kdy by mohl očekávat změnu vládní politiky – ale na to zřejmě současná vláda nemá ani mentalitu, ani kapacitu.

Po nás potopa, guvernére?

Anketa

Pomůžete vlasti a rozšoupnete se?

I když můžeme nesouhlasit, má podpora utrácení bez rozmyslu alespoň krátkodobou ekonomickou logiku. Druhá guvernérova rada (přestaňte spořit) byla mnohem drsnější – a mnohem nebezpečnější. Ano, nejbohatší vrstvy mohou klidně spořit o něco méně a trochu více utrácet bez zásadního dopadu na jejich dlouhodobou bezpečnost, ale většina obyvatel má jen nízké nebo dokonce žádné úspory. I při srovnání průměrných úspor jsme na tom výrazně (a někdy až řádově) hůř než západoevropské země s mnohem štědřejším sociálním systémem.

Právě nedostatek úspor přitom stojí u řady lidí na počátku pádu do dluhové pasti – a pokud bude centrální banka se svou autoritou nahlas vyhlašovat nevýhodnost a zbytečnost spoření, může se nám to hodně vymstít. Průměrná česká rodina totiž nepotřebuje lepší auto nebo větší dům, ale především pořádné úspory. Musí mít dostatečnou rezervu nejen na nečekané výdaje, ale především na dlouhodobé zabezpečení a musí být schopna si tyto úspory vytvořit právě na úkor zbytečné spotřeby. Bezhlavé utrácení má jako strategie smysl pouze v jediném případě – pokud uvěříme, že jsme na palubě Titaniku, který půjde za chvíli ke dnu.  

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2012 11:44, Marek Kubík

Problém je ale v tom, že guvernér výslovně tlačí na to, aby se lidé zadlužovali, brali si hypotéky a podstupovali riziko neschopnosti splácet vzhledem k tomu, jak se může vyvíjet česká i evropská ekonomika. A ta rada mi přijde opravdu nesmyslná a nebezpečná!!!

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozděl a – plakej! Kdy na Prahu přijdou bouře?

2. 10. 2012 | Tomáš Prouza | 26 komentářů

Rozděl a – plakej! Kdy na Prahu přijdou bouře?

Proč tolik evropských zemí, včetně naší, vsadilo na strategii škrtů za každou cenu, které jen zvyšují chudobu a rozdělují společnost na ty u moci a na zbytek? Zapomněli jsme asi, co... celý článek

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

18. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

„Nedávné dny poskytly tolik materiálu, že vybrat nejlepší politickou frašku minulého týdne je naprosto nemožné. Bohužel,“ říká Tomáš Prouza a navrhuje tři horké kandidáty. Hlasujte... celý článek

Republiku si rozvracet nedám

21. 8. 2012 | Tomáš Prouza | 25 komentářů

Republiku si rozvracet nedám

Heslům o boji proti korupci a rozpočtové odpovědnosti této vlády již nikdo nevěří. A premiér se poslední dobou chová tak, jako by v jeho osobním erbu bylo vepsáno heslo Republiku si... celý článek

Tomáš Prouza: Jak hloupí jsou doopravdy voliči?

7. 8. 2012 | Tomáš Prouza | 12 komentářů

Tomáš Prouza: Jak hloupí jsou doopravdy voliči?

Poslední týdny ukazují, že nervozita koalice velmi rychle stoupá. Jenže voliči už zdaleka nejsou tak naivní a pochybuji, že jí skočí na okoukané triky. Vezměme si tři případy.

Nečasova deka na české ekonomice

24. 7. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Nečasova deka na české ekonomice

Minulý týden ministerstvo financí konečně přiznalo to, co všichni už dávno vědí – ekonomika zpomaluje a HDP letos dokonce klesne o půl procenta. Tedy minimálně o půl procenta, pesimističtější... celý článek

Partners Financial Services