Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 18. 9. 2012 | 9 komentářů
„Nedávné dny poskytly tolik materiálu, že vybrat nejlepší politickou frašku minulého týdne je naprosto nemožné. Bohužel,“ říká Tomáš Prouza a navrhuje tři horké kandidáty. Hlasujte pro svého favorita – nebo nominujte někoho dalšího!
Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

Do finále za poslední dvě neděle postoupily tři smutné události – Nečasův normalizační projev volající po potlačení jiných než těch jedině správných a společensky prospěšných názorů, vládní překvapení nad tím, že se v Čechách vyrábí a distribuuje alkohol na černo, a absurdní komedie jedné loutky, která má na vizitce napsáno ministryně kultury. Absolutního vítěze určit nelze, pojďme tedy podle vzoru divácky úspěšných soutěží udělovat více různých cen.

Kajícná pouť páně premiérova

Premiér má – už na základě své funkce – samozřejmě přednost, začněme tedy s ním. První cenou, kterou si bezpochyby zaslouží, je cena za znovuobjevení zapomenutého žánru. Myslel jsem si, že podobné projevy skončily listopadem 1989, ale jak je ze slov o potřebě „zabránit některým módním politickým projevům“, mýlil jsem se. Zejména když Nečasův projev nesl – na poslední chvíli vymazaný – nadpis Export si rozvracet nedáme!

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Podle Nečase škodí českému exportu podpora dalajlámy a Pussy Riot. Co s tím, pane premiére? Zavedeme kontrolu myšlení a tresty za názory?
  • Banky v ČR vybraly za první pololetí na poplatcích 24,1 miliardy korun. A pak ať někdo brečí, že nemá peníze, když je zbytečně rozhazuje...
  • Nečas prý nemá kouzelný proutek na přičarování 15 miliard. Přitom by úplně stačila pořádná rákoska na zloděje okolo něj.

Druhou cenou, kterou premiér Nečas získává, je cena pro nejpokornějšího umělce. Nevzpomínám si na žádného předsedu ODS, který by nejdříve nazval nejmocnějšího českého profesora ekonomie, nesmrtelně spojeného s ODS, ekonomickým debilem, aby ho pak nejprve odprošoval ručně psaným dopisem (média neinformovala, zda při psaní klečel na hrachu), a následně přidal i veřejnou omluvu v podobě projevu proti dosud neznámým -ismům a za lepší vztahy s našimi totalitními expřáteli. Jen málokterý herec zvládne zahrát poníženě pokornou etudu tak přesvědčivě, cena je tedy jistě na místě.

To, že by českému exportu mnohem více prospělo, kdyby český premiér nedělal ve světě České republice ostudu (za přečtení stojí třeba komentář v týdeníku The Economist). A především kdyby dokázal zajistit, aby konečně opět fungovala česká obchodní diplomacie, ze které si udělali hračky ministr zahraničí a ministr průmyslu a obchodu.

Skončí dřív prohibice, nebo vláda?

Cenu Zlaté korouhvičky získává ministr zdravotnictví, který nejprve vyhlásil tvrdou prohibici – a za pár hodin začal mluvit o jejím zmírňování, pak tuto diskuzi opět odložil a místo toho si pochvaloval, že díky prohibici aspoň klesne spotřeba alkoholu. Pokud vládu otravy metylalkoholem skutečně trápí, udělala by nejlépe, kdyby si zajistila studii o černém trhu s alkoholem, který před dvěma lety zpracovala detektivní kancelář dnešního ministra Kubiceho. Jeho analýza, vytvořená na zakázku renomovaných výrobců alkoholu, totiž mimo jiné zdůrazňovala, že stát nemá nelegální obchody s lihovinami vůbec pod kontrolou. A je otázkou, co vláda udělá, až skončí dnešní prohibiční etuda, protože na rozdíl od drog a cigaret byl u nás alkohol vždy tolerován. Tedy pokud bude mít Nečasova vláda příležitost, neboť oznámení na prodejnách jednoho velkého řetězce pravila, že Omezení prodeje alkoholu platí do odvolání Vlády ČR.

Divadýlko pro celý národ

Anketa

Který z herců předvedl v poslední době na politické scéně nejpěknější komédii?

Nejvíc cen v minulém týdnu – a to včetně prestižních cen Nejlepší bavič a Loutka v akci – ovšem získala dáma, které na vizitku napsali ministryně kultury, aniž by jí vysvětlili, jak se má zodpovědný člen vlády chovat nejen ke svěřenému úkolu, ale i při vystupování na veřejnosti. A zatímco Nečasův retroprojev zaujal jen drobnou skupinu lidí, neuvěřitelné dadaistické vystoupení paní Hanákové v České televizi při zdůvodňování odvolání ředitele Národního divadla již stihlo zlidovět. Podobně zoufalé a bezradné byly i další mediální výstupy, nemluvě o komunikaci s Národním divadlem.

Je pochopitelné, že se po těchto tragikomických výstupech vzedmula vlna požadavků na odvolání paní ministryně. Ale jak velmi trefně řekl na setkání v Národním divadle Jan Kačer, paní Hanáková je vlídná paní, v jejíž hlavě se tato zpackaná fraška nezrodila. A varoval před její výměnou, protože žádná lepší osobnost k dispozici stejně není. V tom má bohužel pravdu. Jen měl možná dodat ještě jedno varování, tentokráte určené osobně paní ministryni: její předchůdkyní v roli „vlídné paní“ byla jistá Vlasta Parkanová.

Psáno pro Lidové noviny; úvodní obrázek z vystřiženého konce filmu Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2012 8:40, Wogoo

Největší české politické hovádko je pro mě stále Klaus. Tomu se nikdo nevyrovná a nebýt jeho, je naše republika úplně někde jinde!

+76
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kompletní seznam škůdců českého exportu. Jsou na něm děti, hrdost i Vánoce

12. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Kompletní seznam škůdců českého exportu. Jsou na něm děti, hrdost i Vánoce

Nemusíte jihnout nad tibetskou vlajkou ani soucítit s uvězněnými ruskými výtržnicemi. Nečasův projev „Export über alles“ by vás ale stejně měl vyplašit.

Republiku si rozvracet nedám

21. 8. 2012 | Tomáš Prouza | 25 komentářů

Republiku si rozvracet nedám

Heslům o boji proti korupci a rozpočtové odpovědnosti této vlády již nikdo nevěří. A premiér se poslední dobou chová tak, jako by v jeho osobním erbu bylo vepsáno heslo Republiku si... celý článek

Očima expertů: Dál s touhle vládou, nebo radši předčasné volby?

13. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Dál s touhle vládou, nebo radši předčasné volby?

Má smysl, aby vládní koalice pokračovala až do roku 2014, nebo jsou předčasné volby přijatelnější varianta? Zeptali jsme se ekonomů Tomáše Prouzy a Lukáše Kovandy, podnikatele Tomia... celý článek

Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

7. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 16 komentářů

Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

Ještě že ten nápad dostal Nečas, a ne Jakeš: stačilo totiž letáčkem vysvětlit perestrojku a komunisté by vládli dodnes. Blbost? Ano. Fantasmagorie? Bohužel ne.

Tunit rezavého favorita, nebo koupit nové auto? „Reformní“ vlády roky zkoušejí to první

26. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Tunit rezavého favorita, nebo koupit nové auto? „Reformní“ vlády roky zkoušejí to první

Ať už si voliči v poslední dekádě vybrali, že chtějí jezdit levnou dacií nebo luxusním volvem, všechny reformy připomínaly lepení dílů z těchto aut na starého favorita. Státní správa... celý článek

Partners Financial Services