Nečasova deka na české ekonomice

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 24. 7. 2012 | 10 komentářů
Minulý týden ministerstvo financí konečně přiznalo to, co všichni už dávno vědí – ekonomika zpomaluje a HDP letos dokonce klesne o půl procenta. Tedy minimálně o půl procenta, pesimističtější předpověď by totiž asi ministerským úředníkům neprošla.
Nečasova deka na české ekonomice

Nová ekonomická prognóza navíc jasně ukazuje, že se vláda naprosto nepoučila z toho, jak viditelně dusí v posledních dvou letech českou ekonomiku. Pokles českého hospodářství samozřejmě znamená nižší zisky firem, odkládání investic domácností i firem, z toho plynoucí nižší výběr daní, a tedy pokles příjmů státního rozpočtu. To by mělo znamenat vyšší rozpočtový schodek, ovšem stachanovská Nečasova vláda není schopna vzdát se modly naplánovaného schodku a hodlá jej dosáhnout skutečně za každou cenu a bez ohledu na české firmy i občany. „Riziko (poklesu příjmů) však bude vláda eliminovat úspornou politikou na výdajové straně,“ praví materiál, který prošel minulý týden vládou.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

Zvýšit daně nerovná se vybrat víc

Tímto přístupem Nečas jasně ukazuje, že mu je úplně jedno, jak se vyvíjí česká ekonomika. Přeloženo do praktického jazyka, je mu úplně jedno, jak se daří těm, kteří nemají šanci zvyšovat si své příjmy vybíráním desátků ze státních zakázek nebo hlasováním ve sněmovně o svém platu bez ohledu na svůj společenský přínos (i když za stále častější tragikomické etudy okresního formátu by si možná i nějakou tu prémii zasloužili, protože týden co týden překonávat sami sebe dalším skandálem, vyhrožováním nepohodlným lidem nebo úplatností je opravdu těžké).

Většina ekonomů nechápavě zírala už loni, když se vláda rozhodla zvyšovat daně a očekávala, že mezi výší daní a vybraným množstvím peněz existuje přímá úměra – zatímco česká daňová zátěž je už daleko za únosnou mezí a každé zvýšení daní jen snižuje státní příjmy. Jenže zlaté tele naplánovaného schodku je zřejmě v myslích našich politiků opravdu silnější než mnohokrát prokázaná platnost Lafferovy křivky. Nebo je to jen prostá a pochopitelná snaha udržet si svou dobře placenou židli za každou cenu, jak bezelstně ukázal Petr Tluchoř svým prohlášením, že zvyšování daní je sice v rozporu s volebním programem ODS a on s ním nesouhlasí, ale stejně bude hlasovat pro?

Naše vize: teploučko & spol.

Kdyby šlo jen o politickou frašku, dalo by se nad tím mávnout rukou, jak to ostatně poslední dva roky dělá čím dál tím víc znechucených lidí, kteří se začínají stahovat do sebe a opět dělit svět na „my“ a „oni“, jak bylo zvykem před rokem 1989. Jenže v situaci, kdy světová ekonomika zdaleka nemá problémy za sebou, kdy jsme nebezpečně závislí na vývoji německého hospodářství a kdy se jasně ukazuje, že tupé škrty a úspory za každou cenu jsou cestou do pekla, začínají být kroky Nečasovy vlády velkým nebezpečím pro dlouhodobé zdraví české ekonomiky.

Anketa

Ohrožuje Nečasova vláda ekonomické zdraví země?

Když člověk čte rozhovory s prezidenty a premiéry různých zemí, mají většinou jasno v tom, jak chtějí svou zemi změnit a kam ji posunout. Obvykle mluví o vzdělání, výzkumu a vývoji, změnách ve struktuře ekonomiky a větší integraci starší generace do rychle se rozvíjející společnosti. Premiér Nečas by asi podobnou otázku moc nepochopil. Nebo by spíš zahraniční čtenáři moc nepochopili jeho odpověď. Věřili by vůbec, že u nás vládne premiér, jehož vizí je smrádek, ale teploučko, jehož filozofií je zavírání očí před vším nepohodlným, jehož úkolem je nakrmit ze státních peněz všechny ty, kteří ho drží nad vodou, jehož schopnost sebereflexe je podle jeho činů v posledních měsících na absolutní nule a jehož ekonomická politika českou ekonomiku brzdí, místo aby ji ze všech sil podporovala? Spíš by si mysleli, že je to jen nepovedený vtip. Jenže tento nepovedený vtip bohužel ohrožuje budoucnost celé země. 

Jak bude další zvýšení DPH od příštího roku stimulovat k nákupům právě vaši domácnost? Nebudete spíš ochotni koupit zboží či služby bez paragonu, aby na ně stát neviděl?

Jak ovlivní zvýšení DPH váš rodinný rozpočet?

Propojeno: vyšší daně, nižší zisky. Pro všechny!

Člověk se přirozeně nehrne do placení daní... ale do jisté chvíle, respektive do jisté výše, se jim nesnaží zvlášť vyhýbat. Samozřejmě taky záleží na tom, jak s nimi stát hospodaří a jaké služby za ně pro lidi nakoupí. Zatím nenakupuje právě chytře a výhodně:
►► Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

Pavel Kohout říká, že toho bodu, kdy už se na daních vybere míň, než kdyby byly nižší, už jsme dosáhli:
►► Co vědí hokynáři a neví ministerstvo financí: Lafferova křivka v praxi

Strašili nás řeckou cestou. Ale my po ní šli. Vede do kolébky evropské civilizace. Ti nejchytřejší se tam spokojili se sudem a miskou na vodu. A jak praví legenda, když Diogénes viděl, že pít se dá vlastně i z dlaní, zahodil misku...
►► Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 7. 2012 3:50, FMach

Co to je taky za nesmysl chtít větší výběr daní, když premier a vláda sahá do kapes okradenému.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 7. 2012 15:49, Skrblík

Nemám sice titul MBA, přesto mě neustále fascinují názory, že snaha o úspory, když je rozpočet státu každoročně v deficitu přes 100 mld Kč, je nesprávná. Lze diskutovat, zda se spoří na správných místech, ale dokud příjmy jsou menší než výdaje, vidím úspory jako správné. Jak by dopadla rodina, která by hospodařila stejně jako stát? Řekněme, že by za rok utratila o 40 000 Kč víc než měla příjmy. Nevadí, řekne si, půjčíme si, za rok vyděláme víc. Příští rok sice dopadne stejně, ale nevadí, půjčíme zase. A další roky znovu a znovu. U rodiny by to nakonec vyřešil exekutor, stát má ale na výběr: bankrot, znehodnocení peněz (inflace) nebo razantní úspory. Jsem přesvědčený, že nakonec dojde k inflačnímu řešení, a to nejen u nás, ale hlavně v rámci celé EU. Není to sice moc spravedlivé (dluhy zaplatí hlavně střadatelé a podílníci penzijních fondů), ale politicky je to schůdné - lidé chtějí více peněz, tak je dostanou. A někdo může i vydělat, především bankovní sektor.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

16. 7. 2012 | Michal Chleboun | 4 komentáře

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

Je to pěkných pár let, co k nám v osobách Konstantina a Metoděje dorazila z řecké Soluně civilizace, kultura a tak. Je na čase, abychom se, barbaři, k té kultuře vrátili. To se ale... celý článek

Vládní sliby: dva roky a ani o den víc

10. 7. 2012 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Vládní sliby: dva roky a ani o den víc

Podle klasických pravidel mají pravicové strany podporovat růst ekonomiky, podnikání, dodržování zákonů a osobní odpovědnost. Česká pravice místo toho čím dál tím víc ekonomiku škrtí,... celý článek

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

15. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

Korupce a neefektivita ve státní správě způsobují ztrátu desítek miliard korun ročně. Má smysl v takové situaci zvyšovat daně? Zeptali jsme se ekonomů Aleše Michla a Petra Macha, šéfa... celý článek

Malé peníze: Kam schovat prachy? Lepší Kypr, nebo mrazák?

13. 6. 2012 | Jan Müller | 6 komentářů

Malé peníze: Kam schovat prachy? Lepší Kypr, nebo mrazák?

Minulou středu odpovídal Jan Müller z webu Malé peníze na dotaz čtenáře, který chtěl – obávaje se politického vývoje, který nebude přát majetným – vědět, jak bezpečně uchovat peníze... celý článek

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

13. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

Minulý týden to vypadalo, že česká vláda to má spočítané. Leckdo se radoval, že předčasné volby škrtnou z politiky Věci veřejné. Škrtat se ale nakonec bude jinde. U vás doma. O kolik?... celý článek

Partners Financial Services