Tomáš Prouza: Jak hloupí jsou doopravdy voliči?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 7. 8. 2012 | 12 komentářů
Poslední týdny ukazují, že nervozita koalice velmi rychle stoupá. Jenže voliči už zdaleka nejsou tak naivní a pochybuji, že jí skočí na okoukané triky. Vezměme si tři případy.
Tomáš Prouza: Jak hloupí jsou doopravdy voliči?

Tím prvním je kouřová clona Jaromíra Drábka a jeho ministerstva práce a sociálních věcí, dávno překřtěného na ministerstvo péče o dobré kamarády – kvůli kauzám, jakými je nový software pro úřady práce (podobně průšvihový jako registr vozidel, jen se dotýkající méně lidí) nebo podivný kontrakt na kartu pro vyplácení sociálních dávek. V době ekonomické nejistoty, kdy kvůli nevhodné ekonomické politice vlády lidem klesají příjmy a ekonomika se zcela zbytečně vrací do útlumu, se Drábkovi lidé rozhodli, že pořádek musí být. A jak jinak to lépe demonstrovat než tím, že si vyšlápnou na cizince, které řada Čechů příliš nemiluje?

Berou vám práci, lidičky!

Takový přístup vrcholí v úředních rozhodnutích, jako je to, které vyměřilo osmdesátitisícovou pokutu majiteli restaurace a o pracovní povolení připravilo dva cizince. Ti hospodskému za jídlo a pivo pomáhali s úklidem po zimě.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Jsem poctěn. Na můj komentář Nečasova deka na české ekonomice reagoval Nečasův ředitel Odboru analýz a informací. Prý za vše mohou socani.
  • ČNB očekává pokles ekonomiky o 0,9 %. To je výsledek rozvojové vládní politiky složené ze zvyšování daní a omezování výdajů pro potřebné...
  • Jsme nepoučitelní: Pololetní zisk České spořitelny tvoří 3/4 zisku Erste, zisk Komerční banky činí více než polovinu zisku Société Générale.
  • Půjčili jste kamarádům a ti vám půjčku nevrátili? Nedivte se, je pro to vědecký důvod.

Tento případ asi přijde absurdní skoro každému. Když ale v první čtvrtině roku – když vrcholily problémy s programy pro výplatu dávek – tak ministerstvo zveřejňovalo plány na plošné pozastavení vydávání pracovních povolení pro cizince, kteří berou Čechům práci. Kouřová clona, populistické brnkání na nacionalistickou strunu. Přitom ve skutečnosti opatření mířilo na ty cizince, kteří neberou práci Čechům, ale za Čechy. Rozuměj: dělají to, do čeho se Češi nehrnou, například nekvalifikovanou práci v zemědělství.

Vyšší daně, nižší výběr

Druhým příkladem je ukázka nesmyslného zvyšování daní a neschopnost pochopit své chyby. Skutečnost, že zvyšování daní nad určitou hranici způsobuje pokles celkového výběru, je obsahem každé základní učebnice ekonomie – a každému je jasné, že české daně jsou vysoké už dost. Mimochodem proto přece měly vládní strany ve volebních programech velmi jasné závazky daně nezvyšovat, naopak pokud možno usilovat o snížení daňové zátěže – a rozpočtově odpovědně škrtat zbytečné výdaje a tlačit na větší efektivnost státní správy.

Jenže škrtat výdaje, ze kterých mohou mít politici a jejich přátelé prospěch, je asi chyba, že? Takže jsme zpět u zvyšování daní – a hlavně u neschopnosti opustit myšlenku, která se ukazuje jako nesprávná. Jak jinak pochopit rozhodnutí, že se sazby DPH v roce 2013 opět zvýší, když letošní zvýšení žádné dodatečné příjmy nepřineslo? Možná to má být ukázka rozpočtové odpovědnosti vlády – ale pochybuji, že voliči znovu skočí na trik s pohádkami o tom, že nechceme být další Řecko.

Obě sazby DPH vzrostou příští rok o jedno procento. Je to jako nic, nebo se prohnete?

Děláme to špatně? Ale co, byli už i horší...

Anketa

Je současná vláda lepší, než byly její nedávné předchůdkyně?

Třetí příklad je osobní – a je jím reakce vysokého představitele premiérova kabinetu na můj předchozí komentář o nevhodné hospodářské politice Nečasovy vlády. Čekal jsem věcné argumenty o tom, jak naopak současná vláda české ekonomice prospívá, jak její kroky zvyšují naši konkurenceschopnost či podporují růst reálných mezd (které mimochodem kvůli vyšší inflaci klesají). Místo toho, aby byl podstatou reakce věcný argument, přichází v souladu se Schopenhauerovou Eristickou dialektikou argument osobní: my možná děláme špatnou ekonomickou politiku, ale podívejte se na ty zlé předchozí vlády, které to dělaly ještě hůř.

Nevstoupíš podruhé do stejného „Řecka“

Ať už si o tom myslíme cokoliv, doba, kdy se voliči rozhodovali ve značné míře na základě ideálů, už je nenávratně pryč. Čím dál silněji se budou rozhodovat podle vlastní peněženky – a vládě se daří v čím dál víc lidech budit pocit, že jejich peněženkám vládní kroky výrazně škodí. A podruhé se opít argumenty o Řecku už nedají.

Psáno pro Lidové noviny

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 8. 2012 12:32, Roland

Bohužel po zkušenostech z posledních 20 let si myslím že se to bude točit ještě alespoň jednu generaci. Vyhraje ČSSD s komoušema a až se zjistí jaké sekají dluhy, tak zase ODS atd. Až mladá generace si to rozhodne.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 8. 2012 20:58, chk

kazdej si jen stezuje, ale pritom dnes se ma ceskej lid nejlepe ve sve historii.

a uz vubec neberu v potaz, ze vsichni mame to stesti, ze jsme se narodili v jednom z nejbohatsich regionu sveta. zajedte se podivat do nektereho z rovnikovych statu afriky a dojde vam, ze i pres nutne osekavani vydaju se mame jak prasata v zite.

prouza se tu ohani udajnou naivitou, ale naivni jsou predevsim jeho kamaradi socani v cele s dluhoslavem sobotkou, kteri ciluji na duchem chude a line spoluobcany. a ze jich tu mezi sebou mame...

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Doznání: Dělal jsem za buchty a pivo. Napaříte mi osmdesát tisíc?

3. 8. 2012 | Michal Kašpárek | 15 komentářů

Doznání: Dělal jsem za buchty a pivo. Napaříte mi osmdesát tisíc?

Když za titěrnou vzájemnou laskavost hrozí podnikatelům osmdesátitisícové pokuty a cizincům vypoklonkování ze země, nezbývá, než se přiznat a doufat v milost.

Nečasova deka na české ekonomice

24. 7. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Nečasova deka na české ekonomice

Minulý týden ministerstvo financí konečně přiznalo to, co všichni už dávno vědí – ekonomika zpomaluje a HDP letos dokonce klesne o půl procenta. Tedy minimálně o půl procenta, pesimističtější... celý článek

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

16. 7. 2012 | Michal Chleboun | 4 komentáře

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

Je to pěkných pár let, co k nám v osobách Konstantina a Metoděje dorazila z řecké Soluně civilizace, kultura a tak. Je na čase, abychom se, barbaři, k té kultuře vrátili. To se ale... celý článek

Vládní sliby: dva roky a ani o den víc

10. 7. 2012 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Vládní sliby: dva roky a ani o den víc

Podle klasických pravidel mají pravicové strany podporovat růst ekonomiky, podnikání, dodržování zákonů a osobní odpovědnost. Česká pravice místo toho čím dál tím víc ekonomiku škrtí,... celý článek

Partners Financial Services