Důchodci si penze vzít nenechají! Proč by taky měli? Co si o tom myslíte?

Důchodci si penze vzít nenechají! Proč by taky měli? Co si o tom myslíte?
Budou důchodci za pár desítek let pojídat kořínky a umírat hlady, protože spoléhali jen na státní penze? Určitě ne! Už jen proto, že si zkrátka zvolí někoho, kdo jim důchody zachová. Taková volební síla totiž nepůjde ignorovat.

Jdete do důchodu? Počítejte, že budete muset vyjít s polovičním příjmem. Běžný Čech se v důchodu dočká penze, která dosahuje jen 50,2 procenta průměrného platu. Vyplývá to z letošní studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o hrubém náhradovém poměru důchodu k průměrnému hrubému výdělku. Ve srovnání s ostatními zeměmi, které byly do této studie zařazeny, patří České republice místo na chvostu výsledné tabulky. V Maďarsku, Rakousku a Dánsku si důchodci přijdou na víc než tři čtvrtiny průměrného platu. Seniorům v Řecku a na Islandu se výše jejich dřívějších příjmů dokonce zachová takřka v nezměněné podobě. Hůř než v České republice jsou na tom naopak penzisté v Německu, USA či Velké Británii. V těchto zemích se poměr důchodu k průměrnému výdělku pohybuje v rozmezí od 42 do 32 procent.

Spočítejte si, jak vysoký by mohl být váš důchod

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Na základě podobných studií se dá ale situace seniorů v jednotlivých státech jen těžko porovnávat. Fungují v nich často velmi odlišné důchodové systémy. Státní důchod navíc v řadě zemí nepředstavuje pro penzisty hlavní příjem. Běžně totiž využívají různá připojištění a penzijní či zaměstnanecké fondy. Příjem českých důchodců je ale podle některých výzkumů tvořen až z 95 procent státním důchodem. Obyvatelé České republiky na tom také nejsou dobře s kupní silou, za občany vyspělých západoevropských států svými možnostmi značně pokulhávají, což samozřejmě platí i pro důchodce.

Důchodci na ulici?

Vyhlídky do budoucnosti nedávají českým důchodcům příliš mnoho důvodů k optimismu. Na jejich penze si už posvítilo ministerstvo financí v rámci balíčku úsporných opatření, který by měl začít platit od roku 2013. A dosavadní praxe zatím jasně ukazuje, že pokud chce ministr financí Miroslav Kalousek odněkud odčerpat peníze a ulevit tím (snad) státní kase, tak se mu to taky podaří. Valorizace důchodů se tedy od příštího roku omezí na růst o třetinu inflace a třetinu nárůstu reálných mezd.

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? věnovali bizarním příběhům o evropských dotacích. Ptali jsme se vás, co si o nich myslíte. A taky jsme se vás v souvislosti s šesti sty miliony, které jsou právě nachystané na školení českých úřadníků, ptali, v čem byste naše drahé byrokraty nechali proškolit vy. 

Nejvíc se nám mezi názory pod článkem zalíbilo v komentáři od MoB, který výstižně navrhl proškolení o tom, jak jsou všechny tyhle dotace zbytečné. Rádi bychom mu za tenhle příspěvek do diskuze nabídli knížku, jak každý týden slibujeme.

Z Evropy rovnou do kanálu. Kuriózní příběhy dotací

Ekonomové varují, že při současném demografickém a hospodářském vývoji může za pár desítek let dojít k pořádné šlamastyce. Aktuální nastavení průběžného důchodového systému prý není z dlouhodobého hlediska udržitelné a již kolem roku 2030 může běžná výše státního důchodu dosahovat pouhých dvaceti procent z průměrného platu. Této prognózy se chytila řada politiků, kteří tím vysvětlují potřebu důchodové reformy, která se u nás naplno rozjede od roku 2013. Kdo si nebude spořit stranou, bude na stará kolena dostávat jen almužnu, se kterou sotva vyžije! Podobná varování se na nás v současnosti valí ze všech stran. A správci penzijních fondů a investičních společností si můžou spokojeně mnout ruce. Lidé na tyto hrozby totiž slyší. Jsou ale skutečně reálné?

O důchodech rozhodnou důchodci

Nemá smysl diskutovat o tom, že se pravidelné spoření na důchod vyplatí. Většina odborníků také uzná, že se vládě důchodová reforma příliš nepovedla. Když už ale chceme předpovídat, jak to bude s důchodci za pár desítek let vypadat, měli bychom si uvědomit, že jejich pozice bude naprosto jiná než dnes. Jestliže bude větší množství penzistů než aktivně pracujících, stane se z jejich problémů zásadní politické téma, které nepůjde jen tak lehce odbýt. Tak velkou základnu voličů zkrátka nemůžete ignorovat. Minimálně ne, chcete-li uspět ve volbách, ve kterých budou rozhodovat právě důchodci. Určitě se totiž najde někdo, kdo si dokáže moc dobře spočítat, že zabránit výraznému snížení státních penzí a jejich udržování v rozumných mezích, přinese pořádné volební výsledky. A věřte, že peníze na zaplacení tolika důchodů se nakonec přece jen najdou. Jen se to bude muset krouhnout někde jinde, způsob už si politici najdou.

Nebo se opravdu najde vláda, která by si troufla držet důchodce tak zkrátka, jak se dnes strašívá, a dokázala se přitom aspoň nějakou dobu udržet u moci? Nebo nějaký sociální inženýr dřív vymyslí, že důchodce nemá co myslet na volební urnu, ale že má tiše čekat jen na tu druhou? Nečekají nás nakonec i generační války?

Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem. Výjimečný příspěvek, který tam přibude do příští středy do tří hodin odpoledne, jsme připraveni honorovat hodnotnou knížkou s ekonomickou tematikou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 53 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

2. 12. 2012 15:43 | Jaro

A jen pro připomínku: za socíku jste dostal 50% průměrného příjmu z posledních 10ti či 5ti let zaměstnání a když jste pak dělal (bez souběhu se zaměstnáním) 6 let a 8 měsíců, tak jste těch procent měl 60 (1,5% za rok navíc). A tím jste končil.
Není v Evropě vláda, která by už drahně let nehledala, jak v budoucnosti řešit důchody, včetně slavného socialistického tábora.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 6. 2012 18:45 | Miluše

Stydím se že jsem česká důchodkyně.Všechno bude horší , i když jsem celý život pracovala.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 5. 2012 12:29 | pavjan

Poslední odstavec je nadepsán: O důchodech rozhodnou důchodci. To mě docela pobavilo. O důchodech rozhodne ten, kdo má prachy. Ostatní budou poslouchat.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 5. 2012 13:58 | Ladislav Burian

Jsem důchodce, ZTP+P, celý ivot jsem pracoval jako horník, nyní přežívám s nemocnou manželkou v DPS. Kalousek nás neustále straší že na sdůchody nejsou peníze a na důchodovém fondu je dluh.

Co by se stalo kdyby seniorům vysvětlil kam se podělo 93 milisrd které si s Topolánkem půjčili z Důchodového fondu, kde jak on tvrdí nikdy tolik peněz nebylo.
Jak je potom možné že časopis DOBA SENIORŮ otisklčlánek v listopadovém čísle 2011 pravý opsk toho co říká a divím se že se dosud neodhodlal se tomuto lživému nařčení bránit a vysvětlit jak to vlasně je.
Od vyjítí tohoto článku se snažím dopátrat kde ty peníze jsou ale zřejmě nikdo z politiků ani tisku či televize se neodváží toghoto páína zeptat jaká je ve skutečnosti pravda a kde ty peníze zmizely?
Ladislav Burian
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2012 23:40

Mluvte, takyčlověče, za sebe. Takových bojovníků za důchodce tu už bylo. V létě 2006 snižila vláda limit pro závaznou valorizaci důchodů z 10ti na 5%-ní inflaci stejně jako kdysi za Klause. Takže se zeptejte Sobotky, proč to tenkrát v době razantního ekonomického růstu udělal a proč v té době dělal 100 mld. deficity. Když jste sklerotik a neználek, pak je s podivem, že máte stejný titul jako vykuk Kalousek.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2012 18:36 | Ing.Jan Švarda

U nás nepotřebujeme sociálního inženýra, postačuje samolibý absolvent VSCHt Kalousek. Ve všech vyspělých zemích se bere ohled na seniory. Je nutné uvážit, že starší generace má u voleb velmi dobrou účast. Vždyť preference levice již o tom vypovídá. Senioři nejsou reprezentováni knížetem, který zastává zájmy své a svých spolutopáků. ODS se staví do prokmotrovské pozice a také svůj stín nepřekročí. Vláda není Nečasova, ten je jen asistent Kalouska. Nejde o války generací ale o rozumné vládnutí a tedy o odchod Kalousků, Drábků a Peake(symbol přeběhlictví). Dlouho to nepotrvá.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2012 18:00 | babi

proboha o čem to tady mluvíte...jaképak udržování při životě...tím chcete říct,že bychom měli určit věk kdy prostě vezmem palici a bacíme důchodce aby natáhla bačkory?Řekněme pětasedmdesát a dál nemáte nárok na život...byť jste celý život poctivě makali a odváděli daně i platili si na důchod...čtete vůbec po sobě co píšete?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2012 17:53 | Gabriel Pleska

Snad aby někdo aspoň trochu chladil vaše nadšení pro vejminky. Ideálním adeptem je Karel Václav Rais, třeba. A to prosím bylo devatenácté století, kdy ještě platily normy jako Desatero (mimojiné Cti otce svého i matku svou). Mně se ten systém rodinné odpovědnosti taky líbí, ale k dokonalosti měl (tak jako lidi vůbec) daleko už před stoletími, kdy ještě rodina fungovala. Dneska, když je to institut téměř nefunkční...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2012 13:33 | ppetr1

Protože tváří v tvář demografickému vývoji prostě těch možností moc není.... - cele to zkrachuje o tom neni pochyb uz dnes.drive to bylo podstatne lepe vymyslene - rodice sli na vejminek !!!!!!!!!!!!
cely system je jeden velky airbus 380 ktere se riti se vsemi cumakem k zemi.otazka je kdy se rozplacne.dnesni narozene deti se toho dozijou - spis to ale vyresi valka :-((
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2012 13:19 | ppetr1

bohuzel toto nastane v cele EU - viz ARGENTINA,BOLIVIE,MADARSKO ............
drzet penize se v dnesni dobe a v budoucnu zcela zasadne nevyplati - nemaji zadnou hodnotu !!!!!!!!!!!!!!!!!!
radeji drzim nemovitosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2012 13:17 | ppetr1

jestli to nebude tim,ze vice v NSR makali (obvykle se tomu rika produktivita prace :-)) ).
to co u nas drive delalo 10 lidi dnes delaji 2!!! a taky to zvladaji.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2012 13:14 | ppetr1

kdyz ono to lepe vypada tech 10 000kc za najem.
otec a mamka jsou v duchodu.
otec ma byt 1+3 a plati i s energiemi 3 000kc a mamka ma 1+1 a plati 2 600kc :-)))))))))oba maji duchod pres 10 000kc.byty maji vlastni.
holt se cely zivot neflakali jako ostatni co ted breci !!!
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2012 13:10

a co takhle neplatit zadne socialni na duchod, a naopak nikdo duchod nedostane? statu nic neodvedeme, ale budeme povinni se o sebe postarat sami.

nerealne. vite proc? ti, kteri nejmene prispivaji, by to videli jako socialni nespravedlnost. a pritom by se jednalo pouze o to, ze na co si nevydelaji, to nebudou mit...
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2012 12:04 | babi

reforma důchodová,je na ni špatná doba.Přesněji řečeno,co chcete reformovat,a co je spravedlivé...každý zaměstnanec,pokud tedy pracuje celý život a má odpracovaných potřebných 35let na důchod...odvádí do státní kasy patřičnou část na důchod....má tedy právo,až přijde jeho důchodový věk,na svůj důchod.Pokud chceme aby bylo dost lidí,kteří budou pracovat a vydělávat si tak na svůj důchod,je třeba posílit rodinnou a sociální politiku...,podporovat zaměstnanost,nabídnout podnikatelům takové podmínky aby mohli nabídnout lidem práci a nehrozit se kde na to proboha vezmou...všechno jde,když se chce....ale pokud si někdo hrabe jen do své vlastní kapsy a nikdo jiný jej nezajímá...pak nemá ve vládě co pohledávat...utahování opasků a škrtů již bylo dost...tato vláda utahuje pásek obyčejným lidem u krku...a je jim to jedno,protože oni mají přece nahrabáno,v cizině ulito..takže jejich rodiny hlady neuhynou...a ta svoloč co bude hlady padat na ulicích je přece nemusí zajím at...důchodcůpřece není škoda...čím dřív uhynou ,tím líp....
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2012 1:31 | chk

no potes koste. na to kolik vam je mate zrejme kratkou pamet.

jake zdroje na duchod myslite? z akcii jakych bank a zisku jakych monopolu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 53 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

3. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

Na ultrazvuku už byly pohyby znát dlouho: nedávno se zvýšil věk odchodu do důchodu, změnil se výpočet důchodů, není možné přestupovat mezi stávajícími penzijními fondy. Opravdu se ale... celý článek

Vladimír Bezděk: Začněte šetřit, nebo nebudete mít v důchodu co na chleba

22. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Vladimír Bezděk: Začněte šetřit, nebo nebudete mít v důchodu co na chleba

Dnešní videoklip s ekonomem Vladimírem Bezděkem v hlavní roli bude sice stručný, zato velmi výstižný. Ten, kdo si bude chtít užít důstojné stáří, by neměl spoléhat na stát, ale především... celý článek

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

25. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 50 komentářů

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

Neplatíš daně? Nechce se ti makat? Zapomeň, že budeš v tomhle státě do něčeho kecat! Místopředseda véčkařů chce omezit volební právo jen na „ekonomicky aktivní občany“. Je to šance,... celý článek

Tomáš Prouza: Mýty a pohádky o penzijní reformě

23. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Tomáš Prouza: Mýty a pohádky o penzijní reformě

Máme před sebou rok boje o penzijní reformu. Na co si dát pozor, abychom nenaletěli? A co všechno nám ještě vláda neřekla?

Partners Financial Services