Vladimír Bezděk: Začněte šetřit, nebo nebudete mít v důchodu co na chleba

Vladimír Bezděk: Začněte šetřit, nebo nebudete mít v důchodu co na chleba
Dnešní videoklip s ekonomem Vladimírem Bezděkem v hlavní roli bude sice stručný, zato velmi výstižný. Ten, kdo si bude chtít užít důstojné stáří, by neměl spoléhat na stát, ale především na sebe a své úspory.

Z předchozího výkladu ekonoma Vladimíra Bezděka již víme, že po roce 2050 bude v České republice více důchodců než aktivně pracujícího obyvatelstva. Dozvěděli jsme se také, že to u nás s porodností není vůbec slavné. V minulém díle videorozhovoru jsme si představili krizový scénář, který by bez zásadnějších změn do důchodového systému mohl v ČR nastat v roce 2030.

Budeme mít co na chleba?

Ať už se na to podíváme z jakékoliv strany, nejedná se o vůbec dobré vyhlídky. I v případě, že by tu proběhla relativně úspěšná důchodová reforma, si lidé musí uvědomit jednu věc – při zajištění se na stáří nemá cenu spoléhat na stát. Pokud si totiž v budoucnu nebudeme spořit již během našeho produktivního věku, bude nás v důchodu čekat pouze státní penze, ze které půjde jen těžko vyžít. To je také hlavní poselství dnešního dílu: Po penzijní reformě budeme mít v důchodu zajištěný chleba s máslem, kdo bude chtít navíc ještě marmeládu nebo med, tak se musí postarat sám. Bez spoření totiž nepůjde udržet nastavenou životní úroveň.

TIP REDAKCE

Mladí ležáci, staří žebráci. A kdo si v mládí občas přivstane, bude na stará kolena rentiérem. Jan Traxler se ptá Kolik milionů potřebujete na penzi.

A hned taky odpovídá, protože to je otázka řečnická.

Rozpačitá důchodová reforma

Mnoho bodů současné penzijní reformy však vzbuzuje pochybnosti. Jedním z nich je například zavedení „druhého pilíře“ důchodového systému. Půjde o možnost spořit v penzijních společnostech, do kterých budeme moci odvádět tři procenta svého sociálního pojištění, ale další dvě musíme přidat ze své kapsy. Při plánování důchodové reformy se hovořilo o tom, že účast ve druhém pilíři bude povinná, to se však nakonec změnilo. Odborníci se tak obávají, že tento druh spoření využijí pouze střední a vyšší příjmové skupiny a lidé, kteří to potřebují nejvíce, se do spoření ve druhém pilíři vůbec nezapojí. Další problematickou otázkou je, zda je vůbec potřeba zavádět nové penzijní společnosti, což přinese další vysoké náklady, když už existují zavedené penzijní fondy, nebo by se do důchodové reformy mohl zapojit nějaký jiný už existující finanční instrument, například stavební spoření.

Předchozí díly videorozhovoru

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2011 13:54, Miki

No to je úžasné...celý život (více jak 30 let) si platíme na důchod a teď nám namachrovaní blbečci řeknou, že si asi spoříme málo...To samé platím navíc za firmu a všechny zaměstnance...Tak pokud to je k ničemu, tak si udělejme ty reformy jinak...My na všechny papaláše, sociální apod. nebudeme platit nic...a budeme si to spořit! A vy zmr.di ze všech politických stran, vydělejte si na sebe sami...Já Vás nepotřebuju na nic!!!

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2011 9:37, VlaM

Mně to přijde podobné jako strašení ozónovou dírou, globálním oteplováním nebo prasečí chřipkou.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

3. 6. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

Kalouskovo ministerstvo dalo v plen veřejné debatě dva návrhy zákonů týkajících se reformy penzí. Řada odborníků nad nimi kroutí hlavou a říká, že než budovat druhý pilíř penzijního... celý článek

Vysoké náklady penzijní reformy?

11. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Vysoké náklady penzijní reformy?

Penzijní fondy pláčou: na penzijní reformě prý nevydělají, bude drahá a limity poplatků nízké. Propočty ukazují, že se nevyplatí lidem s průměrnými a podprůměrnými příjmy. Propad příjmů... celý článek

Tomáš Prouza: Mýty a pohádky o penzijní reformě

23. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Tomáš Prouza: Mýty a pohádky o penzijní reformě

Máme před sebou rok boje o penzijní reformu. Na co si dát pozor, abychom nenaletěli? A co všechno nám ještě vláda neřekla?

Může být stavební spoření pilířem penzijní reformy?

21. 1. 2011 | František Mašek | 10 komentářů

Může být stavební spoření pilířem penzijní reformy?

Snížení státní podpory a zdanění úroků ze stavebního spoření sice snížilo zájem o tento produkt, řadu Čechů od něj ale zcela neodradilo. Stavební spořitelny navíc delší dobu nabízejí... celý článek

Partners Financial Services