Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit

František Mašek | rubrika: Jak na to | 17. 3. 2010 | 53 komentářů
Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit
Počet dlužníků v Česku roste, mnozí neplatí dluhy a výzvy k jejich úhradě ignorují. Při vymáhání dluhů si přesto nemůže kdokoli hrát na exekutora, používat fyzické či psychické násilí, nebo zastrašující informace. Na takovéto praktiky by měl dlužník upozornit policii.

Věřitel to v Česku nemá lehké. Počet dlužníků, kteří neplatí dluhy, stoupá. Některé stačí upozornit, že záležitost skončí před soudem a dlužníka, který včas neuhradil svůj závazek, navštíví exekutor. Jindy ani to nepomůže. Firmy si pak na vymáhání dluhů zpravidla najímají specializovanou agenturu nebo firmu. Právo je sice na jejich straně, neznamená to ale, že mohou postupovat podobně, jako si počínali při šetření krádeží elektřiny někteří pracovníci oddělení Netechnických ztrát ČEZ, které nyní čeká soud a hrozí jim trest za útisk.

Paradoxně se totiž může stát, že před soudem neskončí dlužník, ale věřitel nebo vymahač dluhů, který neplatiči dluhů vyhrožoval fyzickým násilím, případně nějak omezoval jeho osobní svobodu. Věřitel či vymahač dluhů by také neměl používat zavádějící informace.

Firmy vymáhající pohledávky se často vydávají za exekutory. To má své výhody. Exekutor může vstoupit do vašeho bytu a zabavovat majetek, tito vymahači nikoliv. Když si tedy hraje na exekutora někdo, kdo jím není, a vyhrožuje dlužníkovi exekucí, je to samozřejmě nezákonné,“ říká tiskový mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) Jan Votočka.

Klienti se kvůli dluhůmobracejí na SOS poměrně často, zejména v případě některých konkrétních firem. Nejčastěji když mají pocit, že jde o neoprávněnou pohledávku. Podle Votočky se to týká různých nedoplatků, o nichž dlužník mnohdy ani do té doby nevěděl. Třeba proto, že na ně zapomněl nebo je pokládá za neoprávněné. Klienti SOS si také stěžují na nevybíravé jednání pracovníků některých firem. „Základ pohledávky je většinou oprávněný. Bojujeme ale proti různým neodůvodněným nákladům na řízení a poplatkům, které věřitel či vymahač podle našeho názoru neprávem požaduje,“ uvádí Votočka.

Podobné zkušenosti má s vymahači dluhů i Poradna při finanční tísni. Někteří z nich, jak upozorňuje její šéf David Šmejkal, dlužníkům tvrdí, že když dluh v určitém termínu nezaplatí, je to trestný čin, jiní hovoří o trestném činu podvodu, což samozřejmě není pravda. I zmíněná poradna má zkušenosti s klienty, kteří si stěžují na různé sankční poplatky a penále, na které nemají vymahači dluhů podle občanského zákoníku nárok. Ze zákona si totiž mohou účtovat jen úroky z prodlení.

Jejich výše se určuje pololetně, a to podle základní úrokové sazby platné v ČR, což je 14denní reposazba. K té se pak připočítává sedm procent. V posledních letech činí úroková sazba u úroků z prodlení 8 až 9,5 procenta ročně. Případnou odměnu vymahači hradí podle Šmejkala na základě smlouvy, kterou mezi sebou uzavřeli, věřitel.

Pokud má dlužník v tomto směru nějaké pochybnosti, může se obrátit na některou spotřebitelskou organizaci nebo Poradnu při finanční tísni, kde mu vysvětlí, jaké jsou jeho práva i povinnosti a co vše mu za nesplácení dluhu hrozí. Jakmile vymahači dluhů zjistí, že je dlužník informován o svých právech, s vymáháním nejrůznějších nákladů obvykle skončí.

S případy fyzického vyhrožování, omezování osobní svobody nebo práva na soukromí se lidé na poradnu příliš neobracejí. Něco podobného ale může podle Šmejkala hrozit v některých romských komunitách, nebo u sociálně slabých vrstev obyvatel. V podobných případech by se lidé měli obrátit na policii. S placením dluhů jim samozřejmě nepomůže, vyhrožováním či hrozbou násilí by se však zabývat měla.

V Česku existuje podle odhadu šéfa Asociace inkasních agentur (AIA) Vladimíra Gazárka asi 200 společností, které se zabývají inkasem pohledávek. Asociace má osm členů z řad velkých zahraničních firem, které musí kromě platných zákonů dodržovat etický kodex AIA. Řada subjektů, které nejsou členy Asociace, ovšem žádnou podobnou povinnost nemá a teoreticky tak mohou při vymáhání pohledávek používat protizákonné, nebo přinejmenším neetické metody.

Mezi klienty AIA patří velké finanční společnosti, pojišťovny, telekomunikační a obchodní firmy, podnikatelé, fyzické osoby, ale i orgány samosprávy a státní sektor. Lhůty a způsob správy pohledávek, stejně jako dobu, kdy je po uplynutí splatnosti svěří inkasní agentuře či jiné společnosti, zabývající se vymáháním dluhů, si určuje každá firma sama. Dobrým standardem je podle Gazárka předat pohledávky inkasní agentuře po 90 dnech od data splatnosti.

Pokud se o oprávněnosti pohledávek vede soud, je zpravidla jejich vymáhání přerušeno. Někdy je přitom soud a exekuce poslední cestou, jak od někoho zaplacení dluhu vymoci. Ideální je ale samozřejmě se do kontaktu s vymahači dluhů, natož se soudcem či exekutorem vůbec nedostat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 53 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2011 12:19, Marie

Dobry den,rada bych chtela varovat vsechny lidi,kteri se dostanou do platebni neschopnosti s Raiffeisen bankou a.s. Meli jsme u nich hypoteku, kterou jdsme diky ztraty zamestnani nemohli splacet. Banka prodala behem kratke doby svoji pohledavku firme ITCredit,ta obratem behem jednoho dne prevedla pohledavku na Midesta s.r.o. a tato firma behem jednoho tydne nam vtrhla pod pokutou 22.000,Kc do domu a aniz by s nami jednali o nejakem splaceni ,zaslali dopis, kde si samovolne zvysuji pohledavku o 300.000Kc,a kdyz je nezaplatime tak hned soud a zaplatit dalsich 500.000Kc.Jednani arogantni a dle vypisu z obchodniho rejstriku pekny pavouk mafianu.Dobre kamarady to maji v Raiffeisen bank.Lidi v teto republice prosim vas nepucujte si vubec na nic,nikdo vas neochrani.

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 3. 2019 20:14, jamesv

Mám úplně stejnou zkušenost,akorát s menší částkou ...Raději jsem zaplatil,jsou to podvodníci

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (53 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

vymáhání pohledávek

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na váš pozemek nesmí svévolně vstoupit policie, natož ČEZ

17. 2. 2010 | František Mašek | 15 komentářů

Na váš pozemek nesmí svévolně vstoupit policie, natož ČEZ

Na pozemek, do domu či bytu musíte v některých případech pustit policii, hasiče, pracovníky ČEZ, ale i další úředníky či jiné osoby. Pokud nejde o bezprostřední ohrožení života, většinou... celý článek

Jak banka na věrného klienta poslala vymahače dluhů

14. 9. 2009 | Věra Tůmová | 28 komentářů

Jak banka na věrného klienta poslala vymahače dluhů

Deset let má pan Patrik účty u Raiffeisenbank a na nich desetitisíce korun. Přesto mu banka naúčtovala neoprávněně poplatky za spořící účet a jejich zaplacení pak vymáhala prostřednictvím... celý článek

Mají vymahači dluhů právo obtěžovat dlužníky v zaměstnání?

23. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 26 komentářů

Mají vymahači dluhů právo obtěžovat dlužníky v zaměstnání?

Čím dále více problémových dlužníků ignoruje výzvy k zaplacení dluhů. Vymahači proto přitvrzují a začínají chodit za dlužníky do práce, aby je dostali před kolegy pod tlak. Mají na... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

30. 5. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

Soudy přijímají jen bezchybné návrhy na oddlužení. Lidé bez právního vzdělání mají s vyplněním žádosti potíže. Aby soud žádost nezamítnul pro formální nedostatky, je užitečné obrátit... celý článek

Partners Financial Services