Úroky z prodlení se budou počítat nově nejen u půjček

Světlana Rysková | rubrika: Co se děje | 22. 1. 2010
Úroky z prodlení se budou počítat nově nejen u půjček
Vláda schválila novelu nařízení, která mění výpočet úroků z prodlení. Všichni dlužníci, kteří řádně nesplácejí půjčky, by měli zbystřit pozornost, protože od 1. července 2010 jim věřitelé budou měřit „jiným metrem“.

Podle občanského zákoníku je dlužník, který nesplní včas své závazky, povinen platit úroky z prodlení. Věřitel může tento úrok požadovat automaticky, ale musí ho vyčíslit v souladu s aktuálně platným nařízením vlády. To, které bylo schváleno 18. ledna 2010 výpočet úroku z prodlení mění a zjednodušuje.

Výše úroku se dosud vypočítává z repo sazby vyhlašované Českou národní bankou(ČNB) tak, že pro prodlení, které vzniklo v období mezi 1. lednem a 30. červnem, se bere repo sazba platná k 31. prosinci předchozího roku a pro prodlení vzniklé mezi 1. červencem a 31. prosincem je rozhodující repo sazba platná k 30. červnu téhož roku. K této repo sazbě se připočítává sedm procentních bodů. Tento způsob výpočtu zůstane stejný, rozdíl bude však v tom, že stanovený úrok z prodlení pak bude platný beze změny po celou dobu trvání prodlení. Jeho výše se tedy nebude znovu vypočítávat každé pololetí znovu podle platné repo sazby z konce pololetí předcházejícího, jako tomu je podle nařízení vlády platného do 30. června 2010.

Když se tedy dlužník dostane do prodlení například 6. července 2010, bude se úrok z prodlení počítat z repo sazby platné k 30. 6. 2010. Kdyby v té době byla ve výši 1 procento jako dosud, přičte se k tomu sedm procentních bodů. Úrok z prodlení bude celkem 8 procent z dlužné částky a to až do konce prodlení.

Novela nařízení vlády je v současné době výhodná pro dlužníky, protože aktuální repo sazba je velmi nízká a pokud se dostanou do prodlení v druhém pololetí letošního roku, zůstane nízký i jejich úrok z prodlení. V nevýhodně budou naopak věřitelé, zejména v případě, že dlužník bude v prodlení ještě dlouhou dobu a ČNB mezitím repo sazbu zvýší.

Připomeňme, že nařízení o výpočtu úroku z prodlení platí pro všechny občanskoprávní vztahy a vztahy obchodní, kde není úrok z prodlení stanoven smluvně. Vztahovat se bude až na prodlení, ke kterým dojde po 30. červnu 2010.

Autorka působí ve Sdružení obrany spotřebitele.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

19. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 159 komentářů

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

Dlužníci, kterým přerostly půjčky přes hlavu, se mohou dluhů zbavit v institutu tzv. osobního bankrotu. Psychická úleva a šance na nový začátek je vykoupena pětiletým životem v chudobě. celý článek

Lichváři se peníze vracet nemusí. V Británii.

7. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Lichváři se peníze vracet nemusí. V Británii.

Každý, kdo chce ve Velké Británii poskytovat půjčky, musí prokázat, že je k takové činnosti způsobilý. Pak dostane licenci. Bez ní půjčovat nesmí. V Česku se o takto přísné regulaci... celý článek

Osm rad, jak si před dlužníkem a exekutorem ochránit vlastní majetek

22. 12. 2009 | Eva Sovová | 77 komentářů

Osm rad, jak si před dlužníkem a exekutorem ochránit vlastní majetek

Víte, co dělat a jak předcházet tomu, aby vás dlužník nevtáhnul do exekuce, v níž budete muset složitě prokazovat, že zabavený majetek nepatří dlužníkovi? Dodržujte osvědčená pravidla... celý článek

Hodnotu svého úvěrového skóre se nedozvíte

1. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Hodnotu svého úvěrového skóre se nedozvíte

Nebankovní úvěrový registr zavádí úvěrové skóre, číslo, které finančním institucím ukáže, jak jste dobrý dlužník. Klienti se ho ale nedozví, říká Karel Kolář, výkonný ředitel nebankovního... celý článek

Partners Financial Services