Jménem zákona otevřete kotel!

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? Přijde na to… Kupříkladu sousedům je do toho dost, když do kotle ládujete, co tam nepatří, a otravujete jim vzduch. Ministr životního prostředí chce prolomit ústavou zaručené právo na soukromí a posílat kontrolory, aby zjišťovali, čím doma přikládáte do kotle. Co si o tom myslíte?
Jménem zákona otevřete kotel!

PET lahve plněné pilinami, pneumatiky, staré hadry nasáklé vyjetým olejem… To všechno české domácností ztopí ve svých kotlích i kamnech, i když to do nich rozhodně nepatří. Kdo používá takový otop, otravuje sousedům život. Doslova. Nutí je dýchat zdraví nebezpečné rakovinotvorné látky.

Podle dat Ministerstva životního prostředí z roku 2012 vyprodukují během jediného roku české domácnosti topící tuhými palivy například víc než 19 kilotun prachu. Na celkovém znečištění ovzduší se údajně podílejí víc než ze třetiny. (Největším znečišťovatelem jsou podle ministerstva dopravní exhalace, které do vzduchu „dodávají“ téměř polovinu všech škodlivin.) Na rozdíl od průmyslových zdrojů domácí komíny vypouštějí škodliviny nízko nad terénem čili přímo pod nos.

Ministerstvo varuje: Dýchání škodí zdraví!

Podle údajů americké Agentury pro životní prostředí (EPA) vznikají při spalování papíru, plastů, odpadů z potravin nebo chemicky ošetřeného dřeva látky jako například benzen, aceton, styren, naftalen, fenol a především polychlorované dibenzo-dioxiny a dibenzofurany, které už při nízké koncentraci poškozují periferní nervy, játra, způsobují poruchy metabolismu a jsou silně mutagenní a karcinogenní. Vysoká koncentrace oxidu uhelnatého, kyselých aerosolů a oxidů dusíku, které v sobě obsahuje například PET láhev, má zase za následek akutní bronchitidu, zvýšení respiračních chorob a astmatických onemocnění. Různé druhy alergií – nejčastěji alergická rýma, astma a atopický ekzém – přitom trápí velkou část dětí v regionech se špatným ovzduším. Například v Moravskoslezském kraji jimi trpí víc než třetina dětí.

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

V. Ryšávková, P. Benátčanová, D. Prudíková, F. Korbel: Nový občanský zákoník úplně pro všechny

Získejte ucelený přehled novinek, které přináší nový občanský zákoník! Srozumitelně a jasně pro každého občana-neprávníka! Praktické zaměření této knihy a její popularizační charakter podtrhuje doplnění kapitol ilustracemi. Naleznete u svého knihkupce nebo na www.grada.cz.

Až do domu?

Kromě těch, kteří topí dřevem a uhlím – což také nemusí být z hlediska životního prostředí dvakrát prospěšné, nicméně rozhodně to není zakázané –, se ovšem stále najde dost lidí, kteří do kotle přihazují „jedy“ – třeba plasty a odpadky. Z komína se valí černočerný dým, po okolí se line silný zápach. A žádná dostupná a účinná obrana proti paličům, kteří komínem jedovaté zplodiny prohánějí, dnes neexistuje. Za porušení zákona jim přirozeně hrozí sankce a pokuty – jenže to by jim nejdřív musel někdo pálení PET lahví prokázat. A to jde zatraceně těžko. Úředníci totiž do obydlí vstupovat nemůžou a ke kotlům se nedostanou. Zůstávají tak odkázáni na venkovní monitorování a pokusy o měření hodnot škodlivin v dýmu – což bývá často neprůkazné.

Teď by se to mohlo změnit. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) má v blízké době předložit vládě návrh zákona, který počítá s tím, že by kontroloři mohli chodit v odůvodněných případech do domácností zjišťovat, co lidé házejí do kotle a čím přikládají.

Není to vlastně žádná novinka, totéž v bleděmodrém navrhoval jeho předchůdce Tomáš Chalupa (ODS). A narazil na nepřekonatelný val: ústavou zaručené právo na soukromí a nedotknutelnost obydlí.

Přesný způsob, jak by měly kontroly probíhat, zatím ministr Brabec vymyšlený nemá, inspiraci chce hledat v zahraničí. Kontroly domácích topenišť by podle něj mohla provádět například Česká inspekce životního prostředí. Obdobně jako například policie kontroluje emise z aut.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Ministr Babiš je muž činu, každý týden je tu s novým nápadem na úpravu daní. Tedy skoro. Jeho činorodost zaujala i rubriku Co si o tom myslíte? Naposledy lekal drobné podnikatele:

Přirozeně, diskuze se točila kolem známého sporu živnostníci vesrus zaměstnanci. My bychom tentokrát knížku od Grady poslali Petrovi, za to, jak se umí dívat kolem sebe: „Zrovna dnes jsem míjel předvolení plakát ANO s Babišem v čele – POMŮŽEME ŽIVNOSTNÍKŮM –. Škoda, že nenapsali kam...“ Teď jenom jestli mu od nás dojde mail na adresu mam@ho.cz, kterou nám zanechal.

Anketa

Čím topíte?

Udavačství, nebo asertivita?

Pokud nechce ministr životního prostředí se svým návrhem dopadnout jako sedláci u Chlumce, měl by se poučit z nezdarů svého předchůdce. Na hlavu Tomáše Chalupy se kvůli obdobnému návrhu před třemi lety snesla vlna kritiky – hodně se mluvilo o podpoře udavačství, vyřizování sousedských sporů a došlo i na slova o zelených komandech.

Návrh ministrovi nepochválili ani někteří starostové, právě jejich podřízení z obecních úřadů ale měli podle Chalupy kontroly provádět. Ministr vycházel z toho, že komunální úředníci znají situaci v obci a dokážou nejlíp posoudit, kdy je falešné udání jen klacek pro vyřizování sousedských šarvátek a kdy se skutečně pálí odpad k neprospěchu prostředí i lidí, kteří v něm žijí.

Podporu tehdy záměru Tomáše Chalupy vyjadřoval Svaz měst a obcí. Přesto se mu ho prosadit nepodařilo. Přednost dostala ochrana osobní svobody.

Ta ovšem jindy, když je dotčena svoboda jiných, bere snadno za své. Tak například: dlužíte peníze, nesplácíte a exekutor k vám vtrhne natošup. A to dokonce ani nemusíte být doma, otevřít si může sám. Vedle toho působí kontrola kotle a otopu uskutečněná za vaší přítomnosti a na základě podloženého podezření (!) jako selanka. Nový předpis by se ovšem musel důkladně promyslet a rozumně aplikovat. Možná by nebylo od věci zahrnout i možný postih – třeba ve formě pokuty – za falešnou nebo zmatečnou stížnost, na základě které úředníci kontrolu zbytečně provedli. Aby si každý dobře rozmyslel, jestli a proč na souseda kontrolu pošle.

Že je naše společnost ke všem formám bonzování a udávání citlivá, je vzhledem k historii pochopitelné. Není ale v tomto případě tahle optika trochu vedle? Kde je hranice mezi tím, co jeden nazývá udavačstvím a druhý asertivitou, zájmem o to, v jakém životním prostředí žije a jak zdravý nebo nezdravý vzduch kvůli svým sousedům dýchá? Pokud náš soused do vzduchu vypouští jedy, musíme mít přece účinnou možnost se bránit. Tak jako ji máme v řadě jiných oblastí.

Právo na soukromí je svaté. Ale není stejně svaté právo bránit se, když někdo páchá násilí na vašich plicích, na vašem zdraví, na vás samotných? A k čemu jsou zákony zakazující spalování škodlivin, když se jejich dodržování nedaří vymáhat a nezodpovědní paliči si z nich můžou dělat dobrý den? Jste pro kontroly v domácnostech, nebo proti nim? Své názory a postřehy pište do diskuse. Ten nejtrefnější, nejchytřejší nebo zkrátka nejzajímavější odměníme knížkou. Tak nám nezapomeňte nechat mail, ať se můžeme domluvit, kam vám ji pošleme.


Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

4. 5. 2019 22:26 | perret

Máte zde krásné příspěky, kdy chápu lidi, kteří s důchodem nevyjdou, natož aby si pořídili moderní kotel či tepelné čerpadlo.Pochopí ti druzí co nevyjdou, že jsou i lidé, kteří mají alergie, astma a jiné plicní choroby, přáli by jste jim smrt, jen proto aby jste vyšli s vaší penzí? Alergické reakce na Vaše zplodiny po domácku vyrobených briket s vodním sklem a dřevotřísku s jedovatým formaldehydem, petlahve jako obal na uhelný mour atdatd... asi nepochopíte, neb jste na plíce zdraví.Tázal bych se spíše, že asi v té hlavě to nebude tak ideální, když připustíte ostatním evt. nemocným sousedům smrt.V alergické reakci nejde jen o kašel a pod, jde i v případě záchvatu o bezvědomí.To vše co jsem vyjmenoval jsou oficiální odpadky.Jak tu zmínil jeden diskutující v cizině v EU je nařízeno v blocích topit jen jasanovým dřevem, tedy v krbech a grilech, za ostatní jste pokutováni.Nikdo se s Vámi nepáře.To jen zde v CZ můžete upálit i Jana Husa a budete si myslet,že je to korektní topivo.Trochu se zamyslete a v případě, že myslíte že je Vám něco upíráno nebo ubližováno, obraťte se na příslušný obecní úřad, soud, či policii.Nějaké názory vypatlaných mozků o udavačství atd. zapomeňte.Jde o Vás a Vaše práva.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2016 16:52 | Ladislav Zielina

Když si udělám otvor do střechy,v obýváku ohniště-budu topit tak,abych neznečištoval ovzduší,soused mě udá,že ho znečístuji,pak obecní úřad po mně bude chtít revizi-já ji mít nebudu-20tisíc,nepustím je domú-50tisíc.Jen nesouhlasím s těma revizema kotlů,za chvíli budou chtít revizi postele-jestli to dělám dobře nebo ne.Topím dobře,topím rád.Děkuji.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 10. 2016 17:17 | Ladislav

Je to jasné, AKCE KLÍN POKRAČUJE, tentokrát ze strany ministra jde klín mezi občany, aby jeden udával druhého a vláda aby měla klid na ty své lumpačiny - aby si nekontrolovaně mohli dávat malou domů, lobovat a zvyšovat si platy... V Troškově filmu dali babce vápno a babi natřete si chalupu, dnešní mocipáni řeknou: kupte si ekologický kotel a my vám za to něco dáme... TO UŽ ZNÁME !
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2016 22:01 | jan Šafář

ano jsem pro,aby se topilo ekologicky,ale!Jsem důchodce s malou penzí,stačí soutva na obživu a na elektřinu a platby sipo.Rád bych si koupil také moderní kotel ale to bych nemohl 5let jíst ani platit různé poplatky atd.Ministrům a poslancům se to nařizuje,mají nadstandartní platy ale co my s nízkými příjmi jak to máme udělat?Máme krast nebo co ,poraďte,nevým ,vy víte jak topit ekologicky.Ať nám dá stát kotle zdarma a příspěvek na topení a bude poproblému.Kraviny vymyslet umí kaýdý trouba.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 1. 2016 20:30 | Bressy

Topim uhlím max 2 kbelicky denně + 6 polinek kterými uhli prokládám..Vůbec nechapu ,proč se říká,že někdo topí doma v kotli odpadem??? To je nějaká blbost ne? Přece takové věci nehoří a hlavně by zničil kotel a komín a to udělá teda jediné blbec!!!! Pak taky nechapu proč bych si mela kupovat na dotaci buhvijak nákladný kotel ve kterém bych musela pálit daleko vice topiva a přišla tak na buben! Vysvětlí mi to někdo? Spalin v kotlíku tak 15 metraku max.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 10. 2015 0:06 | Pavel

Takze vypouštět hnusy vznikle palenim napr. plastu je v pořádku? Muzeme tu diskutovat o zneni zakona, nemusime ho hned zatracovat. Primarne bych se zameril na topnou sezonu, kdy jsou ty zminovane stavby v minimu, "prasna drt" se vali stale na silnici a vliv podzemnich vod na prasnost temer nulove protoze v zime se te vody tak moc neodpari. Je vysoka pravdepodobnost, ze ten kdo pali srajdy v topne sezone je schopny palit je i mimo ni a takove at si stat klidne pokutuje. Do kanalu take nemuzes vypustit co se ti zlibi, tak proc by to s ovzdusim melo byt jine?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2015 12:35 | Bob

V Angli příjde kontrola do vaši popelnice a běda, když tam najde to co nemá, hned pokuta. Tedy nic nového.V Montrealu si nesmíte pověsit prádlo na balkon a bylo by toho více co svobodný svět zapovídá. Jo jo to jste nečekali ptáčkové. Jen vás pořádně prc.t, to potřebujete holoto
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2015 11:49 | Štěpán

Není to trochu jako kontrolovat, zda řidič pil v hospodě limonádu či rum předtím, něž třeba moje děti míjel na přechodu? Právo na toto byste snad nechtěli policii úpřít.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2014 11:17 | kajsi

Hlídat čím kdo topí, může být možná prospěšné, ale v řadě případů k ničemu. Náš drahý soused topí ekologickým dřevem. Bohužel však čerstvým, mokrým a takto nás vydatně zásobuje skvělým, smradlavoučkým a štiplavoučkým, ekologickým dýmečkem. Co najde kontrola? Dřevo. Ekologický takto otop. Praxe je ale jinde - smradlavé prádlo a my přidušení.
A narušovat soukromí...? Předložte úřadu fakturu za koupený otop a pod. by bylo elegantnější. Když už si to koupím (protože musím), pak to taky zužitkuji a nikdo mi sem neleze. Když už musíte dokládat revize komína, kotle a nevím ještě čeho, proč ne takto?
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2014 9:09 | Radim

Je to jen přenášení odpovědnosti za znečištěné ovzduší na ty, co jsou snadno a levně postižitelní a co mají proti státu omezené možnosti se bránit.
Tady na Ostravsku je překročena prašnost pomalu každý druhý den a to i v létě. Přitom za všechno prý údajně mohou kotlíkáři...Kteří tak díky neschopnému státu musí akceptovat několikanásobné zvýšení nákladů na vytápění svých baráků.
Přitom nikdo neřeší krajinu. Jak za socialismu zatrubnili všechny potoky a odvodnili všechna místní prameniště, tak to zůstává dodnes. Dokonce i dnes díky neznalým majitelům pozemků toho ještě přibývá. Voda odchází pryč rourami v podzemí a nad zemí stačí, když dva dny neprší a hned je sucho a práší se i z polí i ze silnic a parkovišť. Menší vodní plochy anebo trvale vlhké plochy, ze kterých se i během dlouhodobého sucha dříve dostávala do ovzduší vlhkost, která potom se stovky metrů daleko každou noc srazila v rosu a vyčistila tak vzduch od prachu, prostě vymizely.
Podobné to je i s údržbou silnic. U nás už několik let místní technické služby nečistí silnice po zimě. Jak na silnice v zimě naperou kamennou "ekologickou" drť jako posyp, tak z toho v létě každé auto projíždějící po silnic vytváří dusivý oblak prachu pošušňáníčko pro astmatiky - zase kotlíkáři ničí ovzduší a je třeba je šikanovat.
A to nemluvím ani o stavebním ruchu. Kde je tady na Ostravsku jakákoliv silniční stavba, je prach a špína z té stavby roztažena na nejméně půl kilometru silnice daleko od stavby a auta zase dělají další prašnost. Kterou zase odnesou šikanováním kotlíkáři. Že by se někdo namáhal ty silnice čistit nějakým počišťovacím vozem s kartáči nebo aspoň silnici kolem stavby pravidleně postřikoval, aby se aspoň část toho prachu spláchla, tak to ani náhodou....
Zase to odnesou kotlíkáři!!!!!! protože proti státní mašinérii a a státem placené zelené propagandě označující kotlíkáře za zdroje všeho zla nic nezmůžou....
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2014 23:10 | Jana

Jsem proti kontrolám , to vyvolává jen nevraživost vůči kontrolním orgánum a narušuje sousedské vztahy.Žijeme v době kdy pro napadení není daleko a neschováte se nikde, taková nařízení jsou vždy proti všem bez rozdílu jestli jdete jen kontrolovát nebo netopíte ale váš soused je kontrolováný apod. Jako výzvu k udávačství je i tento článek.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2014 12:59 | Bára

Dobrý den,
doufám, že se to povede panu ministru brzy prosadit, protože s ním souhlasím. I my máme problém se sousedy, topí i v létě, když je venku teplo a svítí sluníčko a rozhodně netopí tím čím by se topit mělo, nedá se venku totiž vůbec dýchat. Spálí všechno možný. Údajně zatím není žádná možnost ( ze zákona ) jak se proti nim bránit. Myslím že tohle by mohlo vše vyřešit.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2014 11:01 | Jan Solver

Chleba by měl bejt primární, pokud na něj nemám, tak jsou ostatní problémy stejně nepodstatné - nepotřebuji teplo, stačí mi svetr. Stejně bych pak neměl na revizi komínu atd.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2014 10:54

Koláčema
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2014 23:10 | Tomas

A čím asi maji lidi topit, když nemaj ani na chleba:)
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 47 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak se těší na kontrolování vašich kotlů. Ptáme se starostů

10. 10. 2016 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Jak se těší na kontrolování vašich kotlů. Ptáme se starostů

Poslanci schválili novelu zákona o ochraně ovzduší, která obecním úředníkům umožní přijít k vám domů prověřit, co házíte do kotle. Dnes se hříšníkům otravování vzduchu prokazuje těžko... celý článek

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

31. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

Máte staré „neekologické“ auto? Šlápněte na brzdu. Do center některých měst máte zákaz vjezdu! Možná už příští rok. Nízkoemisní zóny, které známe z německých měst, se můžou začít zřizovat... celý článek

Velký barman vás vidí. Chytré kamery obracejí marketing naruby (a děsí zákazníky)

25. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Velký barman vás vidí. Chytré kamery obracejí marketing naruby (a děsí zákazníky)

Nová služba v přímém přenose roztrubuje, ve kterých podnicích je plno, jak staří lidé tam zrovna jsou a jaký je poměr mužů a žen. A to je teprve začátek!

Nudíte se? Kupte si auto na leasing – pověsí vám na paty špicla!

17. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 30 komentářů

Nudíte se? Kupte si auto na leasing – pověsí vám na paty špicla!

Nudíte se? Medvídek mýval, kterého doporučoval Hrabalův strýc Pepin, má vážnou konkurenci. Když si koupíte auto na leasing, můžete se dočkat ledasčeho. Třeba si ze dne na den začnete... celý článek

Velcí znečišťovatelé osvobozeni od poplatků za jedy ve vzduchu. Co si o tom myslíte?

16. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Velcí znečišťovatelé osvobozeni od poplatků za jedy ve vzduchu. Co si o tom myslíte?

Životní prostředí vem čert! Dýchejte si, co chcete, hlavně že nám byznys kvete. Takový vzkaz nám minulý týden poslali poslanci. Prezident Klaus nejspíš zaplesal. Poděkovat může expremiérovi... celý článek

Partners Financial Services