Velcí znečišťovatelé osvobozeni od poplatků za jedy ve vzduchu. Co si o tom myslíte?

Velcí znečišťovatelé osvobozeni od poplatků za jedy ve vzduchu. Co si o tom myslíte?
Životní prostředí vem čert! Dýchejte si, co chcete, hlavně že nám byznys kvete. Takový vzkaz nám minulý týden poslali poslanci. Prezident Klaus nejspíš zaplesal. Poděkovat může expremiérovi s gulami – Mirku Topolánkovi.

Svěží vánek Topolánek. S tímhle heslem vstupoval kdysi Mirek Topolánek do senátorské kampaně a potažmo do veliké politiky. Minulý týden nám expremiér a nyní předseda Teplárenského sdružení znovu předvedl, proč se u nás do politiky vlastně chodí: nikoli budovat, pracovat, sloužit, ale získávat kontakty, které je pak možné využít v byznysu. Místo svěžího vánku tu teď máme podivné zatuchlé vanutí, které nás zahlcuje zplodinami a sazemi.

Burešův zlepšovací návrh

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa předložil zákon o ochraně ovzduší, který měl výrazně zvýšit poplatky pro největší znečišťovatele – zejména teplárny, elektrárny, hutě a další průmyslové podniky.  Poslanci zákon schválili. Jenže už to nebyl tak docela on – jako mávnutím kouzelného proutku se vypařila pasáž o zvyšování poplatků za vypouštění jedů. Místo toho „se rozhodlo“, že se poplatky úplně zruší. Čtete dobře: ne zůstanou stejné, dokonce ani sníží se. Nebudou.

Minulý týden jsme se ptali, jestli by měl odstoupit, vzdát se židle, položit hlavu na špalek, vyvodit důsledky a tak podobně ministr Jaromír Drábek za pohromu, jakou způsobila jeho perestrojka výplaty sociálních dávek. Případně za to, jak tu pohromu tvrdošíjně odmítá připustit.

► Zpackané výplaty dávek. Drábek ven! Co si o tom myslíte?

Knížku za obzvlášť cenný příspěvek bychom rádi poslali panu Miloši Kučerovi, který nás – maje doma pracovnici pracovního úřadu – ujistil, že problémy této instituce a jejích zaměstnanců s lednem rozhodně neskončily. Nenechal nám ale e-mail. 

Zákon se chystal několik let. Návrh na jeho radikální změnu podal poslanec za ODS Jan Bureš teprve minulé úterý. V pátek bylo hotovo a schváleno. Bureš si pochvaluje, že uchránil čtyři miliony Čechů před zdražením tepla. Těžko říct, jestli mu přidušení občané budou vděční.

V některých regionech Česka je totiž smogová situace kritická. Loni v listopadu byly zveřejněny výstupy výzkumu genů dětí z ostravských Radvanic.  Z výsledků vstávaly lékařům hrůzou vlasy na hlavě. Apelovali na politiky, aby začali okamžitě jednat.

Účinněji než lékaři však zjevně apelovala lobby v čele s bojovníkem za zájmy tepláren Topolánkem. Teplárenské sdružení ostatně neskrývá, že „oslovovalo poslance s žádostí o podporu“. A poslanci měli uši a srdce otevřené a ruku na hlasovacím zařízení jistou. Státní fond životního prostředí přijde jejich rozhodnutím o 500 milionů korun, které využíval k podpoře snižování emisí ve městech a obcích. Podle zlepšovatele Bureše je však zásadnější, že se podpoří konkurenceschopnost průmyslu a tepláren.

Přesvědčí lobbisté i senátory?

Poslanci, kteří kontroverzní zákon podpořili, se hájí evropskou směrnicí, která má od roku 2016 upravovat, kolik škodlivin kdo bude moci do vzduchu vypustit – je tedy prý zbytečné zvyšovat poplatky a snažit se tak přimět znečišťovatele k šetrnějšímu chování nebo přechodu na modernější zařízení. Podle kritiků se však směrnice nevztahuje na všechny výrobce. Záměr Evropské unie navíc zatím čeští zákonodárci vůbec neprojednávali.

Mně to hodně připomíná hlasování o loteriích, přiznám se. Prostě jsou okamžiky, kdy vláda může navrhnout cokoli, ale jistá lobby napříč politickým spektrem si stejně prosadí svoje,“ komentoval situaci lakonicky místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ostřeji se vymezila Strana zelených, která lobbistickou akci rovnou označuje za zločin na zdraví občanů.

Přinejmenším zvláštní je postoj ministra Chalupy. Vzhledem k tomu, že smrtící ránu jeho návrhu na zvýšení poplatků zasadil jeho vlastní spolustraník, dalo by se od ministra čekat nějaké rozhořčení. Sice zkonstatoval, že z výsledku radost nemá, ale jinak je smířlivý, chápající a krotký jako beránek. Téměř se vkrádá otázka, jestli to se zvyšováním poplatků vůbec myslel vážně.

Velkým komínům se bude nyní... volněji dýchat. A co domácnosti, čeká je uhlíková daň?

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka už se nechal slyšet, že oranžový senát lobbistický zákon zarazí a poplatky do něj vrátí. Ve sněmovně však Burešův návrh podpořilo i 18 poslanců v oranžovém trikotu. Do příště si však prý Sobotka svoje družstvo srovná a opakovat se to nebude.

Máte kotel? Čeká vás kotel! Drobní znečišťovatelé, plačte!

Pokud senát nakonec zákon schválí (nebo ho poslanci přehlasují), dojde k zajímavému paradoxu. Zatímco giganti si budou aspoň pár let kouřit a znečišťovat bezplatně, po domácnostech, které topí uhlím, se začne více šlapat. Od roku 2016 je podle zákona čekají pravidelné revize kotlů. Domácnosti se zastaralým kotlem se nevyhnou jeho výměně. Vláda zvažuje také zavedení uhlíkové daně, tedy daně z některých topiv. Do státní kasy by údajně mohla přinést až pět miliard. Postihnout by mohla každého, kdo topí uhlím či topnými oleji nebo bere teplo od malých tepláren. Na zavedení daně na uhlí i plyn pro domácnosti tlačí právě teplárenské sdružení vedené Topolánkem. A co Topolánek v dresu lobbisty dokáže, už jsme se přesvědčili. Nutno dodat, že s uhlíkovou daní do budoucna počítá i chystaná energetická směrnice EU. V tomto případě se ale argumentace – stejně nám to časem nařídí Unie, tak proč bychom si to měli zavádět sami, nejspíš hodit nebude.

Co si o tom myslíte vy? Je pro vás důležitější konkurenceschopnost českého průmyslu a tepláren, nebo čistý a zdravý vzduch? Nebo tak otázka nestojí? Je Topolánek lepší lobbista, než byl premiér? 

Ať teplárny pálí třeba igelit, nikomu po tom nic není

-57
+
-

Mirek sice není Dušín, ale premiér nebyl tak zlý

-31
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 21. února získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

17. 2. 2012 19:45 | ferda

Nemyslím si už nic!Žijeme přece v České republice - po 20 letech!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2012 11:19 | Jarouš

Nelze ustupovat politikům,kteří ohrožují svým hlasováním zdraví občanů,jmenovitě dětí.Jejich rozhodování je podmíněno neznalostí.
Všichni víme,že snesitelné životní prostředí docílíme snížením exhalací podniků,prostřednictvím zásahů STK se omezí množství výfukových plynů automobilů.Výměnou kotlů a zákazem spalování umělotin nebezpečný kouř.
Společným jmenovatelem je pak snížení dioxínů ve vzduchu i v půdě,což jsou vůbec nejsilnější kancerogeny.Ekonomické výsledky jsou nepochybně až druhořadé.Největší překážkou je,že velká část občanů je nepoučitélná
viz-otázka kouření cigaret.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2012 23:57 | benzin

Ten hlavni dudov proc to skrtli velkym firmam, je ten ze vstoupi do rezimu emisnich povolenek. Tudiz oni ty penize za znecisteni platit budou. Domacnosti do rezimu emisnich povolenek nevstupuji a proto je pro ne zavedena tato regulace. Proste to zruseni prislo v urcitem kontextu.

P.S.: Osobne si myslim, ze by stat mel ziskavat "odskodne" za to ze je jeho zivotni prostredi znecistovano. Napr. mne stve ze u nas kouri elektrarny, u nas mame atom, ale pak vyvezme elektriku k tem, kteri se rozhodli ze oni si sve zivotni prostredi kazit nebudou. A nemame zadnou sanci co s tim delat. Nicmene to co ted dela vlada, ma navaznost prave na emisni povolenky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2012 21:25 | Luda

Já si myslím, že tento návrh má logiku a pomůže tu zlepšit kvalitu ovzduší. Velké firmy totiž vypustí do ovzduší mín škodlivin, než domácnosti. Takže je dobře, že se to ty domácnosti odnaučí. Také bych zavedl možnost nahlašovat nezvyklé kouření komínů třeba na městských úřadech a taky následné kontroly kotlů. Přece se nenecháme otrávit nějakými šetřílky!
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2012 20:03 | Slávka

Otázka.
Myslíte,že se ceny nebudou díky tomuto opatření zvedat?Za čas to tady můžeme porovnat.
Zjišťuji,že se ze mne stává flegmatik a začíná mi být pomalu jedno,jestli mě otráví jedy z ovzduší nebo politici a zloději,které si opakovaně umíněně volíme a obávám se,že ani příště nebude jinak.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2012 19:48 | Matěj

Plně s Vámi souhlasím.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2012 18:36 | Novotný

Ten, kdo s tímto nápadem přišel, stejně jako ti, kteří to podpořili by měli být internováni nejméně v psychiatrické léčebně nebo ve speciálně zřízeném gulagu.
I ti zhýralí komunisté přišli na to, že produkci škodlivin je nutno regulovat!!!!
Jestli si někdo myslí, že toto spraví neviditelná ruka trhu, tak je skutečně trhlý.
Ani já, ani moje děti a ani moje vnoučata nechtějí chodit v plynových maskách a mít zatlučená okna, abychom mohli dýchat jen přes filtrační přístroje.
Tlak na producenty odpadů, bez rozdílu původu, se musí zvyšovat a ne zmírňovat.
Existoval program plynofikace, který byl zapomenut v okamžiku převodu plynovodu do majetku RWE. Při narůstajících cenách doplněných okrádajícím DPH se nelze divit, že se lidé vrací k levnému uhlí.
Určitě by to nedělali, kdyby byl dostatek levného dřeva a plynu, včetně vhodných topidel s přijatelnou cenou.
Jako ekolog jsem pracoval 40 let, ale s takovouto nehorázností jsem se nesetkal nikde v Evropě.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2012 14:06 | benzin

Je to zamer redakce, nebo neznalost souvislosti?

Preci ve stejnem roce, kdyz dojde k osvobozeni od poplatku, prijde utazeni pomoci emisnich povolenek. Takze podniky budou jenom platit do jinym zpusobme, ale budou platit taky.

Jinak co se tyce znecisteni, tak skutecne je ho strasna spousta z lokalnich topenist. Coz jde poznat z toho, ze smogove situace jsou drasticky horsi v zimne nez na podzim. Proste protoze lide vic topi. Fabriky slapou stejne jak na podzim tak v zimne. Tedy ve smogove situaci jsou utlumeny, ale lokalni topeniste utlumit neni mozne.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2012 13:33

Pro tohle hlasovali kluci a holky ze všech partají, takže se těm ostatním račte omluvit a pěkně jim poděkujte taky.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2012 13:05 | MichalR

Už jsem vyjadřoval můj názor tomuto jednou ... Je to ve smyslu trestního práva útok na zdraví, život a majetek občanů, který trvá a proto i velice razantní obrana na to, aby uvedení lobisté nemohli pokračovat v tomto svém činění, bude posuzována jako oprávněná a zcela přiměřená obrana v krajní nouzi, která tento útok nebo úmysl útok páchat v době jeho trvání odvrací.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2012 13:02 | fg

dekujeme volicum ODS
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2012 12:58

pokud by to proslo, objevil by se tu nasledne clanek, jak obcane vyuzivajici centralni vytapeni museji platit vice penez za dodane teplo, protoze jim dodavatele tepla zvysili cenu kvuli nejakym poplatkum za znecistovani, ktere na ne samozrejme logicky prenesli. a ti sami lide tu budou remcat jak je ten stat hroznej:))).

jinymi slovy soucasny clanek ma nulovou pridanou hodnotu, pouze slouzi k vybijeni frustrace casti ctenaru.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2012 11:36 | Matěj

Další nepochopitelný zákon této vlády, která nám říká, že průmyslníci, velké firmy mohou dělat cokoli se jim zlíbí a doplácet bude finančně, zdravotně i sociálně občan. Ale to bylo zřejmé již před volbami. ODS je strana pro větší podnikatele, nikoli pro občany. O Paroubkovi se říkalo, že je buldozer, tahle vláda je jako traktor, smrdí a prdí, kudy chodí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2012 11:06

Prdlačky samozvaným kontrolorům, na to budou chodit normální revizní technici. Jako kdybyste řekla, že když se zpřísnily kontroly komínů, že začali chodit samozvaní kominíci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2012 10:23 | Slávka

Jak srozumitelněji dát občanům najevo,kdo je tady pod rouškou jakési demokracie neomezeným vládcem.Prachy.A protože mezi chasou se jich tolik nedostává,budou otvírat dveře samozvaným kontrolorům,jaképak kotle že to má?Nedýmí-li o něco více?Doufám,že na ně každý vezme demokratický klacek a požene je od prahu.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 20 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přestavba auta na LPG: na kolik přijde a kdy se investice vrátí?

8. 2. 2012 | Jindřich Hradecký | 72 komentářů

Přestavba auta na LPG: na kolik přijde a kdy se investice vrátí?

Čeští řidiči tuto zimu už podruhé okupují servisy. Po listopadovém boomu, kdy kvůli zavedení povinných zimních plášťů zavalili pneuservisy, se nyní dveře netrhnou pro změnu v dílnách... celý článek

Jak nám chtějí politici pročistit vzduch

1. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Jak nám chtějí politici pročistit vzduch

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? A co vašim sousedům? Od příštího roku do toho možná bude leccos i obecním úředníkům. Ministr Chalupa se totiž chystá prolomit ústavou zaručené... celý článek

Nové investiční letadlo létá bez emisí

3. 10. 2011 | Aleš Tůma | 16 komentářů

Nové investiční letadlo létá bez emisí

Akcie padají, spořicí účty už nejsou, co bývaly, podporu stavebního spoření démon Kalousek osekává, na to penzijní se chystá tunel, slamník sežraly myši... Tak co takhle investovat... celý článek

Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

18. 5. 2011 | Klára Šponerová | 21 komentářů

Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

Zdá se vám, že jsou pasivní domy luxus, který si může dovolit jen horních deset tisíc? Nenechte se zmást! Počáteční náklady se sice prodraží, doba, za kterou se vám investované peníze... celý článek

Kdo se musí pojistit proti ekologické havárii

2. 6. 2008 | Eva Sovová

Kdo se musí pojistit proti ekologické havárii

Podnikatelé, kteří mohou ohrozit svou činností životní prostředí a způsobit ekologickou škodu, se budou muset do počátku roku 2013 povinně pojistit. Některé pojišťovny začínají nové... celý článek

Partners Financial Services