Do tří let zdraží teplo pro milion domácností o polovic

Karel Toman | rubrika: Aktuálně.cz | 19. 2. 2012 | 5 komentářů
Do tří let zdraží teplo pro milion domácností o polovic
Jednomu milionu domácností, které odebírají teplo z hnědouhelných tepláren, zdraží v nejbližších letech teplo až o polovinu. Časům levného hnědého uhlí totiž zřejmě nadobro odzvonilo.

Důvodů je několik a vesměs se sčítají. Zaprvé většině hnědouhelných tepláren končí dlouhodobé smlouvy na dodávky paliva, jehož cenu chtějí těžební společnosti zvýšit skoro dvojnásobně.

Končí také časy, kdy se do ceny uhlí nezapočítávaly škody, které jeho spalování přináší životnímu prostředí, napříště si budou teplárny muset kupovat emisní povolenky. Postupně se má zvyšovat dolní sazba DPH. Zpřísní emisní limity, a teplárny proto čekají nemalé investice.

„Je to několik faktorů a nikdo úplně přesně neví, jak budou nastaveny,“ připomíná analytik společnosti ENA Jiří Gavor fakt, že smluvní ceny uhlí, podoba emisních povolenek, ani tempo či strop zvyšování DPH zatím nejsou jasně dány. To, že v nejbližších třech letech přijdou, je však víceméně jisté.

„Dá se však říct, že v těch teplárnách, které dosud měly uhlí mimořádně levné, může teplo zdražit až o 50 procent,“ tvrdí.

Teplo pro tři miliony lidí

Uhlí v Česku spalují dvě třetiny tepláren. Teplo z této suroviny zahřívá tři miliony lidí v jednom milionu domácností. Nejlevnější jsou přitom právě ty teplárny, které spalují hnědé uhlí.

Za gigajoule tepla se v Česku průměrně platí 560 korun. Státní regulace cen tepla se ale nákladů na palivo netýká, a proto panují v teplárenství velké cenové rozdíly podle lokality a toho, co tamní kotle spalují.

V Jablonci nad Nisou a v Brně, kde teplárny spalují plyn, platí lidé za gigajoule tepla 799, respektive 662 korun. Obyvatelé Pardubic a Chrudimi, kam dodává teplo hnědouhelná Elektrárna Opatovice, naproti tomu platí za gigajoule jen 376 korun.

Anketa

Máte vlastní zdroj tepla?

„Není to tedy tak, že by spotřebitelé po očekávaném polovičním zdražení neměli na zaplacení tepla,“ upozorňuje Gavor. „Tam, kde dnes někdo odebírá teplo za 400 korun, zvýší se mu cena na 600 korun, a pořád bude mít teplo levnější než lokality, které jsou dnes nejdražší,“ dodává.

Do tří let je po levném uhlí veta

Elektrárna Opatovice ale naopak považuje ceny, které od ní za dlouhodobé smlouvy požaduje těžařská společnost Czech Coal, za „ekonomicky neopodstatněné a neakceptovatelné“.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velcí znečišťovatelé osvobozeni od poplatků za jedy ve vzduchu. Co si o tom myslíte?

16. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Velcí znečišťovatelé osvobozeni od poplatků za jedy ve vzduchu. Co si o tom myslíte?

Životní prostředí vem čert! Dýchejte si, co chcete, hlavně že nám byznys kvete. Takový vzkaz nám minulý týden poslali poslanci. Prezident Klaus nejspíš zaplesal. Poděkovat může expremiérovi... celý článek

Škola finanční gramotnosti: utahování opasků

3. 1. 2012 | Roman Baroš | 24 komentářů

Škola finanční gramotnosti: utahování opasků

Tak, Vánoce za námi, dárky rozdány, stromečky dosloužily a odpočívají na smetišti, i poslední cukroví už zmizelo. Přichází návrat do reality a čas splácet loňské hříchy. Tím myslím... celý článek

Teplo výrazně podraží, varují teplárny

14. 10. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Teplo výrazně podraží, varují teplárny

Teplárny varují, že prudké zdražení ceny uhlí v letech 2012 a 2013 může výrazně zdražit teplo pro domácnosti. Podle občanského sdružení Dost! je ale teplo předražené a podobná hrozba... celý článek

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

10. 10. 2008 | Petr Čermák | 34 komentářů

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

Za elektřinu platí domácnosti každý rok tisíce korun. Mnoho z těchto peněz úplně zbytečně. Stačí třeba vypínat spotřebiče z pohotovostního režimu. Vyplatí se i investice do úsporných... celý článek

Partners Financial Services