Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

Klára Šponerová | rubrika: Jak na to | 18. 5. 2011 | 21 komentářů
Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!
Zdá se vám, že jsou pasivní domy luxus, který si může dovolit jen horních deset tisíc? Nenechte se zmást! Počáteční náklady se sice prodraží, doba, za kterou se vám investované peníze vrátí, se však s narůstajícími cenami energií zkracuje.

Se Zelenou úsporám skončil jediný státní program, který přispíval na financování pasivního domu. Ti, co se pro něj rozhodli včas, mohou jásat, určitě jich ale není většina. Jak říká finanční poradce Radim Vojtek: „Žádný z mých klientů bohužel na tuto dotaci nedosáhl, protože se zahrnutím veřejných budov do projektu se vymezené finanční prostředky velmi rychle vyčerpaly.“

I bez dotací se však pasivní domy vyplatí. Vynaložené náklady se totiž díky úsporám rychle vracejí. Podrobněji o tom níž v rozhovoru s Radimem Vojtkem.

Nechte si profouknout... dům

Řadu komplikací vám ušetří, když při plánování stavby oslovíte organizace sdružující prověřené firmy.

Každá dokončená pasivní stavba by měla projít tzv. blower door testem, který měří efektivitu celé stavby. Profesionální firmy považují tento test za automatické zakončení celé stavby a zahrnují ho do kompletních nákladů. Test spočívá v tom, že se fukarem zasazeným do dveří celý dům nafoukne vzduchem, následně se změří jeho objem a postupně se přidává další vzduch. Dům se následně obchází s termokamerou, která odhaluje, kudy vzduch uniká. Tento test je dobré dělat ještě před kolaudací, aby byla možnost napravit případné nedostatky.

Šetří za vás i vybrané technologie

Celková cena domu se samozřejmě odvíjí od konkrétních požadavků a jeho velikosti. Cenu ovlivňuje také instalace jednotlivých technologií, jejichž výběr se přizpůsobuje podmínkám pozemku, na kterém se dům staví. Takto někdy využijete fotovoltaického systému, rekuperačních jednotek, jindy třeba tepelného čerpadla. „Z ekonomického hlediska spíše doporučujeme například instalaci dvojích elektrických kamen, se kterými budete na elektřinu čerpat levnější noční tarif,“ radí Radim Vojtek. Topením se běžně spotřebuje v pasivním domě okolo 20 % z celkového objemu energie, v normálním domě je to 80 %. Všechnu ušetřenou energii tak máte za levný tarif. Cílem pasivního domu ale přese všechno je pustit si topení jednou, maximálně dvakrát za zimu, když přijdou opravdu velké mrazy.

„Spíše než zabudovávat tepelná čerpadla je tedy lepší dbát na pořádnou izolaci domu a pro případ dát do každé místnosti domu radiátor nebo topení v podlaze. Jinak se ale celý dům vytopí bez problémů slunečním svitem, pobytem lidí, vařením, svícením...“ vyjmenovává Radim Vojtek.

Abyste se dostali do energetického plusu, je třeba správně zkombinovat jednotlivé elementy stavby a zohlednit prostředí, ve kterém stavíte. Za těchto podmínek vám může po patnácti letech začít dům vydělávat na přebytečné energii, kterou lze i výhodně prodat.

Radim Vojtek: Pasivní dům může svým majitelům vydělávat

Radim Vojtek se jako finanční poradce pravidelně setkává s lidmi, kteří se rozhodli pro výstavbu pasivního domu. Z ekonomického hlediska tento koncept rodinného domu maximálně doporučuje, do budoucna v něm vidí především velkou finanční úlevu. Sám čeká na svůj pozemek, aby mohl začít stavět.

Pane Vojtku, proč svým klientům doporučujete pasivní domy?

Celý koncept má ekologickou myšlenku, ale obrovský přínos tohoto modelu je hlavně v ekonomických úsporách. Doporučujeme lidem, jak se chovat, aby nepřicházeli o peníze zbytečnými výdaji. Myslím, že je na čase takto myslet i v případě výstavby a domů.

Jsou dnes nějaké finanční podpory, které lze při stavbě pasivního domu čerpat?

Dnes žádné finanční tituly, které by se vztahovaly na pasivní domy, nejsou bohužel k dispozici. Hlavním benefitem, který klient čerpá, je levná energie. Žádné daňové odpisy či speciální dotace však získat nelze.

Zatím první „zelená“ hypotéka

Jedinou hypotékou, která v současné době poskytuje zvýhodnění lidem plánujícím pasivní bydlení, je ECO hypotéka.

Jde o hypoteční úvěr zaměřený přímo na financování pasivního bydlení. Zahrnuje interní ocenění nemovitosti, vyřízení hypotečního úvěru a rezervaci zdrojů zdarma. V rámci výstavby lze touto hypotékou financovat také veškeré nemovité příslušenství spojené s pasivním bydlením, to je totiž (a výhradně u tohoto produktu) zahrnuté do odhadu ceny nemovitosti.

A co třeba Státní fond rozvoje bydlení?

Například příspěvky státního fondu na veřejné bydlení máte na dvacet let s tím, že si je nemůžete natáhnout na delší dobu. Proto svým klientům doporučuji spíš komerční financování přes banku, aby to byli schopni zaplatit. Možným řešením je ECO hypotéka.

V čem konkrétně spočívá?

Je přímo vyměřená na stavbu pasivních domů. Její hlavní výhodou je, že umožňuje zahrnout do projektu fotovoltaické a rekuperační jednotky, případně tepelná čerpadla, která by v jiných případech musel člověk zaplatit ze svého jako nadstandardy. Tato hypotéka vznikla u Hypoteční banky přímo na objednávku Centra pasivního domu.

A co kdybych využila jiné hypotéky?

To, aby byl váš dům pasivní, byste musela financovat z vlastních peněz. Běžné hypotéky totiž nezohledňují technické vybavení pasivního domu, protože z pohledu jejich poskytovatelů nezvedají jeho celkovou hodnotu. Očekávám ale, že lepší nastavení těchto hypoték přijde s nařízením o výstavbě pasivních domů, plánovaném nejpozději na rok 2020. Banky se pak budu muset více snažit, aby nalákaly zákazníky na svoji stranu.

Pasivní domy představují v počátcích vyšší náklady. Vrátí se klientům?

Určitě ano. Pokud stavíte v pasivním standardu, je celková cena vyšší o zhruba 30 %. Návratnost těchto nákladů vypočítáváme na zhruba 10–15 let. Navíc je třeba si uvědomit jeden důležitý fakt. Návratnost za patnáct let platí při dnešních cenách energií, to znamená, že s narůstajícími cenami se bude doba návratnosti zkracovat. A když máte dům správně vyprojektovaný, můžete se dostat do energetického plusu a energii třeba prodat ČEZu. To vám může zajistit příjemný příjem. Je také dobré mít na mysli, že pasivní domy budou také časem snáz a lépe prodejné.

Vy sám se tedy chystáte stavět pasivní bydlení?

Ano, určitě. Jako velkou ekonomickou výhodu vidím být nezávislý na politice ČEZu. Celkově se snažím svým chováním nijak zbytečně neohrožovat planetu, takže nechci ani zbytečně plýtvat plynem a vyrobenou energií. Rád budu tuto myšlenku šířit a na vlastním příkladu ukazovat okolí, jak to funguje a v čem je to dobré.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2017 10:48, František Kučera

Já můžu s klidem a čistým svědomím říct, že stavby tohoto typu se vyplatí. Hlavně v budoucnu. Vše se akorát zdražuje a může se stát, že taky dojde, nebo budou suroviny nekřesťansky drahé.

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Hypoteční úvěry: lepší už to nebude?

11. 5. 2011 | František Mašek

Hypoteční úvěry: lepší už to nebude?

Ceny nemovitostí mohou jít ještě dolů, zájem o hypotéky však roste už teď. Obavy ze zvýšení daně z přidané hodnoty a nejistota ohledně daňových odpočtů u úvěrů na bydlení dělají své.... celý článek

Jakou hypotéku si mohu dovolit a kolik mě bude stát?

20. 4. 2011 | Lucie Drásalová | 12 komentářů

Jakou hypotéku si mohu dovolit a kolik mě bude stát?

Pokud uvažujete o úvěru na bydlení, rozhodně se neřiďte jen podle nabízené úrokové sazby. Mnohem důležitější je správné nastavení výchozích parametrů. Jak na to? Více se dozvíte na... celý článek

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

6. 4. 2011 | Klára Šponerová | 36 komentářů

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

Plánujete výstavbu rodinného domu? Nadšení z nového hnízda pravděpodobně brzy vystřídají slzy nad účty za energie. Průměrný majitel nemovitosti ročně protopí okolo 50 tisíc korun. Zbytečně!... celý článek

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

15. 2. 2011 | Gabriel Pleska | 38 komentářů

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

České stavebnictví čeká opravdová ekologická revoluce. Nejpozději do roku 2020, s vysokou pravděpodobností však už za čtyři roky. Pokud chcete stavět, máte nejvyšší čas začít přemýšlet,... celý článek

Domy, které šetří energii

20. 11. 2007 | Jan Pekař | 1 komentář

Domy, které šetří energii

K úsporám ve spotřebě energie může pomoci rozumné chování či drobná vylepšení topení či izolace domu. Jindy je možné sáhnout k rozsáhlé rekonstrukci nebo si nechat postavit dům, který... celý článek

Partners Financial Services