Nudíte se? Kupte si auto na leasing – pověsí vám na paty špicla!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 17. 4. 2012 | 30 komentářů
Nudíte se? Kupte si auto na leasing – pověsí vám na paty špicla!
Nudíte se? Medvídek mýval, kterého doporučoval Hrabalův strýc Pepin, má vážnou konkurenci. Když si koupíte auto na leasing, můžete se dočkat ledasčeho. Třeba si ze dne na den začnete připadat jako ve vysoké politice, když si váš dům začne fotografovat soukromé očko.

Příběh, který představujeme na následujících řádcích, se může na první pohled jevit jako podivný sled nepravděpodobných událostí. Možná vás napadne, že spíš než o realitu jde o výplod bujné fantazie. Přestože mnohé souvislosti nelze podepřít jednoznačnými důkazy, je pro nás zdroj, který nám svou zkušenost zprostředkoval, natolik důvěryhodný, že jsme se rozhodli se s vámi o celou záležitost podělit. Čím samozřejmější se v naší společnosti stávají zásahy do lidského soukromí, tím víc je před nimi třeba varovat.

Na přání hlavní aktérky příběhu zveřejňujeme pouze její křestní jméno – budeme jí říkat Lucie.

Začalo to zdlouhavou byrokracií...

Lucie se loni rozhodla založit novou firmu. Do podnikání se pustila společně s kamarádem, který už jednu firmu vlastnil. „Domluvili jsme se, že jeho firma ukončí činnost a společně budeme působit ve firmě nové,“ vykládá Lucie. Kamarád si ještě ve své původní firmě koupil na leasing dvě auta: jedno v hodnotě tří set tisíc, druhé zhruba za čtyři sta tisíc korun. „Když auta kupoval, věděl už, že založíme novou firmu. V leasingové společnosti ho ujistili, že nebude problém později leasing převést. Pak s tím ale začala leasingovka dělat hrozné obstrukce,“ říká Lucie. Leasingová společnost mimo jiné požadovala účetní výsledky nové firmy. Lucie je dodala okamžitě po konci roku, jakmile je stihla účetní zpracovat. „Odpověděli, že jsme je dodali pozdě, a navíc na špatném formuláři, a tak se celá věc neustále protahovala.

Zatím to pořád nevypadá na nic vážnějšího než úmornou byrokracii, že? Peprnější část příběhu měla teprve následovat. Ona leasingová společnost, o které se ještě mnohokrát zmíníme, patří k největším v České republice. Po zvážení všech faktů jsme se nakonec rozhodli její název neuvádět. K důvodům se dostaneme.

... a pokračovalo špiclováním

Bude to už zhruba měsíc, pracovala jsem z domova. Ozvala se mi asistentka s tím, že na recepci přišel nějaký podivný člověk, který se vyptával, zda tam sídlí naše společnost, jestli nejsme nějaká fiktivní firma a jestli v ní vůbec někdo pracuje,“ líčí Lucie. Recepční mu sdělila, že na místě firma skutečně sídlí, ale že mu nemůže poskytovat žádné podrobnější informace. Přirozeně se zajímala, proč jí podobné otázky vůbec klade. „Odvětil jí, že nemůže prozradit, kdo je, ale že si prý naše firma bere nějaký velký úvěr, tak si nás prověřuje.“ pokračuje Lucie. Muž svým chováním vzbudil v recepční nedůvěru – „Viděla, že si zvenčí fotografuje naši kancelářskou budovu, potom někam telefonoval, nasedl do auta a odjel.“ Duchapřítomně si proto poznamenala jeho poznávací značku a poslala ji Lucii, kterou celá záležitost trochu vyděsila.

Procyon lotor

Ale nejhorší, že ten medvídek večer dával bacha, a jak stréc Metud dal tetičce hubičku, tak medvídek se sápal a chtěl taky, a tak Metud musel chodit s tetičkó Rozáró na rande do lesa, jako za svobodna, a ještě pořád se otáčeli, jestli medvídek nestojí za nima.
(Bohumil Hrabal, Postřižiny)


Když vás šmíruje medvídek mýval, když se vám hrabe v odpadcích, je tu aspoň jistota, že ho neplatí leasingová společnost.

Zhruba za hodinu u nás doma zazvonil pán, který nám vyváží jímku. Pustila jsem ho na pozemek,“ vypráví Lucie. Když jí předával fakturu za odvedenou práci, připsal na ni stejnou poznávací značku jako recepční. „Řekl mi, že náš dům si fotografoval nějaký divný člověk. Jímkař se ho ptal, jestli si chce postavit stejný barák, ale on prý že ne. Začal se vyptávat, jestli v tom domě bydlí naše rodina. Jímkař mu to potvrdil a nabádal ho, aby zazvonil, že jsme doma,“ vykládá Lucie. To však muž odmítnul, zvonek si pouze vyfotil. Poté opět někam telefonoval, nasedl do auta a odjel.

Policie nepomohla, případ řešil soukromý detektiv

V té chvíli už Lucii začala přepadat hrůza. Stáhla si záznam z kamery, který potvrzoval jímkařova slova. Nahlásila celou záležitost na místní policii. „Policisty to ale moc nezajímalo, sepsali se mnou sice protokol, ale tím to haslo. Aby mě uklidnili, řekli mi, že to mohl být třeba tipař majetku, což je prý člověk, který vytipovává zlodějům objekty. To se mi opravdu ulevilo,“ komentuje s ironií Lucie.

Podle recepční z firmy se tajemný muž tvářil, jako by prověřoval potenciálního dlužníka. Lucie s manželem jsou ale movití lidé a ani jeden z nich neměl v úmyslu pořizovat si jakýkoli úvěr. „Promýšlela jsem to ze všech stran. Nemáme žádné půjčky. Jediné, co mě napadlo, byla leasingovka,“ vysvětluje Lucie. Okamžitě do ní tedy zavolala a popsala, co se jí stalo. Člověk, kterému se dovolala, jí ale sdělil jen: Jak jsou klienti prověřováni, nevím.

Lucie se bála, aby nešlo o úvěrový podvod a někdo si na její jméno nechtěl půjčit peníze. „Já ani manžel o žádném úvěru, o kterém ten muž údajně mluvil, neuvažujeme. Víte, nejsme zrovna nemajetní lidé. Ale nemáme s nikým žádné problémy, nikdy jsme nikoho neprovokovali. Navíc máme dvě malé děti. Nechápala jsem, co se děje, a začala jsem mít strach, že nám chce někdo ublížit,“ líčí.

Propojeno: nákupy auta na úvěr či leasing

Vyplatí se na auto si půjčit? Je leasing – třeba i ten s takzvaným nulovým navýšením – opravdu stejně výhodný jako hotovost? Svět leasingu a jeho bratra úvěru má z pohledu kupujícího pár zádrhelů a vyplatí se počítat.

A nákupy auta vůbec: 

Na policii jí pomoct nechtěli, a tak se rozhodla najmout si soukromého detektiva. „Podařilo se mu vypátrat, že člověk, který si obhlížel mou firmu i dům, je ze společnosti Money Save Consulting, sídlící v Praze. V místě sídla ale našel jen starou zavřenou samošku, bez vchodu i bez označení provozovny. V okolí prý o té firmě nikdo neslyšel,“ pokračuje Lucie. Na webu společnosti se dočtete, že nabízí například správu a řízení majetkových účastí, správu a ochranu majetku, založení společnosti s anonymními vlastníky umístěné do daňového ráje, zajištění virtuální kanceláře, založení bankovních účtů, které zachovávají anonymitu majitele, a dále „specifické služby pro leasing automobilů“. V obchodním rejstříku má navíc firma jako jeden z oborů činnosti uvedené detektivní služby.

Detektivovi se nakonec podařilo tajemného muže sehnat. „Detektiv na něj zatlačil a on mu přiznal, že ho poslala leasingová společnost – prý kvůli nějaké hodně drahé káře, kterou si budeme kupovat,“ říká Lucie. Další důkazy pro to, že celou akci zrežírovala leasingová společnost, Lucie nemá. „Kdo jiný by si mě ale takhle prověřoval? I časově to přesně zapadá,“ míní.

Leasingová společnost chtěla podepsat směnku

Z leasingové společnosti navíc záhy dorazila konečná odpověď na Luciinu žádost. Leasingovka se rozhodla převodu leasingu obou vozů vyhovět, ovšem za předpokladu, že budou obě smlouvy zajištěny firemními směnkami (!), za které budou ručit předsedkyně a místopředseda představenstva společnosti. Předsedkyní představenstva je Lucie. Pro úplnost dodáváme, že se jedná o akciovou společnost se vstupním kapitálem dva miliony korun. „Podpis směnky je pro mě nepřijatelný, nabídku jsem odmítla. Navíc nechápu její smysl. Pokud neplatíte leasing, můžou vám přece auto odebrat, tak k čemu ještě směnka, která se dá jakkoli zneužít a komukoli prodat? Prověřujou leasingovky stejně všechny klienty? Nechávají si od všech podepisovat směnky? Nebo jen u těch, kteří se ukáží jako bohatí, aby bylo co zabavovat, když se klient náhodou opozdí se splátkou?,“ ptá se Lucie. Celá legrace ji kromě stresu a obav o bezpečí rodiny, stála také dvacet tisíc korun, které zaplatila detektivovi. „Mám chuť je leasingovce naúčtovat,“ zlobí se Lucie.

Anketa

Potenciální věřitel (například leasingovka) si smí potenciálního dlužníka proklepnout...

Obě firmy spolupráci popřely

Chtěli jsme přirozeně konfrontovat také leasingovou společnost a firmu Money Save Consulting. Od Michala Budiny z Money Save Consulting dorazila jen stručná odpověď: jeho firma prý s danou leasingovou společností nikdy nespolupracovala. Proč tedy dříve detektivovi tvrdil opak? To už se nejspíš nedozvíme. Jasné je jen to, že člověk z Money Save Consulting v Luciině firmě i před jejím domem byl, vyptával se a oba objekty si fotografoval – zachytily ho kamery a dva nezávislí lidé si poznamenali jeho poznávací značku.

Jakoukoli spolupráci s firmou Money Save Consulting popřela i leasingová společnost. O způsobech prověřování klientů se však rozšiřovat nechtěla, jsou prý interní záležitostí.

Přestože na leasingovou společnost řada indicií ukazuje, sledování klientů jí rozhodně prokázat nemůžeme – zůstává slovo proti slovu. Proto jsme se nakonec rozhodli její název neuvádět. Máte podobnou zkušenost? Ozvěte se nám. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 4. 2012 11:12, Matěj

Aby leasingovka chtěla podepsat směnku a ještě špehovala? To mi přijde podivné, také bych to chtěl nechat vyšetřit. Paní rozhodně nebyla hysterka.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 4. 2012 11:02, Tomáš

A co je na uvedeném postupu divného ? Měl jsem také jednoho zákazníka - na první pohled klasický klient, žádný problém, jednání super. Vyplnil dotazník, dotazník se zadal do systému. Ouha ! Sídlo firmy má na stejné adrese, jako 39 !!! dalších společností ( takový malý domeček v centru Prahy ) a jednatel firmy už má nahlášen trvalý pobyt na městském úřadě. Leasingovka měla tyto skutečnosti zjištěné právě na základě předchozí fyzické obhlídky a úvěr zamítla.

To je samozřejmě ta jednoduchá část - horší to samotřejmě je v případě popsaném v článku, kdy jsou vozy již profinancované tj. úvěr by již vydán a úvěr a plnění se mají převést na nového dlužníka. Tam je těžké již zákazníkovi ríci prosté "ne" a poslat jej domů, ale zase na druhou stranu je potřeba zajistit svou pohledávku vůči dlužníkovi.

Ano, prvně se leasingová společnost podívá do bankovních a nebankovních registrů, zda klient není dlužníkem a pak se může o bonitě přesvědčit fyzicky ( prohlídka sídla firmy, příp. bydliště jednatele apod.)

I v článku není uvedeno, že by leasingová společnost nějak svým zjišťováním bonity klienta rušila či omezovala. Je to podobné, jako když si berete úvěr a úvěrová společnost zavolá k vám do práce, zda tam opravdu pracujete, kolik berete a zda nejste ve výpovědní lhůtě.

Podepsání směnky je standardní zajišťovací nástroj těchto společností - používá se již velice dlouho a nezažil jsem, že by s ním měl někdo problém. Argument Lucie o tom, že když nebude splácet tak jí vezmou auto a je to vyřešeno je samozřejmě hloupost - spousta klientů umí za rok vybydlet auto tak, že nemá ani 1/3 své původní hodnoty a jako nástroj pro zajištění úvěru je naprosto k ničemu.

Nikde nevidím žádné pochybení ze strany leasingové společnosti, která si chtěla ověřit bonitu klienta. Navíc toto mohla Lucie očekávat, když si bere úvěr na úplně novou firmu.

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Auta: Nechci slevu zadarmo aneb na „výhodný“ leasing s kalkulačkou

7. 12. 2011 | Jindřich Hradecký | 3 komentáře

Auta: Nechci slevu zadarmo aneb na „výhodný“ leasing s kalkulačkou

Automobilové značky ji hojně využívají v reklamách na nová auta – obří slevu. Leč pouze při využití tzv. značkového úvěru. Na papíře dosahuje výhoda i přes padesát tisíc. V reálu ale... celý článek

Karel Randák: Odezírání ze rtů? Mikrofon mobilu zapnutý na dálku? Běžná praxe!

16. 7. 2011 | Martin Vlnas | 15 komentářů

Karel Randák: Odezírání ze rtů? Mikrofon mobilu zapnutý na dálku? Běžná praxe!

„Jakmile si politik zakrývá rukou ústa, když telefonuje, můžete si být stoprocentně jistý, že nemá úplně čisté svědomí,“ říká s nadsázkou tajný agent ve výslužbě Karel Randák v poslední... celý článek

Kupte si „ministerskou“ webovou adresu – košer to není, ale sypat to může!

26. 4. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Kupte si „ministerskou“ webovou adresu – košer to není, ale sypat to může!

Bezešvé kalhotky brazilky? Výdělek 20 000 Kč? Bazénové protiproudy? To vše se inzeruje na www.ministerstvoskolstvi.cz. S ministerstvem nemá web nic společného – až na „klamavou adresu“.... celý článek

Do registru dlužníků vás dostane i přečerpaný kontokorent

11. 4. 2011 | Petra Dusová | 5 komentářů

Do registru dlužníků vás dostane i přečerpaný kontokorent

Dluhy jsou dneska prostě v módě. A tak se není čemu divit, že se roztrhl pytel s nejrůznějšími registry dlužníků a neplatičů. K čemu slouží a jaké sbírají informace?

Partners Financial Services