ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 3. 2024 | 2 komentáře
ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Zdroj: ČEZ

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7 miliardy korun.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) v roce 2023 klesl meziročně o pět procent na 124,8 miliardy korun.

„Platná dividendová politika indikují dividendu 39 až 52 Kč na akcii,“ oznámilo představenstvo společnosti. Odpovídá to takzvanému výplatnímu poměru – 60 až 80 procent zisku.

O výši dividendy definitivně rozhodne valná hromada, která se tradičně koná na konci června. Její výši i termín výplaty může změnit stát jako většinový vlastník, který má prostřednictvím ministerstva financí přibližně 70% podíl.

Před rokem valná hromada rozhodla, že na dividendách rozdělí 100 procent zisku. Na akcii tak připadlo rekordních 145 korun před zdaněním. Až do loňska nejvyšší dividendu – 53 korun – vyplatil ČEZ ze zisku roku 2009. Pokud by ČEZ nakonec vyplatil 100 procent i za rok 2023, dosáhla by dividenda skoro 65 korun na akcii.

Právě stát získá v praxi vyšší dividendu než menší akcionáři, protože si z ČEZu vezme navíc 40 miliard korun na mimořádných odvodech. Firma oznámila, že na dani z neočekávaných zisků za rok 2023 odvede 30 miliard korun, dalších 10 miliard jsou pak náklady na odvody z nadměrných tržeb.

Skupina dnes zveřejnila také nový výhled hospodaření: v roce 2024 očekává EBITDA na úrovni 115 až 120 miliard korun a očištěný čistý zisk ve výši 25 až 30 miliard korun.

ČEZ zároveň oznámil že koupí 55,21% podíl v provozovateli plynárenské distribuční infrastruktury GasNet. Ten spravuje síť 65 tisíc kilometrů plynovodů, má přibližně 80% podíl na distribuci zemního plynu v Česku a obsluhuje přibližně 2,3 milionu odběrných míst. Transakci ještě musí potvrdit Evropská komise.

Vývoj ceny akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services