Banky a energetické firmy čeká mimořádná daň. Schváleno

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 4. 11. 2022 | 1 komentář
Banky a energetické firmy čeká mimořádná daň. Schváleno

Zdroj: Shutterstock

Poslanci schválili daň z neočekávaných zisků – takzvanou windfall tax. Od roku 2023 ji mají platit velké banky a také firmy z oblasti výroby a obchodu s energiemi, petrolejářství a těžby fosilních paliv.

Návrh nakonec prošel v podobě, v jaké ho předložil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Neuspěla například snaha pirátů, aby se daň retroaktivně platila už ze zisků za rok 2022.

Dočasná mimořádná daň má platit od 1. ledna 2023 po dobu tří let (2023-2025) pro mimořádně ziskové společnosti z vyjmenovaných oborů.

Fungovat má jako 60% daňová přirážka aplikovaná na nadměrný zisk těchto firem stanovený jako rozdíl mezi základem daně v daném roce a průměrem základů daně za poslední čtyři roky (2018-2021) navýšeným o 20 %.

V bankovním sektoru windfall tax dopadne na firmy s čistým úrokovým příjmem nad šest miliard korun za předcházející rok. Podle výsledků za rok 2021 jde o Českou spořitelnu, ČSOB, Komerční banku, UniCredit Bank, Monetu a Raiffeisenbank.

Ministerstvo financí si od zavedení daně slibuje výnos do státního rozpočtu ve výši přibližně 85 miliard korun v roce 2023. Stát chce tyto příjmy využít hlavně na kompenzace občanům a firmám kvůli vysokým cenám energií.

„Kdyby nebylo Putinovy agrese na Ukrajině a souvisejících hlavně energetických dopadů, o žádné mimořádné dani bychom se dnes nebavili. Válka ale generuje nové výdaje za vysoké desítky, možná dokonce stovky miliard korun a ty nemůžou jít jen na vrub schodku státního rozpočtu. A vedle toho máme oblasti ekonomiky, které generují vysoké nadměrné zisky ne z důvodu inovací či poskytování kvalitnějších služeb zákazníkům, ale v důsledku externích faktorů. Třeba kvůli rychlému růstu úrokových sazeb nebo cen energií a energetických surovin,“ vysvětlil Stanjura. „Považuji proto za rozumné, aby stát na zaplacení těchto mimořádných válečných výdajů dočasně využil mimořádné zdroje, které budou přesměrovány na pomoc lidem a firmám s vysokými cenami energií,“ dodal.

Daň bude výlučným příjmem státního rozpočtu. Ministerstvo financí spolu s poslanci vládní koalice odmítli návrhy, aby se stát rozdělil o výnos se samosprávou, tedy s kraji a obcemi.

Podrobnosti k dani najdete v prezentaci ministerstva financí.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se změní benefity? Finanční správa vydala návod, zkontroluje karty

27. 12. 2023 | redakce Peníze.CZ

Jak se změní benefity? Finanční správa vydala návod, zkontroluje karty

Generální finanční ředitelství vydalo „metodickou informaci“ ke změnám ve zdanění zaměstnaneckých benefitů. Reaguje na vládní balíček, který od 1. ledna 2024 omezuje některé daňové... celý článek

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

Špatná zpráva pro výherce. Daň z loterií a sázek stoupne

17. 5. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Špatná zpráva pro výherce. Daň z loterií a sázek stoupne

Výhercům zůstane míň peněz – mnohem častěji narazí na limit pro daňové osvobození. Některým zato přibude práce s daňovým přiznáním.

Stát zruší 77 finančních úřadů v regionech. Tady je seznam

11. 4. 2023 | Petr Kučera | 3 komentáře

Stát zruší 77 finančních úřadů v regionech. Tady je seznam

Finanční správa zruší k 1. červenci letošního roku 77 územních pracovišť finančních úřadů. Jde o výsledek důkladné analýzy jejich využívání, oznámily ministerstvo financí a Generální... celý článek

Služební Porsche si kupují i firmy ve ztrátě, ukázala analýza

14. 3. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Služební Porsche si kupují i firmy ve ztrátě, ukázala analýza

Kolik automobilů značek obecně uznávaných za luxusní, je v Česku registrováno na firmy? Ve vozovém parku českých firem nejsou takové službáky nijak výjimečné. Zjistila to ve své analýze... celý článek

Partners Financial Services