Boj s bankovními poplatky není marný. Část jich už zmizela.

Petr Kolář | rubrika: Analýza | 25. 3. 2010 | 2 komentáře
Boj s bankovními poplatky není marný. Část jich už zmizela.
České banky sice každý rok vyberou na bankovních poplatcích desítky miliard korun. Pomalu ovšem pod tlakem veřejnosti od některých poplatků upouštějí, nebo nabízejí balíčky služeb, v nichž už se za jednotlivé položky nic neplatí.

České peněžní domy vybraly na poplatcích za své služby za loňský rok 47 miliard korun (přesné číslo budeme vědět na konci března). Suma je ve srovnání s rokem předchozím o téměř 300 milionů vyšší. Ze srovnání výkonu bank s inkasem poplatků v Evropě vychází, že české banky za poplatky účtují nejvíce ve střední Evropě a domácí poplatky převyšují i světový průměr.

Zástupci peněžních domů říkají, že snižovat poplatky nelze. Jenže pokud nad sebou cítí dostatečný tlak, který je ke změně donutí, jde to. Například po I. ročníku ankety o Nejabsurdnější bankovní poplatek zrušily vítěze ankety, totiž poplatek za příchozí platbu, hned tři banky Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank a eBanka.

Celá řada bank má ale tento poplatek ve svých sazebnících dosud. Například došlá bezhotovostní platba v České spořitelně vyjde klienta na pětikorunu, u ČSOB může stejná služba stát o korunu více. Pravdou ale je, že velké banky dnes nabízejí většinou „balíčky“, ve kterých jsou vyjmenovány podobné transakce na seznamu služeb, které jsou zahrnuty v měsíčním paušálu.

Ukazuje se nicméně, že peněžní domy neberou pohodlí a spokojenost svých klientů vážně. Například studie společnosti Scott & Rose uvádí, že poplatky v České republice proti roku 2008 narostly a jsou nejvyšší ve střední Evropě. Zatímco průměrný český klient za bankovní služby loni zaplatil 1 656 korun, lidé v Rakousku na ně v přepočtu vydali 1 625 korun, v Maďarsku 1 373 korun, na Slovensku 1 272 korun a v Polsku 1 202 koruny.

Přehled aktuální výše poplatků - pěti vítězů ankety o nejabsurdnější poplatek
Jde o poplatky fyzickým osobám aktuální k 6. březnu 2010 a platí pro jednorázové položky v české měně a uskutečňované majitelem účtu.
Banka/Poplatek za (v Kč)příchozí platbuvedení běžného účtuvýběr z bankomatu vlastní bankyza nadměrný vkladvklad na účet
Česká spořitelna5není uvedeno4 *88
ČSOB630 $69 + příplatek 0,1% z částky nad 1 mil.9
GE Money Bank 049 $$0 **66 #
Komerční banka5500 ***00
mBank000 ****neumožňujeneumožňuje
Poštovní spořitelna0není uvedeno5 *****99 ##
Raiffeisenbank050 (75)0 ******1010
UniCredit Bank6500 *******1 500 / 1 mil. - zpracování neroztříděné hotovosti0
Volksbank03530,1 % z vložené částky nad 0,5 mil., max. 1 000 Kč0
Poznámky:
$ 20 Kč s výpisy zasílanými elektronicky
$$ nad 40 000 Kč vedení účtu zdarma
# první vklad v měsíci je zdarma
## vklad přes Maxkartu je 6 Kč
* Chytrá karta ČS a Kreditní karta Kredit+, jinak 6 Kč
** u balíčkových všechny zdarma, u běžného účtu 3. a další výběr v měsíci za 15 Kč
*** mimo balíčkové účty 5 Kč, u různých druhů balíčků jsou zdarma 1, 2 nebo více výběrů
**** 4. a další výběr v měsíci za 35 Kč
***** z bankomatu ČSOB
****** 3. a další výběr v měsíci za 19,90 Kč
******* mimo balíčkové účty stojí výběr 5 Kč

Pohled do sazebníků peněžních domů ale naznačuje, že se možná časy mění. Tedy co se týká rušení nesmyslných poplatků. Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek ukázala, že i takové jako poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky či za vedení běžného účtu zrušit lze. Mimochodem - ten první poplatek, který byl veřejností vybrán jako vítěz ankety ve druhém ročníku hlasování, zrušila oficiálně například UniCredit Bank, ale další banky výrazně zvýhodnily výběry z bankomatu vlastní banky v rámci svých balíčkových účtů, takže v tabulce najdete u většiny nulu s hvězdičkou.

Podobný osud potkal poplatek za vedení běžného účtu. Po III. ročníku zrušily tento nejabsurdnější poplatek GE Money Bank či Raiffeisenbank, které podmínily nulové účtování určitými podmínkami (kreditní obrat nebo průměrný zůstatek). Bankám navíc nahrává, že produkty upravily do balíčků. Takže pohled do přehledů účtů bank, čistě jen na poplatek za vedení běžného účtu, dnes opravdu spíše zeje prázdnými okénky. Jenže, věc má háček v tom, že u většiny bank si klient musí objednat právě onen balíček, kde může zaplatit i za služby, které zrovna nepotřebuje.

V průběhu IV. ročníku ankety, který vyhrál poplatek za nadměrný vklad, jej Komerční banka od 1. ledna 2009 zrušila pro fyzické osoby. Po skončení ankety zrušila tento poplatek Raiffeisenbank k 1. červenci 2009, poté Česká spořitelna, a Volksbank zvýšila limit pro jeho výběr z 250 tisíc na půl milionů. Volksbank také loni zrušila poplatek za příchozí platbu a za vklad na účet.

Autor je redaktorem serveru www.bankovnipoplatky.com

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letošní nejabsurdnější poplatek zaplatíte běžně jen u čtyř bank

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Letošní nejabsurdnější poplatek zaplatíte běžně jen u čtyř bank

V letošní anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek zvítězil poplatek za vklad hotovosti na přepážce banky na vlastní účet. Poplatek dnes běžně účtují čtyři české banky, narazit na... celý článek

Favorit na absurditu roku: poplatek za vklad na vlastní účet

2. 2. 2010 | Jan Stuchlík

Favorit na absurditu roku: poplatek za vklad na vlastní účet

V pondělí odstartovalo finálové hlasování letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Nejvíce hlasů získal v prvním nominačním kole poplatek za vklad hotovosti na vlastní účet.... celý článek

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

24. 2. 2009 | Patrik Nacher

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

Řada klientů bank o něm nemá ani tušení, někteří nevěří, že existuje. Řeč je o favoritovi letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek – poplatku za nadměrný vklad hotovosti na... celý článek

Klient banky: Vyplatí mi úrok 2 koruny, ale strhnou si za to šest

13. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Klient banky: Vyplatí mi úrok 2 koruny, ale strhnou si za to šest

První kolo ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek spěje ke konci. Server bankovnipoplatky.com se proto zeptal samotných bank, které poplatky považují za nesmyslné.

Partners Financial Services