Jak refinancováním spotřebitelských úvěrů ušetřit tisíce

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 30. 3. 2010 | 2 komentáře
Jak refinancováním spotřebitelských úvěrů ušetřit tisíce
Dlužníci, kterým přerůstají dluhy přes hlavu, mohou využít konsolidace půjček. V rodinném rozpočtu lze díky tomu ušetřit tisíce korun. Tento nový úvěr by ovšem měl být na dlouhou dobu jejich posledním.

Byl to zásah ve správný čas. Manželé, čtyřicátníci, řadu měsíců utráceli o 1600 korun víc, než kolik si vydělali. Největší díru do rozpočtu jim dělaly splátky úvěrů, které si postupně vzala manželka. Celkem tyto dluhy u devíti společností narostly na 225 tisíc korun a měsíčně stály rodinu 14 400. To byla více než třetina jejich celkového příjmu.

„U některých úvěrů se roční procentní sazba nákladů (RPSN) vyšplhala i na 80 procent. Proto jsme se pokusili tyto půjčky konsolidovat do jedné s nižší úrokovou sazbou a díky delší době splácení i s nižší splátkou. Rodině jsme dokázali ušetřit 10 400 korun,“ říká Hana Kollertová, konzultantka společnosti Broker Consulting.

Manžel si vzal u GE Money Bank nový spotřebitelský úvěr ve výši 250 tisíc korun. Deset let bude rodina místo původních 14 400 splácet 4 050 korun. To při RPSN 15 procent. „Z půjčené sumy jsme splatili devět manželčiných půjček a 25 tisíc korun jsme ponechali jako provozní rezervu rodiny,“ dodává Kollertová.

Načasování bylo dokonalé. Manžel krátce nato přišel o práci. I když si našel rychle novou, jeho čistý příjem byl o deset tisíc korun nižší. Díky včasné konsolidaci se rodina nedostala do dluhové pasti.

Jaké doklady potřebujete pro konsolidaci půjček

  • Doklady totožnosti
  • Potvrzení o příjmech
  • Doklad o adrese
  • Doklady o splácených závazcích
  • Smlouvy o úvěrech, které chcete konsolidovat, nebo doklady o jejich řádném splácení

Konsolidovat lze v zásadě jakékoli spotřebitelské půjčky. Ovšem jednotlivé banky se v pravidlech liší. Například GE Money Bank, která nabízí speciální produkt pro slučování několika úvěrů, nerefinancuje leasingy a úvěry ze stavebního spoření. V Raiffeisenbank, která nabízí na konsolidaci speciální úvěr Nízká splátka, či v UniCredit Bank zase nelze splatit novou půjčkou kontokorentní úvěry a dluhy na kreditních kartách. Naopak Česká spořitelna umožní standardním účelovým nebo neúčelovým úvěrem refinancovat kontokorenty i kreditní karty.

Na jednom se banky shodnou. Nepřijmou do programu konsolidace půjčky pochybných poskytovatelů úvěrů. „Nechceme žádným způsobem spolupracovat s firmami, které se pohybují na hraně zákona nebo využívají klientů v nouzi,“ vysvětluje mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Ke konsolidaci spotřebitelských úvěrů lze použít specializované produkty, které některé banky nabízejí. U GE Money Bank má klient, který nemůže za půjčku ručit nemovitostí, možnost splatit staré úvěry novou půjčkou od 30 do 300 tisíc korun. Při zastavení nemovitosti si lze na splacení jiných úvěrů půjčit až 1,5 milionu korun. U Raiffeisenbank lze bez ručitele konsolidovat půjčky až do výše půl milionu korun. Splácet lze až deset let.

U jiných bank si může klient, který má nemovitost, jíž může za úvěr ručit, vzít americkou hypotéku. Výsledkem bude nižší úročení ve srovnání s původními spotřebitelskými půjčkami a delší doba splácení, která sníží splátku.

Spočítejte si, jestli si můžete dovolit další úvěr

Úvěrová kalkulačka – kolik si můžu půjčit?

Další kalkulačky

Ke sloučení půjček lze využít i klasické spotřebitelské úvěry. „Pokud mají klienti zájem o konsolidaci úvěrů, umíme jejich úvěry refinancovat hotovostním úvěrem, nebo účelovým úvěrem,“ dodává Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny.

Klienti úvěrových společností, kterým půjčky začínají přerůstat přes hlavu, by měli uvažovat i o využití jiných finančních produktů, které už mají. Příkladem může být 32letá svobodná matka, která si vzala kombinovanou hypotéku, z níž splácela jen úroky a peníze na úhradu jistiny posílala na kapitálové životní pojištění. Jen za takto konstruovanou hypotéku platila měsíčně téměř dvacet tisíc korun. Další 6 200 korun sebraly splátky dvou spotřebitelských úvěrů.

„Hypotéku jsme převedli na klasickou anuitní, při níž se splácí úrok i jistina. Ukončili jsme životní pojištění, a získali tak odbytné 390 tisíc korun. Z něj jsme splatili oba spotřebitelské úvěry ve výši 261 tisíc korun. Zbylých 129 tisíc jsme nechali na spořicím účtu jako rezervu pro splátky ostatních úvěrů v době rodičovské dovolené,“ říká Kollertová z Broker Consulting. Celkem žena na splátkách ušetřila měsíčně 6500 korun. (Spočítejte si, jestli by vám soud povolil osobní bankrot)

Banky radí, aby byli lidé při sjednávání půjček obezřetní. Konsolidací se sice mohou dostat k nižší splátce, ale úvěrů je to nezbaví. „Klienti by rozhodně neměli refinancovat úvěry, které jsou těsně před splacením,“ doplňuje Markéta Dvořáčková z GE Money Bank. Zájemci o sloučení různých půjček musí vzít v úvahu i to, že za jejich předčasné splacení většinou zaplatí původnímu poskytovateli sankční poplatky. Ty je třeba do celkové kalkulace rovněž započítat.

Hlavní zásadou však je, aby po úspěšné konsolidaci klient zachoval disciplínu a další úvěry si už nebral. Další kolo konsolidace by mu totiž banky už nemusely povolit.

Jaké máte zkušenosti s konsolidací spotřebitelských úvěrů? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jen čtyři banky vás za předčasné splacení půjčky nepotrestají

22. 3. 2010 | Věra Tůmová

Jen čtyři banky vás za předčasné splacení půjčky nepotrestají

V Česku si jen čtyři banky neúčtují poplatky za předčasné splacení spotřebitelských úvěrů. U ostatních bude muset pokuta výrazně klesnout. Donutí je k tomu nový zákon o spotřebitelském... celý článek

Nevhodné půjčky mohou ohrozit přes milion rodin

27. 11. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Nevhodné půjčky mohou ohrozit přes milion rodin

V zadlužování by mělo být v Česku obezřetných téměř jeden a čtvrt milionu domácností. Tolik jich podle průzkum Poštovní spořitelny nemá dostatečné příjmy a majetek na to, aby si bezhlavě... celý článek

Poskytovat „lichvářské“ půjčky bude moci v Česku i nadále kdokoli

12. 11. 2009 | Jan Stuchlík | 14 komentářů

Poskytovat „lichvářské“ půjčky bude moci v Česku i nadále kdokoli

V Česku se řeší, zda nastavit strop pro úroky a poplatky u spotřebitelských úvěrů. Jenže nikdo se nezabývá tím, jak je možné, že firmy, které záměrně klienta sedřou z kůže, vůbec mohou... celý článek

Přibývá firem, které z vás kvůli půjčce vysají krev

4. 11. 2009 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Přibývá firem, které z vás kvůli půjčce vysají krev

Mezi nebankovními poskytovateli půjček přibývá firem, které sází na to, že klienti úvěry nebudou moci splácet. Pak se snadno dostanou k jejich majetku.

Třetina Čechů se bojí, že nebude moci splácet půjčky

2. 11. 2009 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Třetina Čechů se bojí, že nebude moci splácet půjčky

Obavy bankéřů a ekonomů, že kvůli recesi přestanou někteří lidé splácet úvěry, potvrdil nedávný celoevropský průzkum veřejného mínění. Až třetina Čechů v něm uvedla, že se může stát,... celý článek

Partners Financial Services