Favorit na absurditu roku: poplatek za vklad na vlastní účet

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 2. 2. 2010
Favorit na absurditu roku: poplatek za vklad na vlastní účet
V pondělí odstartovalo finálové hlasování letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Nejvíce hlasů získal v prvním nominačním kole poplatek za vklad hotovosti na vlastní účet. Hlasujte i na peníze.cz.

„Elektřina snad ještě není tak drahá, aby za každé zmáčknutí klávesnice na bankomatu účtovaly bankypoplatky,“ rozhořčil se Martin Kozelka v nominační části letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Narážel na nový poplatek Komerční banky, která si účtuje deset korun za to, že si její klient zjistí aktuální zůstatek na účtu prostřednictvím bankomatu. A to i v bankomatu, který provozuje právě Komerční banka.

Tento poplatek nenaštval pouze pana Kozelku. O jeho absurdnosti je přesvědčeno přes tři tisíce lidí, kteří hlasovali v prvním kole ankety pořádané serverem www.bankovnipoplatky.com. To skončilo 31. ledna a poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat v něm obsadil čtvrté místo. Kvalifikoval se tak do finálového hlasování, které potrvá až do konce února. Hlasovat v něm je možné i na stránkách peníze.cz.

Kdo postoupil do finále (počet hlasů v prvním kole)

1. Poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet (13246 hlasů)

2. Poplatek za připsání úroku (5405 hlasů)

3. Poplatek za předčasně splacený úvěr (3425 hlasů)

4. Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat (3047 hlasů)

5. Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou (2195 hlasů)

Nejvíce nenáviděným poplatkem dosavadního hlasování se stal poplatek za vklad hotovosti na přepážce na vlastní účet. Za absurdní ho označilo 13 246 hlasujících, to je třetina všech hlasů v prvním kole. „Ukazuje se, že bankovní klienti vnímají za poslední roky poplatky podobně. Poplatek za vklad na účet je ze skupiny poplatků, které zpoplatňují přísun peněz na účet a které klientům vadí už řadu let. V prvním ročníku zvítězil poplatek za příchozí platbu a loni to byl poplatek za nadměrný vklad. Klienty zkrátka irituje situace, kdy je jim zpoplatněn přísun peněz na účet, a to jakýmkoliv kanálem.“ komentuje průběžný výsledek Patrik Nacher, provozovatel serveru bankovnipoplatky.com.

Druhý skončil v prvním kole poplatek za připsání úroku, a to s 5 405 hlasy. Na třetí příčce se umístil poplatek za předčasně splacený úvěr, pro nějž hlasovalo 3 425 účastníků ankety. Finálovou pětici doplňuje poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou, který získal 2 195 hlasů. „Tyto poplatky se v poslední fázi hlasování objevují pravidelně. Je zcela zřetelně vidět, že klienti bank jsou ve svých názorech konzistentní,“ dodává Nacher.

Celkem se prvního kola zúčastnilo během prosince a ledna téměř 39 tisíc hlasujících. Vybrat vítězný nejabsurdnější poplatek bude možné až do konce února. Podle zkušeností z minulých ročníků se však dá čekat, že vítězný poplatek z prvního kola si absolutní vítězství vzít nenechá. Celkové výsledky vyhlásí pořadatelé ankety 1. března.

Letos se hlasuje už v pátém ročníku ankety „o nejabsurdnější bankovní poplatek“. Hlasuje se opět v České republice a na Slovensku. V 1. ročníku návštěvníci zcela suverénně zvolili za vítěze poplatek za příchozí platbu. Ve 2. ročníku zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Ve 3. ročníku obsadil první příčku poplatek za vedení běžného účtu. A loni to byl poplatek za nadměrný vklad. Pro 5. ročník ankety pořadatelé nezařadili vítěze předchozích čtyř ročníků, aby měly šanci vyhrát i jiné absurdní poplatky. Anketa by kromě zjištění postojů klientů bank měla do jisté míry vyvinout tlak na banky v souvislosti s výší bankovních poplatků.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Společný účet vám peníze ušetří, ale také vám je může zablokovat

13. 1. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Společný účet vám peníze ušetří, ale také vám je může zablokovat

Zřízení společného účtu může manželům či partnerům sice ušetřit poplatky za vedení více účtů, ale také jim může pořádně zkomplikovat život. Jen málokdy totiž mají všichni na jednom... celý článek

Absurdní: Účet zdarma se vstupním poplatkem za vložení hotovosti

22. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Absurdní: Účet zdarma se vstupním poplatkem za vložení hotovosti

První kolo letošního hlasování o nejabsurdnější bankovní poplatek je v poločase. Zatím anketě vévodí poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet.

Bankovní sazebníky, které vás "vyděsí k smrti"

4. 9. 2009 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 15 komentářů

Bankovní sazebníky, které vás "vyděsí k smrti"

Vyznat se v sazebnících některých bank je pro běžného klienta téměř nemožné. Odstrašujícím příkladem je Poštovní spořitelna. Těžkosti potkají i klienty České spořitelny. Prohledávání... celý článek

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

24. 2. 2009 | Patrik Nacher

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

Řada klientů bank o něm nemá ani tušení, někteří nevěří, že existuje. Řeč je o favoritovi letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek – poplatku za nadměrný vklad hotovosti na... celý článek

Partners Financial Services