Bilancování – akcie v roce 2011

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 9. 1. 2012 | 4 komentáře
Bilancování – akcie v roce 2011
Rok 2011 nebyl pro akcie vůbec příznivý. Vyjma USA všechny hlavní trhy ztrácely. Nejhůř dopadli majitelé řeckých akcií. Nejlépe si vedly akcie – na Jamajce.

Rok 2011 nebyl pro akcie vůbec příznivý. Index MSCI World zakončil rok ve ztrátě 4,5 procenta. Většina trhů však dopadla mnohem hůře. Například akcie německých a francouzských firem poklesly v průměru o 17 procent, polských o 30 procent a rakouských a indických o 36 procent. Ještě hůř dopadli investoři s akciemi v Egyptě s minus 47 procenty. Absolutně nejhorší vývoj mají za sebou akcie řeckých firem, které průměrně spadly o 62 procent, tj. téměř na třetinu hodnoty ze začátku roku, a oproti roku 2007 mají pouze desetinovou hodnotu.

PIIGS – Relativní vývoj indexů MSCI Portugal, Ireland, Italy, Greece a Spain

Zdroj: MSCI

Akcie v USA hlavním tahounem

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Nejúspěšnějším akciovým trhem byla v roce 2011 Jamajka, kde akcie posílily o 30 procent měřeno indexem MSCI Jamaica. Otěže ale držely hlavně akcie v USA, kde ke konci roku vykazovala ekonomika velmi dobrá čísla (rostoucí PMI, klesající nezaměstnanost), a tak akcie umazaly zpět ztráty ze srpna, kdy agentura Standard & Poor’s snížila Spojeným státům úvěrový rating na AA+. Právě zásluhou amerických akcií tak nakonec index světových akcií MSCI World skončil jen v malé ztrátě.

Díky pozitivnějšímu vývoji americké ekonomiky (navíc na pozadí evropské dluhové krize) zpevnil americký dolar. Český investor tudíž v konečné bilanci po přepočtu do korun mohl na amerických akciích vydělat zhruba šest procent. Slováci a další euroinvestoři by vydělali tři procenta.

Svět – Relativní vývoj indexů MSCI World, Emerging a Frontier

Zdroj: MSCI

Emerging markets ztrácely

Investiční poradna na Peníze.cz

Máte peníze? A máte jich málo? Pochopitelně, vždycky by jich mohlo být víc. Tak s tím něco udělejte! Poraďte se s poradnou.

Investiční poradnu na Peníze.cz vede Marek Hatlapatka, vedoucí analytického oddělení investiční společnosti Cyrrus.


Cyrrus

Jak už tomu při poklesech bývá, rozvíjející se trhy výrazně zaostaly a v průměru poklesly o 18 procent (index MSCI Emerging Markets). Nejhůře si vedly akcie v Indii, kde ztratily dokonce 36 procent. Čínský a ruský trh spadl „pouze“ o 18 procent a brazilský o 22 procenta. Dařilo se naopak Indonésii. Akcie firem čtvrté nejlidnatější země na světě zpevnily v průměru o 7,5 procenta. Relativně dobré výsledky přinesly i akcie dalších asijských draků – Malajsie (0 %), Filipíny (0 %)a Thajsko (-2 %).

Méně rozvinuté rozvíjející se trhy (tzv. frontier markets) dopadly ještě hůře, index MSCI Frontier Markets poklesl o 20 procent. Dolů ho táhly zejména akcie ve Vietnamu (-38 %), Argentině (-41 %), Bangladéši (-42 %) a na Ukrajině (-44 %). O lepší průměrný výsledek se zasloužily arabské trhy Katar (+8 %), Omán (-14 %), Jordánsko (-14 %) nebo Spojené arabské emiráty (-17 %).

BRIC – Relativní vývoj indexů MSCI Brazil, Russia, India a China

Zdroj: MSCI

Je na čase začít postupně nakupovat

Přesně před rokem jsem při bilancování roku 2010 psal, že je na čase realizovat zisky a raději prodat akcie, než přijde další pokles. Dnes je na čase začít opět s nákupy. V roce 2012 se dle mého názoru prohloubí dluhová krize v Evropě a celý svět včetně Číny a dalších rozvíjejících se trhů upadne do hospodářské recese. Ceny akcií tento scénář částečně už odrážejí, ale v případě jeho naplnění dál poklesnou. Ovšem to donutí Fed a Evropskou centrální banku k novému kvantitativnímu uvolňování a ještě v tomto roce může dojít na akciových trzích k obratu.

Anketa

Chystáte se na nákup akcií?

Proto i když si nemyslím, že už jsou ceny akcií na dně, doporučuji postupně nakupovat. Dno totiž nikdo trefit nedovede a obrat může přijít velmi rychle a nečekaně. Osobně ho nečekám dřív než na podzim, ale člověk nikdy neví. Zvlášť pokud si vybíráte k investici jednotlivé akcie, jež v uplynulém roce zaznamenaly výrazný propad a u kterých očekáváte zlepšení situace, pak nemá smysl čekat na obrat. Než člověk uvěří, že akcie dosáhly svého dna, tak ceny zpravidla vyrostou o desítky procent a to už bývá na nákupy pozdě. Nejlepším řešením je tudíž rozložit zamýšlenou investici na více dílů a v následujících cca šesti až devíti měsících postupně nakupovat.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie na rok 2012

27. 12. 2011 | Jan Traxler | 20 komentářů

Akcie na rok 2012

A máme za sebou zase jedny Vánoce. Dostali jste pod stromeček, co jste si přáli? Pokud ne (ale vlastně i pokud ano), můžete si něco nadělit sami. Po třech letech se opět rýsují zajímavé... celý článek

Co naznačuje analýza aktuálního ocenění akciových a dluhopisových trhů?

6. 12. 2011 | CYRRUS, a.s. | 3 komentáře

Co naznačuje analýza aktuálního ocenění akciových a dluhopisových trhů?

Finanční trhy ovládá nyní evropská dluhová krize a mnohým investorům se může zdát, že nefunguje nic ze „starých pravd“, o které se při hodnocení atraktivity investic v minulosti mohli... celý článek

Analýza: Ceny amerických akcií klesají i přes rekordní zisky

28. 11. 2011 | Jan Traxler | 6 komentářů

Analýza: Ceny amerických akcií klesají i přes rekordní zisky

Firmy v USA hlásí rekordní zisky, přesto ceny akcií v New Yorku klesají. Poměr ceny akcie k ročnímu zisku firmy (price to earnings ratio, P/E) se tak dostal na nejnižší hodnotu od roku... celý článek

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

16. 11. 2011 | Jan Müller | 16 komentářů

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

Na Peníze.cz jsme o už psali o churningu. Tedy praxi, kdy makléř s vašimi investicemi pracuje nad míru: koupí, prodá, koupí, prodá – až celou investici rozpustí v poplatcích za každou... celý článek

Analýza: Jsou dluhopisy opravdu nejhorší investice?

31. 10. 2011 | Jan Traxler

Analýza: Jsou dluhopisy opravdu nejhorší investice?

Jako dlouhodobou investici mohou dluhopisy kupovat jen blázni. Ovšem blázen, který v únoru nakoupil třicetileté americké vládní dluhopisy, mohl vydělat za devět měsíců 56 procent.

Partners Financial Services