Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 1. 4. 2009 | 8 komentářů
Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů
Patnáctiletý růst cen nemovitostí v Česku je u konce a ceny bytů a domů se možná začnou vracet na „rozumnou“ úroveň. Stát by měl přesto vlastnické bydlení podpořit, třeba možností odepsat si část hodnoty nemovitosti z daní, navrhuje studie firem Deloitte a Hyposervis.

Růst cen bytů a domůse v celém Česku téměř zastavil a v posledních třech měsících roku 2008 v některých regionech nabral opačný trend. Zvláště to platí u cen nově dokončovaných bytů. Pokles cen se týká i některých typů starších nemovitostí. Výjimkou jsou nadstandardní luxusní bytyv exkluzivních lokalitách, kde byl růst za poslední roky pomalejší. Kvůli poklesu cen rezidenčních nemovitostí v Česku není ovšem třeba panikařit, protože za ním stojí jiné příčiny než v zahraničí. Výkyvy v poptávce po bytech a jejich cenáchjsou navíc běžné. Přesto by se vyplatilo provést určité systémové zásahy, aby pokles cen domů a bytů nepoškodil celou ekonomiku, tvrdí expertní tým odborníků společností Deloitte a Hyposervis, kteří v uplynulých pěti měsících zpracovávali hloubkovou studii tuzemského rezidenčního trhu.

Rychlé vzpamatování rezidenčního trhu v Českuvčetně všech odvětví s ním spojených souvisí podle autorů studie s maximální podporou střední vrstvy obyvatel, která je „tahounem“ rezidenčního trhu a dosud byla nezávislá na státní podpoře. Do budoucna je rovněž nutné zabránit rozsáhlejším nuceným prodejům zastavených bytů u těch, kteří nebudou řádně splácet hypotéky, tvrdí autoři studie.

Navrhovaná systémová opatření k oživení rezidenčního trhu

  • Garanční pojištění klientů proti neschopnosti splácet
  • Pomoc při neschopnosti splácet hypoteční úvěry
  • Podpora vzniku nových typů nájemního bydlení
  • Dočasné snížení DPH u bytů
  • Obnovení daňových zvýhodnění u úrokových výnosů z HZL
  • Podpora výstavby obecních nájemních bytů v menších obcích
  • Možnost odečítat od daňového základu odpis bytu pořízeného k bydlení
  • Možnost odečítat případnou ztrátu z pronájmu bytu
  • Změna státní finanční podpory hypoték

Zdroj: Finanční krize v rezidenčním developmentu, Deloitte a Hyposervis

Jedním ze základních nástrojů pro oživení českého rezidenčního trhuje podle expertů například širší pojištění klientů pro neschopnosti splácet své úvěrykvůli ztrátě zaměstnání. Například by mělo krýt rizika ze ztráty práce po celou dobu trvání nynější recese. Navíc by toto pojištění za klienta platil developer.

Pomoci by mohl i stát. Ideálně by zřídil garanční agenturu, která by platila za klienta úroky z hypotékyv případě ztráty zaměstnání nebo propadu příjmu. Po odeznění krize by se takto zaplacené úroky přeměnily na půjčku, kterou by klient musel splatit. Autoři studie rovněž navrhují, aby si vlastník nemovitosti mohl z daňového základu odečítat určité procento z hodnoty nemovitosti. Návrh by tak podle Milana Ročka z Hyposervisu fungoval podobně jako odpisy u podnikatelů. Občané si mohou zatím odečíst z daňového základu pouze úroky z úvěru na bydlení , a to do výše 300 tisíc korun ročně. Nejvýhodnější by toto daňové opatření bylo podle Ročka pro zaměstnance.

Téměř neustálý růst cen nemovitostí v Česku trval s mírnými výkyvy zhruba 15 let.„Rezidenční trh byl na tento trend „zvyklý“ a ze zvýšeného zájmu lidí o vlastní bydlení těžily především developerské a stavební společnosti, či výrobci a prodejci stavebních materiálů,“ uvádí expertní studie. Ceny hnala vzhůru zvýšená poptávka po vlastním bydlení a relativní dostupnost úvěrů. K významnému zdražení došlo podle průzkumu Centra pro ekonomický výzkum (CERGE) obzvláště v roce 2007. Cena standardního bytuo rozloze 68 metrů čtverečních tehdy se zvýšila mimo hlavního město až o 34 procent, v Praze pak o 22 procent oproti roku 2006.

Anketa

Hodláte si letos koupit nemovitost?

Současné ochlazení tuzemského trhu s nemovitostmi je podle studie společností Deloitte a Hyposervis především krizí poptávky. Na té se podepsalo několik základních faktorů. Jednak fakt, že velká část poptávky po bytech a domech z následujících let (tedy budoucí poptávky) se „odčerpala“ právě v roce 2007. Své bytové potřeby se také již podařilo uspokojit těm nejsilnějším ročníkům mladší generace, nejvíce pak takzvaným Husákovým dětem.

Důsledky globální krize jsou podle autorů studie spíše druhotné. Projevují se nejvíce v odlivu domácích i zahraničních spekulativních investorů a v očekáváních zájemců o koupi nemovitosti. Ti zpravidla předpokládají, že ceny bytů v nejbližší době poklesnou a koupi oddalují. Část lidí odkládá nákup nemovitosti také kvůli obavě z propadu příjmu domácnosti. Potencionální kupující jsou ale prý zatím poměrně optimističtí a jediné s čím spekulují je snížení cen nemovitostí.

Poptávka po rezidenčních nemovitostechi po úvěrech by měla klesnout podle studie Deloitte a Hyposervisu i v letošním roce. „V důsledku přirozeného poklesu poptávky i dopadů finanční krize se tak tuzemský trh vrátí zhruba na úroveň roku 2006,“ říká jeden z autorů studie Filip Endal ze společnosti Deloitte.

Oddalujete také nyní vy nebo někdo ve vašem okolí prodej bytu? Myslíte, že se to nyní vyplatí? Podělte se o názor s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 4. 2009 11:35, Jiří Pácal

Pokles zájjmu o byty je dán tím, že je prostě méně lidí, kteří by je kupovali. Jednoduše početně. Dále se tak rozevřely nůžky mezi výší nájmů a bydlením ve vlastním bytě, že to přestalo být ekonomicky zajímavé. Zákon o bytech je tak mizerný, že vlastnické byty jsou spíše paskvil než zajímavá investice. No a také je dobré připomenout, že už skoro čtyři z pěti lidí ve vlastním bydlí, tak kam to asi dál hnát. A privatizací obecních bytů to dál roste. No a to jsou podstatné faktory , studie Hyposervisu a Deloitte je trochu mimo.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2009 19:08, Martina

Čekala jsem, že se tady dočtu nějaké zajímavé a inteligentní reakce na článek, ale marně.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Proč jsou v Česku tak rozdílné ceny nemovitostí

21. 10. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Proč jsou v Česku tak rozdílné ceny nemovitostí

Dramatické zvraty v cenách bytů a domů se v Česku v dohledné době rozhodně nečekají. Shodují se na tom všichni oslovení odborníci. Rozdíly v cenách mezi regiony jsou ale z historických... celý článek

Jak ochránit své peníze nejen při nákupu nemovitosti

16. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak ochránit své peníze nejen při nákupu nemovitosti

Riziko při prodeji či koupi podstupují většinou obě zúčastněné strany. Dá se ovšem minimalizovat tím, že se do celé transakce zapojí třetí osoba, která peníze vydá až po splnění všech... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

11. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 7 komentářů

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

Kupujete nemovitost? Pak nejspíš řešíte, jak zaplatit tak, abyste nedali svoje peníze z ruky příliš brzy, ale ani nezaplatili pozdě. Nabízí se hned několik možností. Platbu peněz v... celý článek

Partners Financial Services