Proč platí násobně víc než jinde? Teplárny se chovaly jako Bohemia Energy

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 9. 5. 2022 | 27 komentářů
V několika městech lidé za teplo a teplou vodu platí násobky průměrné ceny. Doplácí na to, že vedení tamních tepláren mělo špatnou strategii pro nákup plynu, ze kterého teplo vyrábí.
Proč platí násobně víc než jinde? Teplárny se chovaly jako Bohemia Energy

Zdroj: Shutterstock

Tříčlenná rodina z Chebu loni zaplatila za teplo a teplou vodu lehce přes 12 tisíc korun. Nově to může být 36 tisíc. Teplárny v některých městech nezvládly turbulentní vývoj na trzích. Domácnosti, které od nich odebírají teplo na dálku, tak zažívají další z cenových šoků.

Hned ze začátku roku to postihlo stovky domácností ve Vamberku, kde teplo zdražilo čtyřnásobně na 2500 korun za gigajoule (GJ). Následoval Hrádek nad Nisou, kde ceny tepla vyskočily na 1688 korun za GJ. A od dubna i západočeská města Cheb a Aš, kde ceny vyskočily na 2255 a 2519 korun za GJ. Průměrná cena centrálně dodávaného tepla v Česku se přitom podle dat Teplárenského sdružení ČR pohybuje kolem 750 korun za GJ.

Ve všech zmíněných městech se radnice, které bývají významnými nebo většinovými vlastníky tepláren, musely potýkat s výraznou nevolí obyvatel. V Aši a Chebu to mělo takřka okamžitý efekt: teplo od května zlevnilo oproti dubnovým rekordním cenám o pětinu až čtvrtinu. I tak jsou ceny na násobcích těch loňských.

„Loni jsme spotřebovali téměř 22 GJ tepla za rok, což nás vyšlo na 12 147 korun. Jestli zůstane květnová cena, zaplatíme trojnásobek, předtím to vypadalo na čtyřnásobek. Zvládneme to, v dubnu už jsme netopili a snažíme se šetřit teplou vodou, ale jsou lidé, pro které to může být hodně náročné. Navíc patříme jen k několika málo městům, kde k tam velkému nárůstu cen došlo, těžko se to chápe,“ říká pan Petr z Chebu, který žije v tříčlenné domácnosti.

Rychlý pohyb ceny tepla v Aši a Chebu během jednoho měsíce dobře dokumentuje, v čem je problém. Lidé ve městech, kde ceny tepla vyletěly letos vzhůru, doplatili na to, že vedení tepláren nenakupovalo suroviny, z nichž teplo vyrábí, s dobrou strategií. Neměly nakoupeno do zásoby za nižší ceny z minulých období a musely ceny tepla stanovovat podle aktuálních vysokých cen.

„Teplárenským společnostem, které spoléhaly na každoroční pokles cen zemního plynu na podzim a zejména v zimě a nakupovaly ho až později, letos tato strategie nevyšla. Takže musely nakupovat plyn až za několikanásobek ceny prvního pololetí 2021,“ vysvětluje mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

Tyto teplárny postupovaly podobně jako loni padlá Bohemia Energy: neměly předkoupené zásoby plynu. Na konci loňského roku a na začátku toho letošního jejich zástupci viděli, že ceny plynu zůstávají na několikanásobcích cen z minulých let a věřily, že brzy dojde k poklesu. Nedošlo. Na konci února navíc Rusko napadlo Ukrajinu a situace se ještě zhoršila. Plyn dál zdražil. Teplárny už ale musely nakupovat, protože jinak by neměly teplo z čeho vyrobit.

„Nebylo to pochybení v tom smyslu, že by někdo zaspal. Bylo to rozhodnutí založené na pravidelných konzultacích s makléři, kteří predikovali pokles cen v závěru roku, protože v průběhu roku byla cena nestandardně vysoká,“ hájil se starosta Vamberka Jan Rejzl v rozhovoru pro Rychnovský deník.

„Loni na podzim už byla cena výrazně vyšší než dřív a nikoho nenapadlo, že ještě tolik vystřelí,“ řekl na jednání chebského zastupitelstva v dubnu Martin Černík, jednatel společnosti Terea, která dodává teplo v Aši a Chebu.

Města, kde teplo vyjde na víc jak 1000 Kč za GJ

MěstoCena za GJ s DPH
Vamberk2500 Kč
1988 Kč
Hrádek n.N.1688 Kč
Cheb1661 Kč
Valašské Meziříčí1595 Kč (cena platí o 1. 6., aktuální cena je 807 Kč)
Zábřeh1320 Kč
Benešov1252 Kč
Česká Třebová1130 Kč
Postoloprty1122 Kč
Nové Město n. M.1100 Kč
Vítkov1087 Kč
Průměr ceny centrálně dodávaného tepla je kolem 750 korun (podle dat Teplárenského sdružení za více jak 140 měst). Zdroj: Teplárenské sdružení, ceníky tepláren

Nákupy rozložené v čase

Chebská radnice, vlastnící poloviční podíl v teplárenské firmě Terea (druhá polovina patří německé společnosti Gelsenwasser), se na květnové valné hromadě pokusí prosadit, aby firma na další snížení cen tepla použila i desítky milionů korun, které má jako rezervy ze zisku z minulých let. Zároveň všude doufají, že ceny energií, začnou někdy zase klesat. Kvůli pokračující válce na Ukrajině to ale zatím na zlevňování nevypadá.

„Ceny zemního plynu jsou momentálně naprosto nepředvídatelné. Není ale vyloučena ani varianta, že v případě ukončení ruské agrese na Ukrajině výrazně klesnou,“ říká Kaufmann.

Jenže: třeba v Brně nedávno teplo také výrazně zdražovalo, ale růst o čtvrtinu se zdá být v porovnání s Vamberkem nebo Aší nakonec ještě dobrý. Proč teplo v Brně stojí 784 korun – a ne násobně víc?

„Přenést reálně několikanásobný nárůst ceny zemního plynu, který je primárním palivem Tepláren Brno, do ceny tepla pro naše zákazníky jsme nemuseli z několika důvodů. Tím hlavním byla promyšlená strategie nákupu zemního plynu rozloženého v čase (v dílčích tranších v předstihu až dvou let), kterou uplatňujeme dlouhodobě. Pro rok 2022 jsme tak měli již větší část potřebného množství zajištěnou,“ říká Renata Diatková, vedoucí odboru generálního ředitele Teplárny Brno.

Roli hraje ale i to, že Teplárny Brno nespoléhají při výrobě tepla jen na plyn. „Část tepla je získávána spalováním odpadů, které je nezávislé na ceně zemního plynu. A důležitým parametrem je vysoký podíl tepla vyrobený v režimu kogenerace. Příjmy z prodeje elektřiny dokážeme zatím tlumit stoupající ceny plynu a nabízet teplo za ceny nižší, než v případě pouhé takzvané výtopenské výroby tepla bez výroby elektřiny,“ říká Diatková.

Jestli ceny plynu (nebo případně i uhlí, na které některé teplárny stále spoléhají) zůstanou vysoké dlouho, začnou se postupně propisovat i do ceníků dalších tepláren. I když nakupují plyn pro výrobu tepla průběžně, jednou jim prostě staré zásoby koupené za příznivé ceny dojdou. Od začátku června na zhruba dvojnásobek současné ceny zdražuje teplárna ve Valašském Meziříčí, kde GJ nově vyjde na 1595 korun.

„Záleží na řadě okolností, které ovlivňují cenu paliva a dalších položek při výrobě a rozvodu tepelné energie. Zásadní bude samozřejmě další vývoj na Ukrajině a reakce EU včetně sankcí. Výrazně podražila v podstatě všechna paliva včetně biomasy. V případě výroby tepla z uhlí je navíc zásadním faktorem cena povolenky na emise skleníkových plynů,“ říká Kaufmann z teplárenského sdružení.

Jde už teď předpovídat ceny tepla pro příští rok? Porostou? „Zatím je příliš brzo na nějaká konkrétnější čísla, vývoj je stále velmi dynamický. Většina tepláren se ale zdražování v příštím roce nevyhne,“ odpovídá Kaufmann.

Pomoc? Příspěvek

Lidé ve městech, kde už nyní teplo a teplá voda výrazně zdražily, na tom mohou být výrazně hůře než zbytek republiky. Vedle zdražování elektřiny, benzinu nebo potravin jim rostou další náklady, před nimiž neutečou. Například chebská radnice proto o zdražování tepla, na které nemusí být z Prahy vidět, informovala dopisem vládu.

„Situací ohledně cen energií se vláda i konkrétně ministerstvo práce a sociálních věcí intenzivně zabývá. Zdražování je ale problémem, který bohužel trápí všechny regiony,“ říká ministerstva Jakub Augusta. Na ministerstvu si tedy nemyslí, že by města, kde značná část lidí (v Chebu odebírá od teplárny teplo zhruba čtvrtina až třetina domácností) má problémy se zdražujícím teplem, měla dostat speciální péči. Je to dáno tím, že spousta lidí po celé zemi už v předchozích měsících výrazně doplácela na rostoucí ceny plynu, který jim skokově prodražil nedávno skončenou topnou sezonu. Týkalo se to hlavně klientů padlých dodavatelů, jako byla už zmíněná Bohemia Energy. Problémy zatím neměli ti, kdo mají ceny zafixované a jejich dodavatelé fixace drží. I je v budoucnu čekají vyšší ceny, ale stále těží z nízkých cen energií, které byly třeba ještě před rokem. Je to podobná situace jako u tepláren: kdo nakupoval dopředu, ten zatím důsledky skokového zdražení energií nepocítil.

„V tuto chvíli mohou lidé, kteří mají problémy se zaplacením faktur, zažádat primárně o příspěvek na bydlení. Pokud by ani to nestačilo, je tu ještě například mimořádná okamžitá pomoc,“ dodává Augusta.

Stovky stížností

Nespokojenost lidí z měst, kde teplo výrazně zdražilo, vnímají na Energetickém regulačním úřadu (ERÚ). K postupům tepláren tam mají už stovky dotazů či stížností, v předchozích letech to byly desítky. Výsledkem žádného z těchto dotazů zatím nebylo šetření, které by prokazovalo pochybení vedení tepláren proti zákonům.

„Pro teplárenství zákony a předpisy stanoví způsob kalkulace ceny. Obecně lze do ceny zahrnout pouze oprávněné náklady a přiměřený zisk. Náklady na palivo z principu patří mezi oprávněné náklady,“ říká obecně mluvčí úřadu Michal Kebort.

Může být problém, že vedení některých tepláren vsadilo vše na jednu kartu a počítala s poklesem ceny, ke kterému nedošlo a stal se opak? Zákon podle Keborta nepopisuje nákupní strategii výrobců tepla a ERÚ může vyžadovat jen zákonem definované povinnosti. „I kdyby tomu tak bylo, jen stěží by se předdefinovaná pravidla vypořádala se současnou situací, pro kterou je příznačná extrémní volatilita cen. Pokud hodnotíte nákupy zpětně, máte k dispozici informace (jistotu), kterou společnost mít v dané době nemohla,“ říká Kebort.

„Vrátíme-li se ke kompetencím ERÚ, v rámci našich řízení bychom mohli postihnout pouze situaci, kdy by cena tepla byla kalkulována v rozporu s předpisy, tj. společnost by zahrnula náklady v neoprávněné výši. V potaz musíme brát i další zákony a povinnosti managementu jednat s péčí řádného hospodáře a neporušovat povinnosti při správě cizího majetku,“ dodává Kebort.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2022 7:22

Krásně se ukazuje, jak jim je jedno kolik stojí plyn. Prostě to necháme zaplatit lidi plus náš zisk.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 5. 2022 13:02

Citace - TP / 09.05.2022 12:00

To jako, že se na úřadech mávnutím proutku objevili loňský podzim noví úředníci? Asi ne, že. Pokud úředník prudí s něčím, co už dávno dostal, je to jeho neschopnost, nikoliv vlády, která ho zdědila...

Za Babiše bysme měli DPH na energie 0%, takže noví lidé by si o sociální dávky nemuseli žádat.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services