Zákaz starých kotlů v domácnostech se odkládá

Zákaz starých kotlů v domácnostech se odkládá

Zdroj: Shutterstock

Konec starých kotlů v domácnostech se odkládá o dva roky. Vláda dnes podpořila návrh ministerstva životního prostředí, aby se termín zákazu jejich provozu odložil na 1. září 2024.

Konec kotlů první a druhé emisní třídy, které nejvíce znečišťují vzduch v obcích a poškozují zdraví sousedů, přitom vyplývá ze zákona o ochraně ovzduší z roku 2012. Už od roku 2014 platí zákaz jejich „umisťování na trh“ (tedy kromě doprodeje zásob), od roku 2018 se nesmí uvádět na trh ani kotle třetí emisní třídy.

Se zákazem provozu nejstarších kotlů na pevná paliva (nejčastěji uhlí) se počítalo od letošního září. Domácnostem, které by výměnu nestihly ani během desetileté lhůty a výrazným státním dotacím, měla hrozit pokuta až 50 tisíc korun, a to i opakovaně.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) vysvětlila vládní obrat na poslední chvíli snahou o ulehčení situace více než 150 tisícům domácností, které povinnost zatím nesplnily. Odkazuje na rostoucí inflaci, prudké zdražení energií i úvahy o odklonu od plynu.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+176
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 102 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 4. 2022 10:25, Šťoural

Konečně rozumné rozhodnutí pěticípé vlády. Technické upřesnění k onomu oficiálnímu eko-argumentu rušení tzv. neekologických kotlů 2. třídy. Jediný rozdíl kotle zakázané 2. třídy oproti povolené 3. třídě je silnější tepelná izolace stěn. Ovšem nestačí přidání izolace svépomocí ani odbornou firmou. Eko přínos chladnějšího povrchu kotle třídy 3 oproti dvojce je nulový. Ba spíše naopak, chladnější sklep totiž znamená chladnější podlahu přízemí. Mám zakázaný kotel 2. třídy - Viadrus - velmi kvalitní litinový. Po 10 letech zcela bez koroze, jako nový. Někdo by už měl papalášům a úředníkům vysvětlit, že za smrad nemůže kotel, ale jeho palivo a hlavně způsob topení. I "skvělý" kotel 5. třídy proto může být pro okolí a přírodu horší, než rozumný provoz 1. a 2. třídy!

+417
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 4. 2022 8:54, Markus

Však měli dost času na to se přizpůsobit a koupit si něco novějšího, ideálně tepelné čerpadlo.. co bych chtěl ale od lidí v České republice...

Za chvíli mi tady někdo napíše "nikdo mi nebude říkat čím mám topit", přitom si tento a jemu podobní chytrolíni neuvědomují, že ten vzduch dýchají také a věřte tomu, že je to fakt hnus. Domácí kotle na tuhá paliva jsou to nejhorší, ani staré diesely nejsou tak špatné.

Mimochodem investice do tepelného čerpadla se vám vrátí do 6 let a pak už jen šetříte.

-586
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (102 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services