Paneláky: čím větší rekonstrukce, tím štědřejší státní dotace

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 19. 5. 2008 | 7 komentářů
Paneláky: čím větší rekonstrukce, tím štědřejší státní dotace
Státní program dotací úroků z úvěrů na opravy panelových domů by se mohl už brzy změnit. Ministerstvo pro místní rozvoj chce vyšší dotací zvýhodnit vlastníky, kteří provedou rozsáhlejší opravu svého domu.

Majitelům bytů v panelových domech svitla naděje, že jim stát pomůže více než dnes s financováním zateplení a jiných oprav jejich domu. Loni vláda snížila dotaci úroků z úvěrů na modernizaci paneláků ze čtyř na dva procentní body. Letos by se tento dotační program PANEL měl dočkat dalších změn, které by měly zvýhodňovat vlastníky, kteří se pustí do rozsáhlejších oprav.

Podle statistický údajů potřebuje celkovou rekonstrukci přes 60 procent bytového fondu. Téměř 700 tisíc panelových domů je starší více než 35 let.

Podpora z programu Panel se dá použít například na:

  • Opravu lodžií, balkónů včetně zábradlí
  • Výměna balkónů
  • Zateplení neprůsvitného obvodového pláště
  • Opravy a zateplení střech včetně nástaveb
  • Zasklení lodžií; balkónů
  • Obnovu předložených vstupních schodů a zábradlí, zídek a dlažby
  • Opravu vnitřních stěn a stropů
  • Repasi nebo výměnu vstupních dveří do bytů
  • Zkvalitnění ústřední regulace otopné soustavy
  • Opravu nebo modernizace bytového jádra
  • Opravu nebo modernizace vzduchotechniky
  • Zřízení nového výtahu
  • Změny dispozičního řešení bytu
  • Projektové práce, projektová dokumentace
  • Revizi technického zařízení budov

Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje, aby úroková dotace činila 4,3 a 2,5 procentního bodu podle rozsahu rekonstrukce domu a míry jeho zateplení. „Smyslem navrhované změny je stimulovat vlastníky panelových domů a bytů, aby provedli co nejširší, tedy komplexní rekonstrukci. Modernizace by měla přinést co největší úsporu energií na vytápění objektu i úsporu na provozních nákladech,“ říká Radomíra Kotlárová z tiskového oddělení Ministerstva pro místní rozvoj.

Ministerstvo chce rovněž zvýšit letošní rozpočet programu, který zatím činí 1,6 miliardy korun, což je zhruba polovina loňského rozpočtu, který činil 3,5 miliardy korun. Potřebujeme navýšit rozpočet programu Panel o dvě až tři miliardy korun. Zatím se o tomto návrhu jedná v pracovních komisích legislativní rady vlády,“ říká Kotlárová. O navýšení by vláda měla rozhodnout nejspíš v červnu.

Náklady na opravy paneláků, do nichž zatéká či kterým trouchnivějí okna, jdou za celý dům do milionů. „V průměru může jít o investici od 160 do 350 tisíc na jednu bytovou jednotku,“ odhaduje Jan Wagner, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení, který spravuje program PANEL. Zájem o dotaci je velký. Loni musel Fond na podzim zastavit přijímání nových žádostí, protože mu došly peníze.

O podporu se vlastníci panelových domů mohou opět ucházet od 2. dubna 2008. „Registrujeme přibližně 800 žádostí. Na opravy a modernizaci objektů si žadatelé berou úvěry v průměru okolo 4 až 6 milionů korun,“ přibližuje letošní zájem majitelů bytů o dotaci státu Lubomír Rajdl, ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky, která žádosti přijímá.

Zatímco loni se dal úrok komerčního úvěru na opravu a revitalizaci domu snížit díky programu PANEL až o čtyři procentní body, podle letošních podmínek je dotace poloviční. Úroky si mohou společenství vlastníků či družstva snížit nejvýše o dva procentní body. Snížená dotace postihla i ty obyvatele paneláků, kteří si žádosti o státní podporu podali v závěru minulého roku, ale kvůli vyčerpanému loňskému rozpočtu přišli na řadu při schvalování až nyní.

Všechny podrobnosti, jak o dotaci požádat, včetně formulářů jsou k dispozici na webových stránkách ČMRZB. K žádosti se přikládá úvěrová smlouva o poskytnutí komerčního úvěru bankou. Rozpočtované náklady na opravu a modernizaci domu přitom musí tvořit nejméně 50 procent z výše úvěru.

Seznam oprav a modernizací, na kterou se dá státní podpora využít, je velmi široký. Obsahuje celkem 39 položek – počínaje opravami samotných základů domu až po opravu hromosvodů. Dotace se poskytuje vždy jen k jednomu úvěru. Na tentýž druh oprav, například na opravu balkónů, mohou získat vlastníci panelových bytů dotaci jen jednou.

Opravovali jste někdy panelák? Jaké máte zkušenosti s výběrem firem, chováním vlastníků či se státními dotacemi?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2008 11:12, pravda

Privilegovani

V nasi spolecnosti zije skupina neoduvodnene a bezzasluhove privilegovanych spoluobcanu, jakasi kasta nadlidi, kteri ziskali privilegium od zlocineckeho bolsevickeho rezimu, bydlet za regulovane najemne a to na veky. Oni i jejich potomci. Neexistuje zadna pravni norma, ktera by specifikovala, ktery obcan ma a ktery nema bydlet za regulovane najemne. Vyse takoveho regulovaneho poplatku za uzivani cizi veci nedosahuje vyse potrebne pro prostou reprodukci bytoveho fondu a neprinasi majiteli zadny zisk, ale naopak dlouhodobou nucenou ztratu.

Tito privilegovani obcane meli diky tomuto privilegiu za minula obdobi neoduvodnene nizsi zivotni naklady, a tim i vyssi zivotni standard, nez obcane neprivilegovani. O tomto stavu, kdy uzivaji cizi majetek proti svobodne vuli majitele a bez jeho souhlasu a za podminek, ktere odporuji Ustave CR a Listine Prav a Svobod dobre vedi a vedeli. Na navrhy majitelu na napravu odmitaji pristoupit. Majitele domu jsou pak touto skupinou okradani o 200mld Kc za minula obdobi v cele CR. Tato castka zustala v penezenkach a za nehty techto privilegovanych obcanu platicich regulovane najemne a kazdy den, kazdou hodinu narusta.

Je nesmysl, aby po rozsudku ESLP ve Strasburku tuto kompenzaci platili ostatni neprivilegovani obcane z vlastnich dani. Je treba na tyto privilegovane uvalit zvlastni dan a tyto kompenzace v radu 200mld Kc pozadovat zpetne po privilegovanych spoluobcanech a jejich potomcich.

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 7. 2008 10:26, Jouda

Proč se výhodně mohou opravovat jen paneláky? Nemělo by to platiti i pro ostatní bytové domy, i když jsou postavené z cihel. Vznikaly ve stejné době jako paneláky a stavební technologie byly zastaralé a mnohdy šizené. I "cihláky" by potřebovaly nové balkony, zateplení a opravu rovné střechy, balkony. Na "cihlák",postavený v 60.letech žádnou dotaci, ani výhodný úvěr nedostanete. Proč panelákům dotace a cihlákům ne? Dotace by se měly dávat jen na statické zajištění domů v důsledku špatného projektu, apod.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze na bydlení: dopředu i dozadu

5. 5. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Peníze na bydlení: dopředu i dozadu

V další recenzi produktových novinek jsme se zaměřili na Komerční banku. Její inovovaná hypotéka Dopředu Dozadu, kterou banka představila v závěru dubna, dostala v našem hodnocení tři... celý článek

Kam se posunuly české hypotéky

8. 4. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kam se posunuly české hypotéky

Získat hypotéku před deseti lety nebylo tak snadné jako dnes. Na výběr jich bylo málo a banky byly v jejich poskytování opatrné. Dnes masivně shánějí nové klienty, snaží se je zavázat... celý článek

Co si ohlídat při koupi nového bytu

4. 4. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Co si ohlídat při koupi nového bytu

Lidé bez zkušeností si vybírají nové bydlení hlavně podle tří kritérií: ceny, lokality a podle toho, jak bude byt vybavený. Na řadu dalších důležitých věcí přitom nemyslí. Poradíme,... celý článek

Rekonstrukce paneláku za méně než 1 800 korun na byt

31. 1. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Rekonstrukce paneláku za méně než 1 800 korun na byt

Komerční úvěry na opravy a celkovou revitalizaci chátrajících obytných domů jsou jedním z řešení, jak si nenechat spadnou panelák na hlavu. Platit za byt do fondu oprav zhruba 1 040... celý článek

Partners Financial Services