Peníze na bydlení: dopředu i dozadu

Eva Sovová | rubrika: Recenze | 5. 5. 2008 | 1 komentář
Peníze na bydlení: dopředu i dozadu
V další recenzi produktových novinek jsme se zaměřili na Komerční banku. Její inovovaná hypotéka Dopředu Dozadu, kterou banka představila v závěru dubna, dostala v našem hodnocení tři hvězdičky.

Nabídka hypotečních úvěrůje podle odborníků velmi široká. S převratnou novinkou nejspíš letos nepřijde žádná banka. Stávající hypoteční produkty se snaží banky spíše vylepšovat a dotvářet podle potřeb klientů, jak tvrdí zástupci jednotlivých bankovních domů. S inovací nyní přišla i Komerční banka.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Inovovaný hypoteční úvěr nazvala banka "hypotéka Dopředu Dozadu". Samotný název naznačuje, že peníze z poskytnuté hypotéky se dají použít poměrně variabilně. A to na investici do bydlení, o které rodina teprve uvažuje, ale i zpětně. Jednak na splacení případné stávající nevýhodné hypotéky a také na refundaci peněz, které již rodina nebo jednotlivec do svého bydlení investovali v průběhu předchozích 12 měsíců.

Inovovaná hypotéka Dopředu Dozadu přitom zachovává všechny podmínky standardní hypotéky, tedy fixaci úroků a splatnost. Fixovat úrokovou sazbu se dá na jeden až deset let, nebo i na 15 let. Doba splatnosti je minimálně 5 let a maximálně 30 let. Zároveň je tento úvěr i flexibilní. To znamená, že zahájení splácení včetně úroků se dá odložit o rok. Podle potřeby klient může v průběhu splácení úvěru zvyšovat a snižovat splátky nebo přerušit splácení až na tři měsíce, a to bez sankcí.

Jak funguje hypotéka Dopředu: Jestliže klient potřebuje získat čas na to, aby si vyhlédnul nemovitost podle svých představ nebo detailně naplánoval rekonstrukci svého současného bydlení, má možnost požádat Komerční banku o Hypotéku Dopředu. V praxi to znamená, že přijde do banky, předloží jen průkaz totožnosti a doslova na počkání při první návštěvě banky je hypotéka přislíbená. Před jejím udělením pak už jen banka zkontroluje, zda všechny údaje o klientovi jsou stejné jako v okamžiku přislíbení úvěru.

Hypotékou Dopředu získává klient jistotu, že po dobu devíti měsíců mu bude banka garantovat poskytnutí finančních prostředků na bydlení za úrokovou sazbu, která platila v den schválení hypotéky. Tato úroková sazba nyní činí 4,99 procenta a v porovnání s hypotečními produkty na trhu se pohybuje okolo průměru. Za garanci úroku musí klient zaplatit hned při sjednání 9 tisíc korun. Žádné další poplatky v tomto okamžiku klient neplatí. Až při čerpání hypotéky si Komerční banka účtuje 150 korun měsíčně za vedení úvěrového účtu.

Jak funguje hypotéka Dozadu: Hypotéku Dozadu schválí banka rovněž na počkání během první návštěvy. Žadatel předkládá průkaz totožnosti a doklady o svých příjmech, aby banka posoudila, zda je klient schopný hypotéku splatit. Poplatek za schválení hypotéky Dozadu činí rovněž 9 tisíc korun a vedení úvěrového účtu přijde měsíčně na 150 korun. Žádné další poplatky se již rovněž neplatí. Čerpání peněz "Dozadu" ale musí vždy souviset s bydlením.

Finance se dají v prvé řadě použít na splacení jiné dřívější hypotéky, která je oproti Hypotéce Dozadu dražší a méně výhodná. Tím se dají ušetřit v některých případech až desítky tisíc korun. Další možnost čerpání je ta, kdy si například rodina již pořídila nový byt nebo rekonstruovala starý z vlastních úspor, nyní je finančně vyčerpaná a potřebuje hotovost. V takovém případě slouží Hypotéka Dozadu ke zpětnému proplacení již uhrazených investic do nemovitosti.

Anketa

Je podle vás výhodné rezervovat si stávající úrokovou sazbu u hypotéky na nemovitost, kterou si dotyčný koupí až za devět měsíců?

K získání hotovosti (refundaci) z hypotečního úvěru musí klient předložit faktury dokladující koupi nemovitosti nebo konkrétní rekonstrukci bytu či domku. Takto lze například předložit účty za novou kuchyni, za vestavěné skříně, obklady, stavební práce atd. Faktury přitom nesmí být starší 12 měsíců a musí se vždy týkat pevných součástí bytu. Na tento typ hypotečního úvěru tak nelze předložit ale účtenky za vybavení jako je třeba HI-FI souprava, bytový textil či zařízení dětského pokojíku či hobby dílny. Jestliže jsou všechny uvedené podmínky splněné, banka účty proplatí a získanou hotovost pak už klient může použít na cokoliv potřebuje. Hypotéka Dozadu je tedy stejná jako jakákoliv jiná klasická hypotéka Komerční bankyi se stejnými sazbami. Nejedná se tedy o americkou hypotéku.

Také si podobně jako banky myslíte, že nabídka tuzemských hypoték je dostatečná? Jaké byste případně přivítali změny u hypotečních produktů? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kam se posunuly české hypotéky

8. 4. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kam se posunuly české hypotéky

Získat hypotéku před deseti lety nebylo tak snadné jako dnes. Na výběr jich bylo málo a banky byly v jejich poskytování opatrné. Dnes masivně shánějí nové klienty, snaží se je zavázat... celý článek

Hypotéka bez poplatku? Hezká iluze.

26. 3. 2008 | Petr Syrový | 7 komentářů

Hypotéka bez poplatku? Hezká iluze.

Některé banky odpouští klientům vstupní poplatky za zpracování hypotéky. I tak jim ale majitelé hypoték zaplatí v průběhu splácení desítky tisíc korun navíc.

Krátká fixace: nižší úrok s vysokým rizikem

5. 3. 2008 | Petr Syrový

Krátká fixace: nižší úrok s vysokým rizikem

Na trhu se objevila hypotéka s variabilní úrokovou sazbou. Její úroková sazba bude odvozena od tříměsíční mezibankovní sazby PRIBOR. Nevýhoda je, že sazba, a tedy i splátky se budou... celý článek

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

30. 1. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

U hypotečních úvěrů se už dlouho mluví o růstu úrokových sazeb. Banky či zprostředkovatelé hypoték tohoto strašáka občas nepřímo používají jako motivaci klientů, aby s hypotékou neotáleli.... celý článek

Partners Financial Services