Stavební spořitelny umějí doručit státní podporu, kam je třeba

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 5. 12. 2022 | 1 komentář
Je stavební spoření přežitý produkt? Má se měnit nebo úplně rušit jeho podpora? Pavel Čejka z Raiffeisen stavební spořitelny má jasno: Lidé, kteří tak uvažují, nerozumějí, jak stavební spořitelny fungují a co můžou nabídnout nad rámec nabídky bank. Sám pro ně naopak vidí v budoucnu novou roli.
Stavební spořitelny umějí doručit státní podporu, kam je třeba

Zdroj: Shutterstock

Můžete být konkrétnější, co vám na kritice stavebního spoření vadí?

Úplně základním nedorozuměním je hypotéza, že jde o neadresné spoření na cokoliv. Pětadevadesát procent vkladů ve stavebních spořitelnách se použije na financování potřeb spojených s bydlením. Navíc na vklady se nelze dívat odděleně od úvěrů, tak prostě bankovnictví nefunguje, u stavebních spořitelen zvlášť.

Takže úvahy o přežitém produktu podle vás nejsou namístě?

Rozhodně ne. Paradoxně slyšíme o „přežitém produktu“ právě v době, kdy stavební spořitelny mohutně financují například investice do úspor energií, rekonstrukcí nebo družstevního bydlení. Klienti, kteří mají naspořený dostatek finančních prostředků, mají možnost získat úvěr ze stavebního spoření za výrazně nižší sazby, než jsou sazby hypoték nebo spotřebitelských úvěrů. To se projevuje i na číslech. Ve srovnání s minulým rokem pozorujeme až trojnásobný zájem.

Pavel Čejka

Zdroj: RSTS

Předsedou představenstva Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS) je od července 2020. V minulosti byl například provozním ředitelem a členem vedení pro mezinárodní aktivity skupiny Société Générale nebo členem představenstva a finančním ředitelem Komerční banky. Ještě předtím pracoval v ČSOB a v poradenské společnosti Arthur Andersen.

Mají tedy stavební spořitelny co nabídnout i do budoucna?

Dokonce bych řekl, že budou důležitější než kdy v minulosti. Jejich roli vidím hlavně ve dvou oblastech. Jednak ve financování ekologické transformace, zejména energetických úspor domácností, a také ve financování dostupného bydlení. Tyto dvě oblasti patří i mezi priority naší vlády. V Asociaci českých stavebních spořitelen jsme proto připravili teze možné transformace systému stavebních spořitelen právě tímto směrem. Stavební spořitelny mají vybudovaný a pravidelně auditovaný aparát cílené distribuce státní podpory, který je možné do budoucna využít v daleko větší šíři než doposud. Nevidím žádný rozumný argument, proč by v této situaci nemělo dojít k transformaci směrem k nové, širší roli stavebních spořitelen.

Potřeba energetických úspor je velmi aktuální. Jak se to projevuje u vaší stavební spořitelny?

Máme opravdu velkou poptávku po financování zateplení domů a bytů, solárních panelů, tepelných čerpadel a dalších možností úspor. Jenom stavební spořitelny jsou schopny pro tyto účely poskytnout úvěry se splatností až 25 let, a tedy nízké splátky dostupné i pro domácnosti s průměrnými příjmy.

Máte nějaký produkt zaměřený přímo na úspory?

Ano, na financování energetických úspor máme specifický produkt se sníženou úrokovou sazbou. Jako stavební spořitelna navíc na rozdíl od standardních komerčních bank můžeme poskytovat nezajištěné úvěry s dlouhou dobou splatnosti, až 20 let. Pro lidi je zásadní rozdíl, jestli budou financovat například tepelné čerpadlo za 300 tisíc korun úvěrem od stavební spořitelny s měsíční splátkou 2400 korun, nebo spotřebním úvěrem za 4000 až 4500 korun měsíčně.

Žhavé téma je i dostupnost bydlení, respektive spíš jeho nedostupnost. Umíte i tady nabídnout něco navíc proti bankovnímu financování?

Jeden poměrně zásadní rozdíl tu je. Stavební spořitelny jsou schopné financovat i družstevní bydlení bez nutnosti zástavy nemovitosti, případně do budoucna poskytovat i cílené dotace pro určité skupiny lidí, například pro mladé, pro které je pořízení nebo rekonstrukce bydlení čím dál nedosažitelnější.

Roste zájem o družstevní bydlení?

Financování členského vkladu v družstvu je rychle rostoucí produkt, o který je zájem čím dál větší. Oproti loňskému roku je tu nárůst téměř 25 procent. Jen letos poskytneme našim klientům toto financování v celkovém objemu přibližně půl miliardy korun. A to se týká i nových developerských projektů, kde družstva vznikají.

A zájem o úvěry přetrvává?

Letos jsme v Raiffeisen stavební spořitelně poskytli jen zhruba o pět procent menší počet úvěrů než loni. U překlenovacích úvěrů, kde klient ještě nemá naspořenou dostatečnou částku, došlo letos k velkému poklesu objemu zajištěných úvěrů na pořízení nemovitostí. Výrazně naopak rostou zmíněné nezajištěné úvěry na rekonstrukce a velmi vysoký zájem je také o financování družstevního bydlení. 

Přibývá i zájemců o klasické úvěry ze stavebního spoření. Po dvou letech spoření totiž mohou „majitelé“ stavebního spoření získat úvěr za nižší sazbu, než jsou dnešní tržní sazby úvěrů. Je to tím, že úvěry ze stavebního spoření mají ze zákona maximální sazbu tři procenta nad úročení vkladu. Klienti se teď mohou dostat na opravdu zajímavé sazby. Náš tržní podíl v objemu poskytnutých úvěrů se tak zvýšil z loňských 19 procent na letošních 21,5 procenta.

A co spoření jako takové? Je zájem o nové smlouvy?

Klienti naší stavební spořitelny letos uzavřeli téměř o 40 procent víc nových smluv o stavebním spoření než v roce 2021. Celkově letos očekáváme víc než sto tisíc nových smluv.

I když na spořicích účtech v bankách jsou dnes úrokové sazby kolem pěti až šesti procent?

I přesto. Výnos stavebního spoření je včetně státní podpory přes šest procent. A hlavně je to výnos garantovaný na celých šest let trvání smlouvy. Stále víc klientů si uvědomuje, že sazby na spořicích účtech se mohou změnit kdykoliv a současných pět až šest procent téměř jistě nebude platit delší dobu. Zároveň si kromě zajímavých výnosů klienti zajišťují i budoucí možnost levného úvěru ze stavebního spoření, což spořicí účty nabídnout nemohou.

Jak byste shrnul letošní rok v Raiffeisen stavební spořitelně?

Je to rok velkých změn na trhu. Od konce října 2021 do června 2022 narostla repo sazba České národní banky z 1,5 na sedm procent, propadla se poptávka po hypotékách, naopak výrazně roste počet nových úvěrů na rekonstrukce a energetické úspory nebo družstevní úvěry a velký zájem je i o spoření.

Jsem rád, že jsme i za těchto podmínek dokázali posílit svoji tržní pozici a jsme jedním z lídrů trhu. Dokončili jsme integraci s Raiffeisenbank, která nám umožňuje efektivně obsluhovat klienty skupiny našimi poradci nebo partnery, přes bankovní pobočky a digitálními kanály, podle jejich preferencí. Nabízíme širokou paletu produktů skupiny Raiffeisen včetně běžných účtů a spotřebitelských úvěrů i produktů dalších partnerů, jako je pojištění nebo penzijní spoření. Hodně z toho ještě před dvěma lety u nás nebylo běžné.

A co chystáte na rok příští?

Budeme pokračovat v rozjeté transformaci a nabídneme klientům novou mobilní aplikaci se všemi produkty české skupiny Raiffeisen. Budeme dál rozvíjet poradenský koncept našich obchodních míst, abychom klientům dokázali nabídnout řešení ve všech pro ně zásadních životních situacích. Určitě se chceme ještě víc věnovat financování ekologické transformace a energetických úspor, kde se potkává nutnost udržitelného rozvoje s potřebou domácností vyrovnat se s vysokými cenami energií. A v neposlední řadě nám půjde o zlepšení dostupnosti bydlení prostřednictvím družstevního bydlení nebo úvěrů ze stavebního spoření.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Partners Financial Services