Nové trendy ve stavebním spoření?

Nové trendy ve stavebním spoření?
Stavební spořitelna České spořitelny před několika dny představila nový překlenovací úvěr s názvem Maxi. Kromě toho, že jeho parametry jsou velmi zajímavé, s největší pravděpodobností zároveň přináší nový prvek do segmentu stavebního spoření.

Jak se zdá, stavební spořitelny začínají "fušovat do řemesla" hypotečním bankám. Novým překlenovacím úvěrem Maxi totiž Stavební spořitelna České spořitelny nejen nasadila laťku poměrně vysoko. Klient může úvěr získat již s nulovou akontací, ovšem nečekají ho obvyklé nepříjemnosti spojené s touto variantou (viz. dále). Tento produkt svými parametry zároveň snese srovnání s klasickou hypotékou. A to je směr, kterým se zřejmě budou stavební spořitelny v budoucnu ubírat.

Aby klient mohl získat překlenovací úvěr Maxi, nemusí mít žádné vlastní peníze. Vtip je v tom, že pokud potřebuje například 300 tisíc Kč, dostane od spořitelny úvěr 500 tisíc Kč. Čerpá tedy 300 tisíc, což je zároveň 60 % cílové částky a zbylých 200 tisíc (neboli 40 %) leží na jeho vkladovém účtu. Tím je prakticky splněna obvyklá podmínka naspoření 40 % cílové částky, proto již není nutné dále dospořovat. Celková zátěž je tak nižší než u jiných překlenovacích úvěrů.
Přidělení překlenovacího úvěru před naspořením 40 % cílové částky také znamená, že klientovo hodnotící číslo roste pomalu, což zbytečně prodlužuje čerpání úvěru (viz. článek Tajemné hodnotící číslo). K této situaci zde nedochází, což je další výhodou úvěru Maxi. Úroky z překlenovacího úvěru klient samozřejmě splácí do doby, než mu vznikne nárok na běžný úvěr ze stavebního spoření. Úroková sazba je příznivá, 5,8 %, po překlopení je běžný úvěr úročen sazbou 4,75 %.
Trochu jinak než je zvykem se u překlenovacího úvěru Maxi počítá bonita klienta. Musí zde být sice také splněn určitý násobek životního minima, ten je ovšem rozlišován podle regionů. A například obyvatel chudšího Mostu musí vydělávat víc než bohatší Pražan.
Podmínkou pro poskytnutí Maxi je výše úvěru od 300 tisíc korun, zástavní právo k nemovitosti a maximálně 20% zůstatek na účtu stavebního spoření. 

Jak dlouho a za kolik 

Pro názornost jsme pro vás připravili modelový příklad. Cílová částka je 500 tisíc korun, úvěrová potřeba klienta 300 tisíc korun, úročení vkladů je 3 %, jde o rychlou variantu a smlouva byla založena v lednu 2003.


PŘEKLENOVACÍ ÚVĚR MAXI - PŘÍKLAD

Fáze PÚ Fáze úvěru ze SS
Doba trvání

1.1.03 - 31.7.05

1.8.05 - 25.8.14

Výše úvěru

500 000 Kč

280 980,60 Kč

Úroková sazba

5,8 %

4,75 %

Zaplacené úroky

74 924,00 Kč

65 265,10 Kč

Měsíční splátky

2464 Kč

3250 Kč

Poplatky za vedení účtu celkem

1200 Kč

2000 Kč

Poplatky za poskytnutí úvěru

3000 Kč

0 Kč

Uspořená částka

223 519,40 Kč

-

Daňová úspora

18 731 Kč 

16 316 Kč


Platby klienta jsou 432 370 korun, což zahrnuje vstupní poplatek ve výši 5000 korun, zaplacené úroky z PÚ, všechny úhrady za vedení a poskytnutí účtů a zaplacenou jistinu a úroky z úvěru ze SS. Zisky, které zahrnují úroky z vkladů, státní podporu a úsporu na daních, dosahují 59 167 korun. Za poskytnutých 300 000 korun tedy klient celkově zaplatí 373 203 korun, celý proces trvá 11 a půl roku.
Pro porovnání překlenovacího úvěru Maxi s nabídkami ostatních stavebních spořitelen si můžete přečíst článek Filip vybírá překlenovací úvěr.

Přibudou další vlaštovky?

Toto je zřejmě cesta, po které se budou ubírat i další stavební spořitelny. Už dnes je více než jisté, že se státní podpora pro tento sektor dřív nebo později bude snižovat, takže spořitelny budou logicky chtít poskytovat co nejvíce úvěrů. Dnes už je totiž pro ně výhodnější poskytnout klientovi úvěr za 5 % než uložit peníze na trhu za 2 či 3 %, což dříve bývalo obráceně. A pokud by mezi lidmi panovalo přesvědčení, že spořit u stavebních spořitelen je výhodné, ale pro získání prostředků ke stavebním účelům je lepší využít hypotéku, spořitelnám by to příliš nepomohlo.
Podle tiskové zprávy SSČS je překlenovací úvěr Maxi určen stávajícím i novým klientům, kteří nemají k dispozici volné finanční prostředky, ale jejich příjmová situace je příznivá a ukazuje předpoklad bezproblémového splacení úvěru. Nechme se překvapit, kdo další přijde s podobným produktem.

V příštích dnech se k překlenovacímu úvěru Maxi vrátíme, připravujeme jeho porovnání s hypotečním úvěrem.

Znáte nejdůležitější pojmy stavebního spoření? Nezapomeňte, že smlouvu o stavebním spoření můžete online uzavřít zde!

Co si myslíte o novém překlenovacím úvěru Maxi? Ovlivní podle vašeho názoru tento produkt nějak český trh stavebního spoření? Napište nám své názory a zkušenosti! 

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2003 19:20, CSrypatschek

...jen tak na okraj, jak je vidět z článku, peníze dnes už skutečně nemají cenu ( zvláště těch střádálků, co je do České spořitelny aspol. ještě nosí, hi, hi, hi ). Za chvíli si tam jima budou vystýlat polštářky pod sedínkou, jak tam důležitě na ten plebs kolem a pod nima shlíží.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2003 19:51

Při tom srovnání úvěru MAXI s hypotékou taky naznačte postup v případě, že klient má stavební spoření na optimální cílovou částku cca 150 tisíc Kč, je někde uprostřed pětiletého cyklu, a rozhodne se pro pro úvěr MAXI. Nejlépe by byla pro srovnávání nějaká internetová kalkulačka, ale ta asi nebude umět porovnat všechny poplatky spojené s těmito produkty, jako poplatek za vyřízení, za vedení účtu atd. atd. Pokud se Vám to podaří budu velice rád.
Bře

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéka nebo překlenovací úvěr?

29. 1. 2003 | Martin Zika

Hypotéka nebo překlenovací úvěr?

Před několika dny jsme vás seznámili s novým překlenovacím úvěrem Stavební spořitelny České spořitelny. Nese název Maxi, a protože má parametry hypotéky, slíbili jsme vám jeho porovnání... celý článek

Filip vybírá překlenovací úvěr

19. 12. 2002 | Martin Zika

Filip vybírá překlenovací úvěr

Situaci, kdy je třeba rychle řešit bytovou situaci si asi dovede představit každý z nás. Není to nic výjimečného a když nemáte peníze "na prkně", ani splněné podmínky pro poskytnutí... celý článek

Tajemné hodnotící číslo

19. 11. 2002 | Martin Zika

Tajemné hodnotící číslo

Co je cílová částka nebo minimální doba spoření pro poskytnutí úvěru z rukávu vysype asi každý účastník stavebního spoření. Při dotazu na hodnotící číslo však již odpovědi s největší... celý článek

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

4. 11. 2002 | Martin Zika

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve... celý článek

Partners Financial Services